4. maj 2008 3:59
Stentor, hvala za link! Vem, da je kolegica mela to v študentu v LJ - poleti je delala tud limonado (čeprav ne vem, če bi bla ta ok pr anti-candida dieti, not je zraven dala cuker, da so ga "bibice" jedle, se mi zdi!) Nimam pa pojma a jih je vozila domov med vikendi - nisma nič rekli o tem! Sm kr domnevala da jih ima pač tam... (?) Doma maš pa lahk pač druge, "backup", za vsak slučaj... Sploh če je familija "supportive" in pazijo nanje - mogoče bi pa tud oni to jedli?... Yup, čez vikend lahko definitivno preživijo same!! (Ni treba nič "pazit nanje" lol) "Zaliješ z mlekom, zapreš v kzarček (najbolje steklen) in pustiš v hladilniku. Moje gobice preživijo tudi mesec ali dva." Oziroma celo: "Gobico shraniš lahko na več načinov: - tako, kot je svetovala rimljanka (zgoraj) - zamrzneš v mleku - kot npr, ledene kocke - zagotovljena trajnost vsaj eno leto - WOW!! - posušiš na zraku, zavito v tanek sloj vpojnega papirja." http://www.kulinarika.net/forum/topic.asp?TOPIC_ID=8769 Zgleda da lahk da je po vikendu celo užitno... :) Ena pa celo pravi takole: "Če pa nočem 7dni kefirja, grem na dopust, gobico operem, jo dam v plastično posodico in v hladilnik." Sam ni čist jasno, a da mleko zravn.. Verjetno je bolš, če ga... http://www.kulinarika.net/forum/topic.asp?TOPIC_ID=8769 Sicer je pa cel thread cool za prebrat!! Zdaj pa res razmišljam, da bi blo to kje za dobit & probat... Trenutno sem sicer bla na brezmlečni & brezglutenski dieti, že od novega leta, ampak mi že mal "dojadava"... Sm se res fajn počutla, sploh od začetka, zdaj pa že ne vem, kaj skuhat itd!! :) Sicer je ena prednost (med drugimi) pri brezmlečni dieti: super glas je če ne ješ mleka, lahk že nasvezgodaj prepevam! :) A kefir kaj zasluzi, al manj ko druge mlečne reči? zgleda pa obstaja gobica ali kristalčki... Sem pa našla še eno anti-candida kefirovsko varianto, za mogoče sprobat: "Namesto izpiranja zrnc je bolje, da zrnca na vsakih 14 dni en dan pustimo v kozarcu sterilne vode (jih postimo). Vodo nato odlijemo in jo lahko uporabimo za boj proti raznim kožnim plesnim ipd. (C. albicans)." http://www.kulinarika.net/forum/topic.asp?TOPIC_ID=8769 Who knows?! ;) Za "Ukrotite kandido na povsem naraven način" še nisem slišala - a je kaj novega/drugačnega v njej v primerjavi z "Resnice in zmote o kandidi"? Stentor, a ti pšenico in žitne/glutenske izdelke ješ, al ne? Glede tega se tud mnenja razlikujejo, se mi zdi... Če še nisi, lahk morda probaš brezglutenska žita - ajda in prosena kaša & riž itd. namesto pšenice ali rži, sploh če si jedla predvsem pšenico in rž... Jaz sem tudi čimbolj za "usklajenost" oz. "če prej ni ratalo, probaj" :D /Sploh če zveni logično & čimbolj naravno...) Drgač sm pa brala mal tisto diplomsko o probiotikih zadnč, pa me je kr malo minilo, da bi kake "umetne" kupovala.. hmm... Je pisalo, da je lahk "vse sorte" noter... :( Nism pa vsega čist dobr prebrala, je mal "techie"... Ah jej, bomo diplomirali iz "nenavadnih prehrambenih praks", skor :) Sorry za nič potuhe! ;) Sem se lani decembra počutila bljak, pa zdaj trdim da je dobro počutje vredno več ko čokolada!! :) Jagoda501