14. apr 2008 0:04
Zdravo! Tudi jaz sem z velikim zanimanjem prebrala knjigo Resnice in zmote o kandidi. Moram reči, da je osnovna ideja super in dokaj logično podprta, je pa tudi v tej knjigi možno zaslediti par nedoslednosti in kontradiktornih navedb. Tako da manjšo stopnjo kritičnosti vseeno priporočam, vsaj po svojih izkušnjah. Zakaj sem se sploh lotila te knjige? Poleg ostalih težav (utrujenost, mrzle roke in noge, občutek prepiha, napihnjenost itd.) so bile pri meni že slabo leto prisotne konstantne ginekološke težave, ki so bile v zadnih štirih mesecih sploh neobvadljive kljub uporabi Diflukana (ha ha, Canesten, pa kaj še). Stvar je toliko bolj zanimiva, ker sem glede prehrane zelo stroga že vsaj 2 ali 3 leta; ne pijem drugega kot vodo, nesladkan čaj oz. včasih z vodo razredčen 100% sok, kave tudi ne sladkam, ne jem izdelkov iz bele moke, zadnje pol leta niti polnozrnatih OH več ne. Edini vnos OH je bila torej fruktoza s sadjem (cca 1kg na dan). Pojem veliko zelenjave, nekaj mesa in sira, veliko tune, 2l mleka na teden in vsaj 3l jogurta. Zakaj imam torej te težave? Glede na navedbe v knjigi sem se bolj kot ne držala anti-kandida diete že vsaj 2 leti, ne da bi to vedela. Ker ta ni bila idealna, bi seveda lahko prišlo do težav, a moje so res precej močne in neobvladljive. Ne vem, morda gre za tako močno predispozicijo. Morda je krivo tudi to, da že skoraj 5 let jemljem kontracepcijske tablete. Prav zaradi slednjega me zanima, če ima morda katera izmed vas izkušnje s prekinitvijo jemanja kontracepcijskih tablet zaradi kandidaze? Se je obneslo? Čez koliko časa? Poleg tega pa vam pošiljam tudi link do diplomske naloge na temo primerjave različnih probiotičnih prehranskih dopolnil v slovenskih lekarnah. Če se komu ne da brati - daleč najboljše se je izkazal Probio, sledi Linex. Fermental in Prolife sta bila precej slabša. Opevane Lactobacillus acidophilus ni bilo najti nikjer, kljub navedbam na etiketah. Še link: http://www.digitalna-knjiznica.bf.uni-lj.si/dn_zor LP Stentor Sporočilo je spremenil(a) Stentor dne 14. apr 2008 00:07:43 Sporočilo je spremenil(a) Stentor dne 14. apr 2008 00:11:41