Ločevanje živil 90. dni - 5. del

aki  

član od: 23.4.2004

sporočila: 1330

23. mar 2006 1:33

jankica je napisal/a:
Hojla, jaz sem javorjev sirup kupila za začinjene piškote http://www.kulinarika.net/baze/recept.asp?ID=5783&besed Nekatere pijejo limonado z javorjevim sirupom pri večdnevni očiščevalni kuri - jaz sem jo pila le enkrat na kao vodni dan. Na limonado pa na žalost kar pozabim, odkar pojem več sadja, pa mislim, da škodovati ne more (C vitamin). Malo računam na Aki, da nam zaupa še kakšen recept Sporočilo je spremenil(a) jankica dne 22. mar 2006 13:31:15
Pozdravljena Jankica in ostale (i) Ravno ta recept, ki ga navajaš imam še kar naštudiran. Sem ga pekla 3x. Prvič sem ga spekla točno po receptu, da sem videla kako čvrsto pride testo, potem pa še 2x prirejenega in seveda vse zapisala. Popolnoma enaki piškoti ne pridejo, mogoče malo trši, ampak te piškote se mora zelooo tanko razvaljat in tako sploh ni moteče. Mojemu soprogu so bili (začuda) celo bolj všeč . Začinjeni piškoti (peparkakkor)-iz baze,prirejeni brez sladkorja in bele moke ( odlični ): 250g črne moke T 1100 (bela res ni potrebna , saj so to temnejši piškoti) po 1 čajno žličko cimeta, mletih klinčkov in ingverja, nastrgano lupinico 1 neškropljene pomaranče ( to da piko na "i" ) Cajno žličko vinskega kamna ( bolj zdrava zamenjava za pecilni oz. sodo bikarbono) to vse zmiksamo,nato dodamo še 50g masla 115g javorjevega sirupa 50g tekoče sladke smetane spet zmiksamo in nato čez noč v hladilnik. Razvaljamo čim tanjše in z modelčki izrezujemo srčke. Pekla sem na ventilator pri 165 stopinjah (mam ang.tipkovnico,pa ne najdem stopinj) Celzija, 10 minut. To sem pekla za božično-novoletne praznike. Sicer piškotov ne pečem prav pogosto, raje kakšen jabolčni zavitek, to se mi zdi dokaj zdrava sladica in jaz ga pravzaprav obožujem. Občasno naredim sladico za katero bi rekla,da je pa zdrava.Narejena je iz kuhane pšenice ali pire v zrnju,suhega sadja , javorjevega sirupa in orehov.Maso se bolj ali manj zmiksa in lahko naredi kroglice ,ki se jih povalja v kokosu. Če vas zanima, povejte. Na hiitro pa je še najboljše suho sadje, seveda nežveplano. Seveda vse to v primernih količinah,ker je malo bolj kalorično in največ vsak četrti dan, oz. 1- 2x tedensko, kot ste že vajene. Mimogrede, po moji knjigi kalorije sploh niso važne.Važna je vsebina. Pri zamenjavi trsnega sladkorja s katerim drugim se jaz ravnam tako: če gre v pecivo kakršnakoli tekoča sestavina , potem na račun tekočega uporabim javorjev sirup,za svetlejša peciva pa agavin sirup. Za kvačeno testo in biskvite pa fruktozo s tem, da zmanjšam količino na 70 % v primerjavi s sladkorjem in peče največ pri 160 st.C. Za kvašeno in biskvite mi še ni uspelo nekaj solidnega. SMILE 28, spraševala si za limono.Limona po moji knjigi " Zdravo kombiniranje hrane" spada med bazotvorna živila ( večina živil je kislinotvornih -o tem je v knjigi kar precej povdarka-in povzroča zakisanost organizma...sledijo utrujenost...bolezni..) Zato jaz redno kisam solato z limono.Sicer sem rabila kar precej časa da sem se navadila,ampak sedaj mi je pa dobro. Zdaj bi pa še jaz prosila vas za nasvet. Zasledila sem, da na B dan jeste za kosilo npr. meso, za večerjo pa sir ali jogurt. No,ena je o tem pisaa .Pa se to obnese ??( po 3md naj bi bila večerja enaka,le 1/2 manjša) ali je o tem pisala katera,ki je le na vzdrževanju teže,torej na drugih 90 dni.Sprašujem v imenu hčerke in prosim za odgovor. Lahko noč vsem skupaj Aki Sporočilo je spremenil(a) aki dne 23. mar 2006 01:44:54

helena45  

član od: 7.8.2005

sporočila: 371

23. mar 2006 5:46

Dobro jutro drage moje!!! Hvala vam punce za tople besede, ste mi vse dan polepšale, resnično ste ta prave punce in me niste pozabile, čeprav sem se mal odmaknila!!!Še enkrat vam Hvala!!! Moki nisi edina, ko kar najprej brskaš po forumu!!! Tudi jaz sem bila takšna, ko pa končaš z dieto,pa nekako ne veš kaj bi napisal!!! Celo odmakneš se, tako kot sem se jaz in opažam, da nisem edina!!! Še so take, ko smo bile na srečanju skupaj, sedaj se pa nič več ne oglašajo!! Bom kar imensko začela: Majdam se že dolgo ni oglasila in tudi ne vemo, kako je z njenimi očmi!!! Upam, da je operacija uspela!!! Tudi naša Marjanca je poniknila, verjetno ima ogromno dela in si ne more dovoliti, da bi pogledala na forum, pa naša Jaca, Rmeli, Lisička in še morda katera, če sem katero izpustila, naj mi ne zameri!!Joj, skoraj bi pozabila, tudi naša Dušanka je med pogrešannimi!!! Tako, sedaj bom končala punce, grem tekat, namreč delam popoldan!! Za srečanje v Santani pa pridem po službi, če še bo katera!! Se mi zdi, da je Darkard omenila, da tudi pride po službi!! Vidiš Bonaca, če še boš tam se bove srečale!! Bolj pozno, pa sigurno!!Hi,hi bom končala, ker izgubljam računalnik, me sin že preganja!!! Veliko upeha v službi in doma, ter pri svoji dieti!!! Smiele28, tebi pa v petek veliko užitkov pri maturanskem plesu!!! Čau, bau!!!! helena45

darkad  

član od: 3.9.2005

sporočila: 304

23. mar 2006 8:19

Punce dobro jutro! Joj, Helena45 jaz sicer zgodaj vstajam ampak ti...?! Zjutraj zmorem zaenkrat samo kakšnih 5km hitre hoje in pred tem nekaj vaj - strašna si! Se pa že meni pozna jutranja rekreacija - dosti boljše se počutim cel dan. Tudi jaz, pa naj se mi še tako mudi, obvezno pokukam na forum, včasih samo preberem, včasih kaj napišem - prava odvisnost, res. Aki hvala za zanimivo branje in koristne informacije. Začinjeni piškoti so bili med prazniki tudi moji najljubši. Včeraj sem nabavila fruktozo, belega sladkorja že dolgo ne uporabljam več, običajno sladim z rjavim, ki ga bom sedaj zamenala za fruktozo. Ko enkrat začneš razmišljati o bolj zdravi prehrani si že na pravi poti. Ločevanje po dnevih mi ne dela težav, zame je naša dieta idealna, ker veliko jem v restavracijah, če pa kuham doma si vzamem čas za pripravo hrane. In jo tudi z velikim užitkom pojem. Danes imam sadje, ker grem na pot in bom cel dan zdoma sem si tudi jaz pripravila ananas in nekaj jabolk - upam, da preživim? Če boste potrdile za petek zagotovo pridem. Želim vam lep, vesel dan in z uspehom naprej!!! Lp darkad Sporočilo je spremenil(a) darkad dne 23. mar 2006 08:21:30

claudia12  

član od: 29.8.2005

sporočila: 221

23. mar 2006 9:31

Dobro jutro, da vas še jaz na hitro pozdravim. Helena super, da si se nam zopet oglasila, kot vidim še vedno pridno tečeš...jaz se pa še vedno ne morem spravit gibati. Tudi mene zanima kako je z Majdad, Marjanco, Lisičko, Rmeli in ostalimi. Punce javite nam malo kako ste. Pa tudi Gorenjke iz drugega srečanja pogrešam..kje ste? Vemves in Tejca, sem prebrala, da sta malo prestavili vodni dan...tudi jaz sem ga, vendar sem vedno upoštevala, da je vodni dan po sadnem dnevu..tako, da ni panike. Aki hvala za recept, sicer nisem neka grozna kuharica ampak me hčeri priganjata, da vsake toliko časa kaj spečemo..bomo sedaj piškotke poiskusile, da vidim kakšni bodo. Jaz imam tudi danes sadje in sem že pojedla malo ananasovega kompota (v lastnem soku), za kosilo bo sadna solata, za večerjo pa še ne vem. Malo berem vaše poste o opustitvi bele moke, riža in testenin..tudi jaz sedaj postopoma to opuščam..ampak samo zase, ker moji niso preveč navsušeni nad polnozrnatimi testeninami, kruhom....no za enkrat bom bolj jaz prešaltala na to, ker imam samo jaz probleme z težo. Lp vsem! In obilo uspeha pri hujšanju! claudia12

aki  

član od: 23.4.2004

sporočila: 1330

23. mar 2006 10:11

No, kar se tiče polnozrnatih testenin , riža in moke, je tako. Tudi jaz si večino tega delam samo zase. Od časa do časa pa dam še njim malo za probat, pa tudi jaz jem kdaj pa kdaj bele ...Kar se kruha tiče, ima hči raje mojega, tudi temnejše moke brez problema uporablja tudi v pecivu ( tudi ko sama peče). Mislim da je to že velik premik v glavi in s tem sem čisto zadovoljna. Tudi riž polnozrnat ji je že bolj všeč kot bel. Ko enkrat okusite ta polni okus riža, vam je bel zelo plehek. Praktično nima nikakršnega okusa in vse morate naredit z dodanimi začimbami.Mož se pa bolj od strani drži. Kruh kdaj pa kdaj ( če notri ni celih semen in seveda samo svežega), riž malokdaj ,testenine pa nobeden od njiju. Je pa zelo pomenbno, da jih ne silite v to in nobenih radikalnih sprememb čez noč, navsezadne smo vsa leta jedli bele... Naj se počasi navadijo na te okuse, ker so v resnici bogatejši in pri tem ne gre samo za hujšanje, predvsem so to so bolj zdrava živila, ki dajo več energije in še marsikaj... Pozdravljeni vsi in prijazen dan vam želim Aki

jankica  

član od: 12.10.2005

sporočila: 856

23. mar 2006 11:29

Živjo! Vsak dan bolj ugotavljam, kako pisana druščina smo, po drugi strani pa se ubadamo z enakimi problemi in obračamo tale naš vlak prehranjevanja na bolj zdrave tirnice. Počasi, a vstrajno, se vračamo nazaj k naravi. Tudi pri nas je tako, da sem polnozrnate izdelke v začetku uporabljala le sama, pustila sem drugim, da so probali, zdaj pa z veseljem ugotavljam, da je tudi hčeri "nova" hrana všeč. Ni še dolgo nazaj, ko sem bila edini porabnik polnovrednega, rženega, pririnega, ovsenega ali mešanega kruha, zdaj nič več. Ob tem sem dobila tudi več veselja za domačo peko in eksperimentiranje. Aki, za prvih 90 dni res velja pravilo, da je večerja enaka kot kosilo, le pol manj in brez juhe. Toda včasih pride do situacije, ko to ni izvedljivo. Zato smo si nekatere malo sprostile pravila, seveda pa je vse odvisno od posameznika, njegove volje, želja in koliko ima kdo za izgubiti. Punce, mene daje spomladanska utrujenost. Kako naj si pomagam? Se mi še po netu ne da brskat za nasveti, tako kot včasih. Lep dan vam želim! jankica

karmena  

član od: 16.3.2006

sporočila: 3

23. mar 2006 11:56

Punce, a se lahko je pri škrobnem dnevu ob kosilu je tudi solata? karmena

lisička  

član od: 21.7.2003

sporočila: 588

23. mar 2006 12:18

Hojla, hujšarce! Jaz se že dolgo nisem nič oglasila. Danes sem na hitrico preletela forum in vidim, da se je javila Helena, zato mi je dala "vzrok", da se javim. Moja dieta počiva, ker sem še kar naprej skoraj cele dneve v službi, tako da sem na dieti samo toliko, da ločujem hrano. Hvala Bogu, vsaj kile stojijo. Zgleda, da bo treba še enkrat začeti, takrat, ko bo malo več reda pri prehrani in tudi več gibanja kot ga imam sedaj. Pri nas sije sonček in katera more, naj gre čimprej ven, drugim pa želim lep dan kjerkoli ste že. Gobica

jankica  

član od: 12.10.2005

sporočila: 856

23. mar 2006 12:43

Karmena, običajno solato (zelena solata, zelje, paprika, paradižnik,...) lahko ješ vsak dan. Ker pa sprašuješ za škrobni dan, imaš ogromno možnosti kombiniranja, da si pripraviš bolj izdatno solato. Na primer: krompirjeva, fižolova, solata z rižem, ješprenom, ajdovo kašo, lečo, čičeriko, koruzo. Skratka, dovolj možnosti, le mesa, sira ali pa jogutrovih polivk ne smeš dodati. Dober tek! jankica

marja  

član od: 10.11.2005

sporočila: 229

23. mar 2006 13:05

Pozdravljene! Naj se še jaz malo javim. Dieta nam gre h koncu in rezultat je tako, tako . 10 kg minusa od 3.1. Zanima me , koliko nas je še ostalo od takrat. Javite se, da bomo videle statistiko. Lep pozdrav! marja

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtmalaga
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti