4. jan 2006 18:37
Aparat je nosil moj brat, zdaj ga nosi sosed, sama pa tudi razmišljam o tem (sem pa blizu tvojega letnika, malo mlajša).
Brat je z rezultatom 100% zadovoljen, moti ga le, da mora ponoči za vzdrževanje stanja še vedno (bolj ali manj) redno nositi snemljivi aparat. Sicer so - kot ga je opozorila ortodontinja - lahko posledice take, kot so se pojavile pri Jankičini hčeri: zobje začnejo ponovnolesti nazaj na svoje mesto, še posebej tisti zobje, ki so doživeli "velike" premike. Odstranili so mu dva stalna zoba, avtomatično so mu operacijsko odstranili vse osmice, da mu ne bi z izraščanjem povzročale težav.
Čiščenje mora biti vedno zelo temeljito - zobna prha je praktično obvezna, na drug način ni možno temeljito odstraniti vseh ostankov hrane. Ni bilo pa nikoli tako ogabno, kot piše xsara.
Nosil je vse zvezdice kovinske.
Prijatelj, ki ga nosi dobrega pol leta, je zaenkrat z rezultati zelo zadovoljen. Tudi njemu so populili nekaj zob, nosi pa zgoraj bele zvezdice in so praktično neopazne, šele temeljitejši pogled razkrije aparat, spodaj - kjer je aparat manj opazen - pa nosi kovinske zvezdice.
Sama se kljub pozitivnim izkušnjam (edina negativna izkušnja tako pri bratu kot prijatelju so bile nekajdnevne bolečine po vsakokratnem napenjanu žice) še nisem odločila za aparat, ker:
1. je zame prevelik strošek trenutno,
2. si moram dati izpuliti vse štiri osmice, ki so mi že izrastle, ter še eno petico in eno sedmico,
3. ker mi zob ne bi ravnali le levo in desno od središča, pač pa bi mi premikali tudi središče za nekaj milimetrov.
Pa moram reči, da moje zobovje na prvi pogled sploh ni tako strašno, ko pa začneš enkrat z obiski pri ortodontu, ti odkrijejo vsako polmilimetrsko napako pri zamikih...