2. sep 2005 10:43
No, končno sem spet tu. Sploh mi več na uspe zjutraj priti med vas.
Sasy, ko sem brala tvoje pisanje, sem imela mokre oči in kurjo polt. Le zakaj hudiča mora človek v svojem tako kratkem življenju ( kaj je npr. 80 let proti večnosti) toliko pretrpeti ? Jaz sem ostala brez moža, ko mi je bilo 38 let, sinu pa 8 in pol. In ko pomislim, kakšen pekel na zemlji mi je potem naredila tašča, bi jo utopila v žlici vode. Nikoli v življenju nisem sovražila nikogar, njo pa sovražim iz dna duše. Vem, da to ni prav, pa si ne morem pomagati. Ko se srečava na grobu mojega moža, se mi tako tresejo roke, da komaj prižgem svečo. Nočem se ji pa umakniti, ker ji ne dam tega veselja, da bi me videla, kako me prizadene, ko jo vidim. Ampak pri vsem skupaj mi je najhuje, ko vidim, kako ne mara mojega sina in mu to tudi pokaže. On je bil, ko je bil manjši, zelo žalosten, saj je bila pred tem zelo dobra babica, sedaj pa je pravi zmaj brez kril. In po vseh teh letih je tudi on ne mara več.
Sasy, veš, kogar bolečina in trpljenje ne uniči, ga ojača. In verjemi mi, da si zelo močna, če vse to prenašaš. Normalno pa je, da ima vsak človek svoj "plafon" in ko je ta presežen, se na svet podre in pademo v depresijo. Srečo imaš, da imaš družino, ki te razume in ti po svojih močeh pomaga. res pa je tudi, da si največ lahko pomagamo sami. In če te volj ni, je potem vse skupaj še težje. Veš, ko nekdo zloben vidi, da drugi trpi, ob tem uživa in ga še bolj "muči". Potrudi se ti zagreniti življenje tvoji materi, pa čeprav je mama ena sama. Po moje jo boš najbolj ranila v živo, če bo videla, da si vesela, da se imaš fino z družino, da ti oni pomagajo, kjer se le da. Nikar ji ne pokaži, kako te prizadene. Ko ti bo hudo, se skrij nekam, kjer te ne bo videla in potem bo njen užitek bistveno manjši. Sčasoma se bo naveličala.
Maša, si pravi heroj, kar si naredila za svoje tri junake. Pa sem mislila, kakšen heroj sem jaz, ko sem sama z enim otrokom. Je pa res, da smo enostarševske družine nekaj posebnega. Smo bolj močni za raznorazna "darila", ki nam jih pripravlja življenje, se mi zdi, da smo bolj borci. Ja kaj hočemo, ko pa nam je življenje že tako hitro ustrojilo kožo in jo naredilo debelejšo. In verjetno smo res bolj navezani na otroke. Zelo rada bi te srečala v živo.
Skozipadalica, zelo mi je bilo všeč tvoje razmišljanje o osamosvajanju vas, naših "mladičkov". Saj imaš prav, ampak, kot je Maša rekla, vseeno je hudo, ko gredo stran. Saj te še to vse čaka. Ampak do tega imaš še kar nekaj časa. Veliko uspehov pri študiju !
Tejčica, boljše stranišče, kot pa tvoj želodec. Če nisi karakter, daj hrano stran in ne bo skomin. Pa je ja škoda tik pred koncem dneva zafurati vso stvar.
Helena45, to kar se je tebi zgodilo, je po mojem mnenju vrh trpljenja, ki ga človek doživi. Nimam besed, ker je to preveč huda stvar. Občudujem vsakogar, ki preživi to travmo, ki se pravzaprav nikoli ne konča. Vedno pravim, da je človek najbolj trpežna žival. Neverjetno, koliko smo sposobni pretrpeti, pa vseeno najti nek smisel in živeti dalje.
Kar žalostna sem postala ob vsem tem. Tako bi vas rada objela, vam kaj lepega povedala, pa nas ločijo kilometri...... Ampak verjemite, da me zelo prizadene žalost vsake od vas in pogosto mislim na vas.
marjanca45