Nasveti in triki

Trixi  

član od: 23.9.2003

sporočila: 15347

1. okt 2010 11:41

Jaz sem uničila že 3 likalnike z čistilom za likalnike. Šele ko sem na servisu izvedela, da zaradi kislosti porjavi v notranjosti likalna plošča sedaj likalnik čistim zgolj po navodilih. Vanj nalijem destilirano vodo in pritiskam na gumb za čiščenje. Je pa res, da nekateri tipi likalnikov prenašajo tudi vodo iz pipe, vendar je odvisno kakšna je njena trdota. Jaz vseeno uporabljam kar destilirano vodo.

Riddle  

član od: 15.1.2009

sporočila: 418

1. okt 2010 14:11

atic je napisal/a:
mene pa zanima, s katerim čistilom čistite kuhinjsko napo iz nerjaveče pločevine. Kupila sem posebno čistilo za to pločevino, vendar se na površini pojavljajo lise. Za poliranje na koncu uporabim papirnate brisače, na katerih se ves čas pojavlja temna barva, za katero je verjetno krivo čistilo, ki ga uporabljam. Ali katera pozna kakšen drugačen način čiščenja.LPatic

 

Tole je citirano s 35. strani. Naprej še nisem prebrala in mogoče je, da je že kdo napisal. Sama svetujem, da maščobo odstranite s čistilom Meglio (ali katerim drugim razmaščevalcem), da se lepo sveti pa poskrbi nekaj špricev Steleksa na papirnato brisačo in se s tem "spolira". Pa ni treba pretirano drgnit. To sem se naučila pri prijatelju, ki tako čisti žar za kebab.

Lp od R.

Yantares  

član od: 24.10.2009

sporočila: 111

1. okt 2010 14:56

Katarina K je napisal/a:
Yantares je napisal/a:
kleo je napisal/a:
zadnjič mi je zmanjkalo deževnice in sem v likalnik natočila vodo iz pipe, sedaj pa mi likalnik spušča skozi luknjice umazanijo. Na belih cunjah ostanejo rumenkasti fleki. Saj vem da ne bi smela točiti vode iz pipe, ampak,... S čim lahko likalnik očistim? kleo
Pol destilinane vode in pol alkoholnega kisa vliješ v likalnik, likalnik max zgreješ in uporabiš samočistilni gumb (če tega likalnik nima pa gumb za paro). Najbolje je to počet nad lijakom, vsaj pet minut. Zadevo po potrebi ponoviš. Kis, posebej če se ga pusti kakšno uro, da deluje, je itak super za situacije, ko se ne smejo uporabljati kemikalije (čajniki, lonci, kozarci, pribor...). Y.
pa si to preverla? Ker zadnjič sem na enemu forumu brala, da so si uničli likalnik, ker so ga kao z kisom čistli. Jaz si ne upam probat. sicer pa, ali je deževnica čista? a ni boljše destilirano vodo nalivat, kot piše?. Katarina K http://katarinaktorteprisalmoneli.blogspot.com/ http://katarinak.moj-album.com/
To tehniko uporabljam že kar nekaj časa in ni likalnik prav nič uničen. Prej, ko sem še bila na Krasu je voda iz pipe bila smrt za likalnik in je prišla samo distilirana voda v poštev, trenutno imam pa na voljo precej mehko vodo in kar to uporabljam. Seveda se s časom nabere malce kamna in to rešim s kisom. Ni pa ok, če pustiš kis v likalniku v nedogled, če nisi siguren ga staviš samo med čiščenjem ali ga bolj razredčiš in to potem splakneš z vodo oz. pustiš da gre s paro vse ven... To "finto" vem že dolgo, sem pa vseeno pobrskala za potrditev: http://www.doityourself.com/stry/cleaniron Y.

urssula  

član od: 25.1.2005

sporočila: 234

4. okt 2010 16:47

Danes v zurnalu24: S smirkovim papirjem lahko nabrusite škarje. Le nekajkrat zarežite vanj in škarje bodo kot nove. Če imate na stenah umazane odtise od prstov in rok, jih zdrgnite z belim kruhom. Madež šminke na srajci bo izginil, če ga boste popršili z lakom za lase. Počakajte nekaj trenutkov in zdrgnite madež. Pomivalno korito bo zasijalo, če boste vanj potresli nekaj moke in ga s suho kuhinjsko krpo spolirali. Na koncu ga sperite in dodobra obrišite. Alufolija odbija toploto. Položite jo pod podlogo za likanje, tako boste veliko hitreje zlikali perilo, saj bo toplota delovala v obe smeri. Z zelenim čajem lahko očistite ogledala. Skuhajte čaj, počakajte da se ohladi in že imate odlično čistilo za ogledala, ki za seboj ne pušča sledi. urssula

Cila  

član od: 5.10.2006

sporočila: 3768

4. okt 2010 17:02

urssula je napisal/a:
Madež šminke na srajci bo izginil, če ga boste popršili z lakom za lase. Počakajte nekaj trenutkov in zdrgnite madež. urssula

 

Fantje, upam, da berete tudi tole temo

Cila

anamarija1  

član od: 19.8.2005

sporočila: 5381

4. okt 2010 19:19

Vendar jaz tega nisem nikoli razumela, zakaj poljubiti srajco?Edino, če si kratkoviden

Kuharca Anamarija brez glave

Sporočilo je spremenil(a) anamarija1 dne 04.okt 2010 19:20

Cila  

član od: 5.10.2006

sporočila: 3768

13. okt 2010 7:10

Že več kot leto  je, kar sem kupila distančno ploščo za plinski gorilnik, kakršne prodajajo v nekaterih bolj založenih prodajalnah s kuhinjskimi potrebščinami.

Danes lahko naštejem prednosti in pomanjkljivosti, če bi jo še kdo želel kupiti, ker bi menil, da bi mu prav prišla:

prednosti: 

- na plinu lahko uporabljamo tudi posodice z najmanjšim premerom

- če po kuhanju pustimo posodo na plošči, zadrži toploto dalj časa.

- vročina od plamenov  se razporedi čez  celo ploščo in je manj nevarnosti, da se kuhano prismodi

- enakomerno gretje po vsej površini plošče

 

slabosti:

- plošča pobere kar nekaj energije, posledično je treba dalj časa čakati, da vsebina zavre

- ne neha vreti in kipeti takoj, ko ugasnemo plin, pač pa je treba posodo odstaviti

- plošča ostane precej časa  prevroča za dotike brez zaščite

- še ena stvar, ki jo je zoprno  pomivat, če se kaj polije in zažge

 

Meni je  koristna, posebej pri Wok-gorilniku, ki da zelo močno toploto. Ravno te dni kuham na njem rdečo peso v navadnem emajliranem 15-litrskem loncu in plošča  poskrbi, da vsebina vre lepo počasi in enakomerno. Ravno zato sem pomislila, da bi morda moja izkušnja koristila še komu

Cila

Cila  

član od: 5.10.2006

sporočila: 3768

4. dec 2010 10:02

Še en sezonski nasvet.  Kako shraniti večjo količino kislega zelja in kisle repe?  Glede na to, da res dobrega kislega zelja ali repe ne dobimo za vsakim vogalom, ju kupim večjo količino takrat, ko naletim nanju.  Najbolje se ohranita natlačena v kozarcih za vlaganje in pasterizirana. Če niste sigurni lahko mirno pasterizirate daljši čas, bo pač potem prej kuhano. Sama vrem 30 minut in zelje ostane tako sveže, da  ga  jemo tudi v solati. Shranki zdržijo najmanj eno leto.

Ideja ni zrasla na mojem zeljniku , o tem se je na Kulinariki že dosti pisalo, vendar raztreseno po različnih temah, tukaj pa se mi zdi, da bo nasvet bolj pri roki. Da ne bo nesporazumov, gre za že skisano zelje in repo.

Cila

mišzmoke  

član od: 28.8.2010

sporočila: 4538

9. feb 2011 23:13

Nikoli ne umešaj snega iz beljakov v druge zmesi z mešalnikom, mixerjem, vedno le ročno, z metlico, žlico ali kuhalnico, nežno, od spodaj navzgor. Ni mi uspelo prebrati vseh strani (še), zato ne vem, če je bilo o tem že govora.

Za vsak slučaj napišem sem, da se ne pozabi tema. (nasvet iz ene druge teme)

lp

mzm

nola  

član od: 25.1.2006

sporočila: 3112

10. feb 2011 0:45

Beljake lahko mirno stepeš z mešalnikom.

Ko jih vmešavaš v drugo mešanico, običajno so to rumenjaki, zmešani s sladkorjem pa še s čim (tem pa mešalec nič ne škodi, vsekakor jih stepaj do limonove barve), od beljaka vzami nekaj žlic in jih zmešaj z rumenjakovo mešanico, potem pa beljak previdno dodaj gostejši mešanici, tako, kot je opisala mzm.

To je bilo gotovo tudi  že rečeno, ampak nikakor in nikoli se ne lotevaj skute z mešalnikom.

In krompir mora biti že napol pečen ali kuhan, preden ga poliješ z vinom.

 

 

 

nola

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
MOJ vrtNikita
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti