Freza

proxima  

član od: 21.10.2003

sporočila: 2514

tema odprta - 21. apr 2006 19:30 | ogledi: 5.646 | odgovori: 16

Pomlad se izteka, zaradi pomanjkanja casa pa nimamo postihano ne jaz (imam v najemu pol njive, 140 kvadratov) ne moja mati (100 kvadratov).

V Baumaxu imajo kar poceni freze (zacnejo se pri 80 kSit), ce placam sebi in materi stihalca, najbrz ne bom prisla skozi nic ceneje. Da bi lahko opravila sama, bi morala vzet vsaj dva tedna dopusta, enega, da prestiham, drugega, da si opomorem od musklfibra..:))))) (v prejsnjih letih sem to ze pocela in vem, kako gre..:)

Problem je, da se nikoli nisem imela v rokah niti motorne kosilnice. Sicer znam vozit avto in bicikl, dovolj spretna sem z multipraktikom v kuhinji, s skalpelom v sluzbi in tudi z bor masino doma, pa me je vseeno malo strah, ce si upam tega lotit sama...:))

Skratka, ali mi tisti z izkusnjami lahko svetujete, naj to raje pustim pri miru, ali pa nasprotno, da sploh ni tezko in naj samo dobro preberem navodila?:)))))

Za vsa vasa cenjena mnenja bom zelo hvalezna:)

lp, proxima

Vrana  

član od: 16.2.2006

sporočila: 620

21. apr 2006 21:07

Ofrezah ne vem dosti, ti bom pa priskočila na pomoč, če hočeš, če se boš odločila narediti peš. Glede na to, da vsake toliko vihtim macolo, nisem švohcena Saj veš, ZS... Današnji pripomočki so običajno narejeni tako, da že na prvi pogled vidiš, če jim boš kos. Pojdi in stvar vzemi v roke. In ne oziraj se preveč na mnenje prodajalcev, tvoj občutek te ne bo prevaral. Mene so, naprimer, naplahtali, da je "cirkularka" grozno nevarna in komplicirana za uporabo, pa sem hotela samo ene leske porezat z njo. Seveda sem jim verjela in vse postorila peš, na roke. Dva meseca je trajalo. Naslednje leto sem prosila soseda. Ko je tam "plesal" s tisto rečjo, so se mi odprle oči. Zdaj grem k njemu, če jo potrebujem, pa mi jo posodi. Po moje ne bi smel biti problem tudi s frezo. No, odgovorili ti bodo tisti, z izkušnjami Pozdravček! Vrana

ežoj  

član od: 24.2.2006

sporočila: 6302

21. apr 2006 21:07

proxima, napol za hec, napol zares, nabavi knjigo: John Jeavons: How to Grow More Vegetables ( and fruits,nuts, berries, grains,and other crops) than you ever thout possible on less land than you can immagine. Saj me nič ne briga, ampak a ni kakšnega proximca v bližin. lp ežoj

Bojan  

član od: 29.8.2001

sporočila: 585

21. apr 2006 21:22

proxima, jaz vsako pomlad eno manjšo njivo z motokultivatorjem obrnem...pa razen z vžiganjem motorja nimam večjih težav. Če že imaš kakšne izkušnje z motorno kosilnico recimo, potem ti tudi obvladovanje freze ne bo prevelik problem. Če si pa sicer nerodna in nepraktična, pa znajo tile kmetijski stroji biti nevarni, ker nimajo toliko varoval vgrajenih...in freza ti lahko tud nogo zagrabi! Ahhh...zgoraj čitam, da niti kosila še nisi...dobro premisli! LP Bojan

proxima  

21. apr 2006 21:42

Kot sem napisala - 800w bormasino krotim kot velika, za storasto se nimam, le strah me je, da bi mi zletel v glavo kaksen kamen ali da bi mi porezalo prste na tacah - a te stvari torej nimajo ravno zanesljivih varoval? @vrana: hvala ti za ponujeno pomoc, ampak tega stihanja si ne bi upala obesit niti sovraznikom (je precej trda in zbita zemlja, ceprav sicer ni slaba). @ezoj: :))) proximec je v blizini, ampak pri nas je pac tko, da sem za tovrstne podvige ponavadi jaz pobudnik, on mi pa asistira :)))))) Hvala za prijaznost, vsekakor bom sla pa vsaj pogledat!:) lp, proxima

Vrana  

22. apr 2006 10:07

Si pa za hece, proxima! Ta, o sovražnikih je res huda Kar se asistentov tiče, imam pa enake izkušnje, kot ti Mislim tudi, da te fantje zgoraj malo preveč strašijo Pozdravček! Vrana

matjaž  

član od: 13.1.2002

sporočila: 1059

22. apr 2006 14:50

Proxima pozdravljena. Tako kot vsi obdelovalni stroji ima tudi vsaka freza kar dosti varoval. Če si vsaj malo previdna se ti ne more nič zgoditi. Mslim da se ne boš spravila obdelovati zemlje v japankih, da bi te za kak prst zagrablo. Vsi ščitniki naj ostanejo na mestu, kajti to ti varuje izmetavanje kamenja in ostalih trdih grud. Freza naredi res čudovito gredo, ki ti jo "peš" skoraj ne rata nikoli narediti. Še ne nasvet. Predno se lotiš frezanja, ročno izkoplji ves plevel, kajti freza takšen plevel samo razseka in ga imaš potem veliko več, saj iz vsakega koščka zraste nova rastlina. Še enktar - previdnost in brez straha pa ti bo uspelo. Še zadovolna boš nad svojim uspehom. LP Matjaž PS Pa še malo heca. Ko se boš freze navadila, boš lahko v jeseni z njo skopala krompir, bo že lepo razsekan za pomfri.

proxima  

22. apr 2006 15:29

:))))))) Hvala, zlasti za tole o krompirju:)))))) lp, proxima

larisa1  

član od: 16.12.2003

sporočila: 167

22. apr 2006 15:37

Tudi pri nas je bil problem "štihanja" vrta. Po navadi se je končalo tako, da sem jaz ali pa mož na hitrco preobrnil zemljo, kar je imelo kasneje posledice. Zato sem že pred 19 leti kupila frezo, ki jo res sicer uporablja samo mož, vendar ni nobenega problema, da je ne bi tudi jaz, če bi bilo potrebno. Grede pripraviš tako, da populiš plevel, zlasti slak, ker freza res razreže. Če boš v jeseni to delo opravila, pomladi ne boš imela skoraj nobenega dela več s čiščenjem gred in tudi slaka bo vedno manj ali pa po dveh letih nič več. Ker praviš, da imaš zelo zbito zemljo, ti priporočam, da se pri trgovcih pozanimaš, katera freza bi bila primerna za trdo in zbito zemljo. Jaz imam bolj "slabo" frezo, k sreči pa imam mehko zemljo, tako da ni težav, če spomladi frezamo celino. Kar se pa uporabe tiče, drži se navodil, noge za zaščiti s čevlji, najboljše starimi zimskimi, ki so spredaj bolj trdi, čeprav se ti ne more nič zgoditi, sigurnost in varnost nista nikoli odveč. Freza je res veliko vredna. Tvoj vrt je lahko v treh do 4 urah v celoti obdelan in tudi grede pograbljene in urejene. Kar nabavi jo, samo primerno tvoji zemlji. Alojzija Soršak

Vrana  

22. apr 2006 20:01

Malo prej sem kukala na gospodinjsko temo, pa me je prešinilo, ko sem prebrala zadnje mnenje: pišuka, ko bom velika, bom imela vrt, da bom lahko nabavila frezo Vidiš, proxima, da bo šlo brez musklfibra! Pozdravček! Vrana

ežoj  

član od: 24.2.2006

sporočila: 6302

22. apr 2006 21:25

proxima in ostali. sodobno vrtnarjenje pomeni bio pridelava ( američani rečejo organsko vrtnarjenje ), kar je nekaj drugega od klasišne njive. Osnova vrtnarjenja so vzdignute gredice širine 120-150 cm, ki so na fiksnem mestu, poljubne dolžine. Smisel je v tem, da se po obdelovalni zemlji ne hodi, opskrbuje se od strani. Razen tega, gredica je vzdignuta od nivoja ostalega zemljišča, kar pomeni da se pomladi hitreje odcedi in segreje in je prej pripravljena za setev. Zenlja se nenehno bogati z organskimi snovmi, osnova je kompost. Čez nekaj let takšne pridelave, dobi se lepa vrtna zemlja, ki jo je " ajnfah" obdelovat. V zemlji bogati z organskimi materiali se vzpostavi življenje, ki je v glavnem koristno. Z frezo, se to podre, pobijejo se veliko hroščev, ki večinoma žrejo druge hrošče ( škodljive ), tako, da obdelovanje zemlje z frezo prinaša več problemov kot rešitev. Da se še pohvalim: Na našem koncu ( Zasavje, sem na višini cca 600 m ) moji sosedi intenzivno teh dni obdelujejo zemljo za setev. Pri meni je grah visok cca 5cm, dve vrste solate so že ven, redkvica tudi, čebula je tudi cca 5cm, edino mi je blitva slabo skalila, sem je " dosejal ". Fižol nizki je tudi že ven, to sem tvegal, če bo zmrzal bo po njem, a ja, peteršilj in korenje tudi že kalita, rukola je tudi že ven. jaz bi vseen dvakrat premislil glede freze. lp ežoj Sporočilo je spremenil(a) ežoj dne 22. apr 2006 21:27:38

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtNikita
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti