7. jan 2006 11:06
isiliel je napisal/a: |
Potem ima pa veliko malodetnikov veze in poznanstva - ker jaz poznam cel kup ljudi mojih let (ali mlajših), ki ga nosijo.
In menda ni bistvo v tem, da ti dajo aparat pred 18. letom - zdravljenje zob se mora začeti pred 18. letom in potem je stvar zastonj.
Katja
|
Ti poznaš ljudi, ki nosijo aparat zdaj, moj brat pa je v to padel pred 8 leti, ko so bili tudi ti aparati precej manj pogosti, precej dražji (za takratne razmere), država pa je imela manj natančno razdelano, komu bo plačala zdravljenje in komu ne.
Verjemi, nismo trapasti, starša imata spravljen vsak računček posebej, za vsak lok, vsako zdravljenje, vsak pregled, pa misliš, da sta kaj uspela z več pritožbami in prošnjami? Ah daj, no, saj je zadeva stara 8 let.
Tamara, uspeh je zagotovljen, vsako luknjo lahko "zaprejo" s temi aparati oz. ortodont ti mora že na začetku povedati, kaj lahko naredi in česa ne. Ne spuščaj se v to pri tistem ortodontu, ki ti ne bo že na začetku zelo jasno odgovoril na vsa tvoja vprašanja. Ti pa nikar ne šparaj jezika - vprašaj vsako traparijo, ki ti pade na pamet. Si boš vsaj na jasnem.
Aktivno zdravljenje (se pravi zdravljenje, ko nosiš fiksni aparat) pa običajno traja nekje 18 mesecev, lahko pa tudi malo dlje. Moj brat ima še zdaj snemljiv aparat za ponoči, da vzdržuje stanje, tudi meni je ortodontinja rekla, da bi morala za vzdrževanje stanja nositi snemjiv aparat ponoči.
Gre pa pri tem snemljivem aparatu zgolj za stvar navade - ko se enkrat navadiši, ni nobenega problema niti zadržka.