Santolina se uporablja za dekoracije in šopke ter posušeno cvetje. Me pa zanima ali ima še kak drug način uporabe npr zdravilni učinek ali pa uporabnost v kuhinji.... Se priporočam za ideje...
Lp
juhica
Santolina se uporablja za dekoracije in šopke ter posušeno cvetje. Me pa zanima ali ima še kak drug način uporabe npr zdravilni učinek ali pa uporabnost v kuhinji.... Se priporočam za ideje...
Lp
juhica
18. maj 2005 20:09
Imenujejo jo tudi nemški rožmarin. Cenjen(a) za obrobe in žive meje vozelnih vrtov,... seveda predvsem na Angleškem. Odvrača molje in drug mrčes, polagamo jo v predale, pod preproge, obešamo v stranišča in dajemo med knjige. Liste dodajamo dišavnim mešanicam. Menijo, da zvarek iz listov in cvetov uniči črevesne gliste in blago spodbuja menstruacijo. V zeliščni tobak jih mešamo s kamilico in lapuhom. O kulinariki niti besede. Žal. (vse povzeto po: Lesley Bremness: Zelišča, Pomurska založba, 1991, stran 81 Še stran za tiste, ki ne vedo, kako izgleda. Obstaja več vrst, ki so si precej podobne. http://images.google.com/images?q=santolina&hl=en&btnG rimljanka
20. maj 2005 21:56
Najlepša hvala... Če me ne bi tako priganjali, bi imela še čas pobrskati po kaki knjigi....Po internetu sem... Vendar samo malo....O kulinariki pa ne duha ne sluha.... Bo pač treba malo z občutkom...Piščanec s santolino....Sliši se dobro... Hvala rimljanka pa lep pozdrav juhica
23. maj 2005 23:14
Poročaj, kakšen je bil ta piščanec. Pa še dokaz bo, da si/ste preživeli (hi, hi). Če ni skrivnost, zakaj te pa tako privlači ravno santolina? Sem jo malo ovohavala v vrtnarijah, pa pri sestri (meni je čez zimo preminila), pa mi ne diši ravno privlačno za kak recept. Pozdrav, izgleda, da sva edeni znanki s to rastlino. rimljanka
24. maj 2005 10:09
Santolina ali nemški rožmarin (ima tudi ime svetnica) je predvsem okrasna rastlina za gredice, obrobke - pri nas čez poletje. Nekatere vrste tudi močno dišijo, zato jih uporabljajo za dišavne vrečke in podobno. Da bi bila uporabna v kulinariki, še nisem zasledila. Bomo kdaj poskusili. Sama pripravljam piščanca z navadnim rožmarinom in mi je okus izjemno všeč. lp, burbonka
25. maj 2005 23:05
Ker so mi letos zmrznila skoraj vsa zelišča v vrtu, sem kupovala nova... In ker vrtnarka ni imela časa za razlago, santolina pa je bila zraven curry flance, anansove mete in pisanega žajblja, sem jo vzela. Ugotovila sicer sem, da stvar ni strupena,...hahaha piščanec....Kaj extra pa tud ne diši....in zato moje vprašanje... Kakšna zelišča pa vi gojite? Bom pa letos poskusila koriander... Lani sem nameravala pa nekako je fejst dišau..hehehe lp juhica
26. maj 2005 4:34
Jaz gojim praktično vse, kar se od zelišč dobi na trgu, pa tudi kaj, kar naberem v naravi. Mi je to kar ena strast. Nekaj za uporabo v kuhinji, nekaj za uporabo drugače (čaji, potpuriji, itd), nekaj kar tako, ker so lepa, zanimiva, dišeča,.... Bom imela enkrat obsežen zeliščni vrt, no, saj je že v počasnem nastajanju. No, kopra in janeža letos (še) nimam. Imam pa: nekaj vrst met, materinih dušic, majaron, šetraj, origano, limonsko travo, luštrk, angeliko, rožmarin, laški smilj, mirto, ananasov in vse ostale dosegljive variante žajblja, vinsko rutico, pelin, borago, bazilike, meliso, mačjo meto, drobnjak, peteršilj, zeleno, še eno varianto a la drobnjak,čemaž, krebuljico, pehtran, sivko, najbrž še kaj, pa se zdajle ne spomnim. Pa še kakšno, ki jo štejemo med zdravilne: kamilico, rman, hermeliko, ameriški slamnik,vratič, ognjič, slez, slezenovec, itd. Ja, v naravi pa seveda naberem, kar me zanima (in se sme, seveda). Koriander pa tudi meni smrdi, vsaj zelena rastlina. rimljanka
26. maj 2005 9:36
Kje pa kupujeta sadike oz. semena, npr. za curry, limonsko travo,...? Veri
26. maj 2005 10:06
Pod imenom curry prodajajo vrtnarji smilj (Helichrysum), ki diši po curry-ju. Večino zelišč je mogoče kupiti v vsaki bolje založeni vrtnariji. Nekaj od Rimljankinega naštetega sem že zasadila, limonsko travo pa že nekaj časa iščem. Tudi moj zeliščni vrtiček se kar povečuje. burbonka
26. maj 2005 12:06
Tudi moj zeliščni vrt je iz dneva v dan lepši. Posajeno imam meto, meliso, pisano meliso, koriander, okrasni in navaden peteršilj, limonin in navaden timijan, origano, majaron, žajbelj, zeleno, rožmarin in seveda moji najljubši zelišči: drobnjak in baziliko. Lani sem na vrtu baziliko kar zasejala in je res krasno uspevala. Imela sem jo kot solate, potem pa sem jo skupaj s soljo vložila v olivno olje in se je super obneslo! Letos pa ni hotla vzkliti! Ne vem, kaj je šlo narobe! Pa sem nabavila kar sadike. Aja! Pa še to. Lani sem (v Ljubljani) zasadila tudi sivko in žajbelj pa rožmarin pa mi je čez zimo vse pomrlo. A imate kakšne izkušnje s tem? LP vsem zeliščeljubcem!
26. maj 2005 12:26
D. Navadna sivka prezimi v celinski Sloveniji. Čez zimo jo je potrebno zaščititi - jaz naredim to s kopreno(netkan filc bele barve), ki sem jo kupila v vrtnariji. Lahko tudi s slamo ali smrečjem. Podobno je z žajbljem, čeprav ni tako občutljiv. Jaz ga nikoli posebej ne zaščitim. Rožmarin pa ni prezimno trdna rastlina in ga je čet zimo najbolje pospraviti v prostor, kjer je okrog 5 stopinj. Potrebuje veliko svetlobe, tudi pozimi, čeprav je to včasih težko zagotoviti. Nekateri imajo rožmarin kar v kuhinji. Meni je zaradi pretoplega in pretemnega prostora poganjal bolj krmežljave poganjke in sem ga prestavila v garažo, kjer je okrog 5 stopinj. Zalivala sem zelo malo. Zdaj je zopet na prostem in bujno poganja. Lep dan! burbonkaKulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.
Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.
Kaj jutri za kosilo? | Dragička |
MOJ vrt | Nikita |
malo za hec | anjica1998 |
Kaj danes za zajtrk | johana |
Ločevanje živil 90. dni - 5. del | dočka |
Bovla z metuljčki
Gosta korenčkova juha s Pure svedri in ingverjem