23. mar 2006 1:33
jankica je napisal/a: |
Hojla,
jaz sem javorjev sirup kupila za začinjene piškote
http://www.kulinarika.net/baze/recept.asp?ID=5783&besed
Nekatere pijejo limonado z javorjevim sirupom pri večdnevni očiščevalni kuri - jaz sem jo pila le enkrat na kao vodni dan. Na limonado pa na žalost kar pozabim, odkar pojem več sadja, pa mislim, da škodovati ne more (C vitamin).
Malo računam na Aki, da nam zaupa še kakšen recept
Sporočilo je spremenil(a) jankica dne 22. mar 2006 13:31:15 |
Pozdravljena Jankica in ostale (i)
Ravno ta recept, ki ga navajaš imam še kar naštudiran. Sem ga pekla 3x. Prvič sem ga spekla točno po receptu, da sem videla kako čvrsto pride testo, potem pa še 2x prirejenega in seveda vse zapisala. Popolnoma enaki piškoti ne pridejo, mogoče malo trši, ampak te piškote se mora zelooo tanko razvaljat in tako sploh ni moteče. Mojemu soprogu so bili (začuda) celo bolj všeč
.
Začinjeni piškoti (peparkakkor)-iz baze,prirejeni brez sladkorja in bele moke ( odlični ):
250g črne moke T 1100 (bela res ni potrebna , saj so to temnejši piškoti)
po 1 čajno žličko cimeta, mletih klinčkov in ingverja,
nastrgano lupinico 1 neškropljene pomaranče ( to da piko na "i" )
Cajno žličko vinskega kamna ( bolj zdrava zamenjava za pecilni oz. sodo bikarbono)
to vse zmiksamo,nato dodamo še
50g masla
115g javorjevega sirupa
50g tekoče sladke smetane
spet zmiksamo in nato čez noč v hladilnik.
Razvaljamo čim tanjše in z modelčki izrezujemo srčke. Pekla sem na ventilator pri 165 stopinjah (mam ang.tipkovnico,pa ne najdem stopinj) Celzija, 10 minut.
To sem pekla za božično-novoletne praznike.
Sicer piškotov ne pečem prav pogosto, raje kakšen jabolčni zavitek, to se mi zdi dokaj zdrava sladica in jaz ga pravzaprav obožujem.
Občasno naredim sladico za katero bi rekla,da je pa zdrava.Narejena je iz kuhane pšenice ali pire v zrnju,suhega sadja , javorjevega sirupa in orehov.Maso se bolj ali manj zmiksa in lahko naredi kroglice ,ki se jih povalja v kokosu. Če vas zanima, povejte.
Na hiitro pa je še najboljše suho sadje, seveda nežveplano.
Seveda vse to v primernih količinah,ker je malo bolj kalorično in največ vsak četrti dan, oz. 1- 2x tedensko, kot ste že vajene.
Mimogrede, po moji knjigi kalorije sploh niso važne.Važna je vsebina.
Pri zamenjavi trsnega sladkorja s katerim drugim se jaz ravnam tako: če gre v pecivo kakršnakoli tekoča sestavina , potem na račun tekočega uporabim javorjev sirup,za svetlejša peciva pa agavin sirup. Za kvačeno testo in biskvite pa fruktozo s tem, da zmanjšam količino na 70 % v primerjavi s sladkorjem in peče največ pri 160 st.C. Za kvašeno in biskvite mi še ni uspelo nekaj solidnega
.
SMILE 28, spraševala si za limono.Limona po moji knjigi " Zdravo kombiniranje hrane" spada med bazotvorna živila ( večina živil je kislinotvornih -o tem je v knjigi kar precej povdarka-in povzroča zakisanost organizma...sledijo utrujenost...bolezni..)
Zato jaz redno kisam solato z limono.Sicer sem rabila kar precej časa da sem se navadila,ampak sedaj mi je pa dobro.
Zdaj bi pa še jaz prosila vas za nasvet. Zasledila sem, da na B dan jeste za kosilo npr. meso, za večerjo pa sir ali jogurt. No,ena je o tem pisaa .Pa se to obnese ??( po 3md naj bi bila večerja enaka,le 1/2 manjša) ali je o tem pisala katera,ki je le na vzdrževanju teže,torej na drugih 90 dni.
Sprašujem v imenu hčerke in prosim za odgovor.
Lahko noč vsem skupaj
Aki
Sporočilo je spremenil(a) aki dne 23. mar 2006 01:44:54