Santolina

juhica101  

član od: 28.10.2003

sporočila: 814

29. maj 2005 19:33

lep pozdrav.. me kar nekaj časa ni bilo... Od takrat sem dobila v vrtnariji še ananasovo meto...pisana...je pa res, da so eksoti pri nas bolj zapostavljeni... tudi jaz imam trobarvni in navadni žajbelj (zlatozeleni in vijolični sta zmrznila); pisani, navadni, limonin in mini timijan, majaron, origano, luštrek, stebelno in gomoljno zeleno, drobnjak, limonino meliso, črno meto in poprovo, smilj, sivko, vijolično in navadno baziliko,rožmarin, visko rutico, borago,pehtran,koper, janež, koriander,žafraniko, hermeliko ..... aja..pri meni se mravlje in ostali leteči mrčes prav nič ne meni zato to, da ne smejo marati določnih kombinacij rastlin... tudi na baziliki se npr pojavijo bele mušice... rimljanka, mirto prezimuješ v garaži? Kako ugotoviti, katera je angelika (pri nas je samo trebelje in pa nebi rada imela kakega bližnjega srečanja s trobeliko) in baldrijan (do zdaj sem našla samo dvodomno špajko, baldrijana pa nikjer nočejo prodajati). adijo juhica

burbonka  

član od: 15.5.2005

sporočila: 402

30. maj 2005 11:54

Juhica 101, nazorna skica angelike (in mnogih drugih zelišč, baldrijana žal ni) je v knjigi Zeliščni vrt, avtorice Sarah Garland, izšla je 1987 pri založbi CZNG, tako, da jo je mogoče dobiti v knjižnici. Lep dan! burbonka

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17818

30. maj 2005 17:12

Ja, juhica v garaži ali mrzli, nekurjeni sobi, sicer čez zimo podivja. Baldrijan, raje : zdravilna špajka (Valeriana officinalis) in angelika (Angelica arhangelica) sta v katalogu vrtnarije Trajnice Strgar (www.trajnice-strgar.si), angelica pri nas v naravi sploh ne raste, špajko pa je tudi do narave odgovorneje (in varneje) kupiti. Saj se jih potem da razmnožiti, vsaj z večino rastlin je tako. Opozarjam pa, da angelica ni trajnica. Raste 2 ali 3 leta, pa premine. Vmes naredi seme in jo pač gojimo naprej. Meni letos (lanska cveti) in bom pobrala seme ter ga nekaj takoj posejala. Meni osebno se zdi pomembno, da poznam pravo ime (tudi znanstveno) rastline, saj je samo tako zanesljivo jasno, vsaj praviloma, o čem se pogovarjamo. Žal pa je pri nas v vrtnarijah, s svetlimi izjemami, še bolj klavrno. Me je zadnjič kar zabolelo, ko je v eni vrtnariji hotel prodajalec razložiti gospe, ki je kupovala sadike, kaj kupuje, pa mu je prav nestrpno povedala, da je imena ne zanimajo, samo pove naj, kako visoke bodo zrasle. Sem mislila, da so že minili časi, ko se je knjige za v dnevno sobo kupovalo po velikosti in barvi, na metre. juhica: trebelje in trobelika nista eno in isto. Res pa ju ne bi bilo dobro zamenjati z angelico. Še par besed Burbonki. Lovor prva leta strahotno počasi raste (vsaj tak, prinešen iz narave), pozneje pa, ko razvije spodoben koreninski sistem gre hitreje. Ne bodite preveč razočarani, če prihodnje leto lističev še ne boste trgali. slikce (in še kaj) zdravilne špajke http://images.google.com/images?q=%22valeriana+officin slikce (in še kaj) angelike http://images.google.com/images?svnum=100&hl=en&lr=lan Prijetno gledanje. LP, rimljanka

juhica101  

30. maj 2005 21:58

Saj vem skice so skice, pa vendar...Je čisto nekaj drugega, če točno veš kaj imaš in ti ni treba brskati po rastlinskem ključu. Ga mam od biologije čisto dovolj......Pa kobulnice tudi niso preveč lahke.. Se pravi trebelje poznam, kumino tudi.... Angeliko teoretično, pravtako tudi trobeliko... Navadno regačico bi pa lahko na kg prodajala....Prav tako je z baldrijanom..Če ne štejem različnih špajk, mi pravzaprav baldrijan tudi še ni prečkal poti...Če natanko premislim so tudi mete prava zmešnjava in tudi timijani oz materine dušice niso nobena izjema... Angelika je najbrž dvoletnica tako kot kumina, ki semeni šele naslednje leto..Imam prav? Baldrijan oz njegove korenine pa so pravi magnet za mačke.. Najlepša hvala rimljanka.. Se pravi, da bo treba k Strgarju. Vem, da nekak to ne spada sem... A majo pri Strgarju tudi epifitske kaktuse? Tiste, ki jim nekateri pravijo tudi listnati (tisti, ki imajo daljše poganjke od npr božičnih in velikonočnih). Pa lepo noč vam želim juhica

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17818

30. maj 2005 22:27

Pojma nimam, po moje ne.Prodajajo samo trajnice, ki so zunanje. A so sploh to kaktusi? Nekje ob Dunajski je Hrovatin, ta ima precej sukulentov. Približno v višini AMZS, oz. malo proti mestu, gledano v to smer je na desni. http://www.hrovatin.com/slo/default.asp Tu je še spletna stran. Veselo iskanje. ps: se pa strinjam, da MFS ni ravno počitniško branje. Pa ne, da se za juhico skriva še ena biologinja? rimljanka

juhica101  

31. maj 2005 22:20

jahu...smo zgleda že pod vsakim kamnom..hehehe Pr Hrovatinu so bili svoj čas zelo sitni, če si hodil po njiovem rastlinjaku... Je pa res, da če si že nekako se zognil sitni prodajalki, si res našel marsikaj... juhica Sporočilo je spremenil(a) juhica101 dne 31. maj 2005 22:23:08

burbonka  

1. jun 2005 9:48

Rimljanka, hvala za informacijo o lovorju. Kot vse kaže, bom obiranje lističev zamaknila še za kakšno leto ali dve. Hja, potrpljenja imam veliko - posebej za (meni ljube) rastline. Ker čisto nič ne poznam baldrijana (valeriana officinalis) sem si ogledala fotke na google-u in ugotovila, da ga ima na vrtu moja mama. Niti jaz niti ona ne veva, kaj z baldrijanom početi. Po moji informaciji, je uporabna zgolj korenina (ali še kateri del rastline?). Na kakšen način jo pripravimo za uporabo? Uporabnost: deluje proti tesnobi, razdražljivosti, nespečnosti, migreni ... - čezmerna uporaba pa povzroči odvisnost. Toliko vem. Za vse dodatne informacije bom hvaležna. Lep sončen dan, burbonka

elaphus  

član od: 27.9.2002

sporočila: 6945

1. jun 2005 22:03

Pa ne baldrijana mački dajat, he, he,... LP cervus

juhica101  

1. jun 2005 22:26

Enkrat sem imela blazinice polnjene z baldrijanom.... To so bile mačke blažeeeeene....Zato ga tudi iščem... Drugače pa je precej močna droga za pomirjanje.. Za odvisnost ravno ne vem.... Hkm...bourbonka boste imeli mogoče kaj semena? Strgar je še vedno tako daleč...V merkurju so se pa malo poboljšali, imajo celo 3 vrste sivke....In 3 vrste stebelne zelene..Gomoljne pa ne...Moja je namreč letos extra mini sorte.... Ok lp juhica

burbonka  

1. jun 2005 22:44

Jaz sem verjetno še veliko dlje od Strgarja - na Štajerskem. Sem dolgo živela v Ljubljani, zato vem, kje je Strgar (tudi za Hrovatina vem ...). Če bo kaj semena, vam lahko pošljem, če mi pošljete naslov na e-mail. lp burbonka

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtNikita
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti