13. apr 2006 20:39
Bom še jaz nekaj dodala, ker sva z možem, ki ima očala že od prej, kot je naredil izpit, precej dobro preštudirala predpise in sem bila pripravljena sprožiti celo upravni spor glede teh imbecilnih predpisov.Torej, z očali vozi od vedno, dioptrija pa se mu v destih letih ni bistveno spremenila (okrog -4). Kljub temu so mu do sedaj redno podaljševali VD le za dve leti. Vsaki dve leti je moral k okulistu, kjer so mu napisali, da izvid (oziroma rezultat pregleda) velja za dve leti (bi bilo do neke mere razumljivo, če bi se mu dioptrija spreminjala, a se mu ne), s tem izvidom (ki ga je plačal okrog 5000) pa je moral na medicino dela, kjer so ga celega pregledali (slačenje, pritisk, srce, itd.), (cena pregleda 6000-8000) in v njihov izvid vključili vsebino okulističnega izvida. Na tem izvidu je potem zdravnik napisal, za koliko predlaga, da se mu podaljša VD, s tem je šel na upravno enoto in so mu podaljšali točno za toliko kot je napisal zdravnik. Za dve leti. Ker pa je mož zdrav, mlad, ne pije, ne kadi, nima nobene kronične bolezni...in razen dioptrije -4,5 nobenih drugih težav, se nama je (bolj meni kot njemu) zdelo noro, da mora vsake dve leti na pregled in plačevati. Zato sem letos že šilila pero za pritožbo... pa se je pogovoril z okulistom, se malo potožil, da tako ni prav in da ima dioptrijo že leta in leta enako, da itak brez očal / leč ne vidi in ne vozi (ves čas hodi k istemu okulistu, tam nabavlja leče in očala, dejansko... ga malo mora poznati in videti po kartonu, da je to čisto res!) in da vsa ta komedija ni pravična... in si izboril, da je na izvidu pisalo, da ima naslednjo kontrolo čez deset let. Na medicini dela je vse argumente ponovil... in sedaj so mu podaljšali vozniško za 10 let.
Dejstvo je, da ti upravni organ sam od sebe ne bo podaljšal, za več, kot napiše zdravnik ali okulist. Ta pa... napiše, kar napiše. OK, če imaš kako bolezen, ki se lahko relativno hitro poslabša, potem so mogoče pogoste kontrole utemeljene, toda že pri nekom, ki brez očal ne vidi nič in se mu vid poslabša... pa saj ne bo nič videl in bo že brez pregleda prisiljen zamenjati očala/leče. Konec koncev... saj videti moraš tudi v službi, na ekran ali v papir!
Sori, sem se močno razpisala, a ta tema me je že zelo dolgo žulila!