6. avg 2007 15:17
A smem nekaj vprašati? Pa res ni provokacija. Res me zanima!
Ker se tudi nam bliža nova kuhinja seveda ne morem spregledati te teme, ki je tukaj. Ikea, Ikea in Ikea. Kdaj kdo gre, skeniranje novih katalogov ipd. Zveni tako, če hočem kuhinjo grem v Ikeo.
Kolega mi je tudi prinesel obešalnike in roko na srce, res so dobri, doživljenjski in poceni. Verjamem, da je lepa izbira tudi drugih kuhinjskih in še kakšnih stvari.
Ampak kupovanje KUHINJE? Cele kuhinje? Najprej preberem, da Ikea sploh pri nas nima trgovine, torej naj se peljem 200km daleč, da si samo ogledam stvari. Ok, imajo katalog, samo ne vem... z ženo si ne predstavljava, če ne vidiva. In potem, kdo bo pripeljal. Če bodo oni, je menda zelo drago. Če pa jaz pa... rabim ustrezen avto, ki ga nimam. Kdo bo sestavil? Ok, jaz. In če bo kje kaj zmanjkalo? Ne mislim le v viakih, kaj če je potem kakšna lunja par cm. Se zgodi, kriva stena, kaj veš. Ne znam dobro nemško in mi je jezik tudi ovira.
Pa je bil vedno enak odgovor: V Ikei imaš vse, si lepo sestaviš, ni treba kompleta kupiti. To verjetno odtehta, zato ker imava tak prostor za kuhinjo da ni ne miš ne tič. Kaj postavljenega gotovo ne bo šlo notri.
Pa sem šel malo v Gorenje, pa v Lesnino. Če ni ravno razstavni model, se da vse po omaricah kupiti, v Gorenju sem se bolj zanimal, še deske odrežejo, zožijo omarice, če je treba. Montaža je v ceni in če gre kaj narobe se element prilagodi. Dostava na dom. Reklamacija pa pri njih (5 km stran).
Ok, ne vem zdaj cen v Ikei in ne vem kvalitete, to so bistveni faktorji. Ampak vsi ki kupujete, v čem je glavni hakeljc, da vas tako vleče tja? Je to ugodna cena, odlična kvaliteta? Ker kot sva zdaj gledala izrise dobiš tudi drugod (včasih tega ni bilo). Zakaj bi se torej vozil v eno trgovino, ki ji ni, da pride k nam (kot vsakemu dobro usmerjenemu tržnemu podjetju, ki ima toliko reklame kot jo ima Ikea le na teh straneh), govoril v tujem jeziku, plačeval drag prevoz in užival v tem, da mi pri sestavljanju kaj zmanjka, reklamacija je pa precej daleč, če lahko (vsaj kar jaz vidim) vse to dobim tudi pri nas, iz naših tovarn z našimi delavci (pa ni poudarek zdaj samo in ravno na podpiranju slovenske delavke).
Res me zanima, odločila se še nisva, ampak ker toliko ljudi kupi Ikea kuhinje, me res zanima. Kolega pravi, da je Gorenje vsaj 10% dražje, ampak >10% bom porabil le na prevozu in dostavi...
Pa brez zamere...
Jernej - Urednik Kulinarične Slovenije