Santolina

d.  

član od: 3.12.2003

sporočila: 523

26. maj 2005 13:14

Ma, ja. Zato sem ga tudi posadila v korito. Najbrž ga bom čez zimo prenesla na morje. Lani sem ga imela kar not in je rasel ko nor. Za Božič sem mu navezala lepo pentljo okrog lonca in je bilo prav krasno. Za novo leto pa ga ni bilo več. Res ne razumem. Letos bo šel kar na morje. Sivko in rožmarin pa sem posadila kar v zemjo in ju bom zaščitila. Hvala!

dj  

član od: 14.1.2003

sporočila: 445

26. maj 2005 13:53

Meni so letos baziliko uničile drobne mušice ali bohe. Pojma nimam kaj naj naredim. Škropiti s kupoljenimi škropivi ne nameravam, ker zelišča uporbljam zelo pogosto in je karenca, ki jo imajo škropiva predolga. Poleg tega imam rada bio zelišča. Kaj naj naredim? dj

burbonka  

član od: 15.5.2005

sporočila: 402

26. maj 2005 14:12

DJ! Sivka je znana po tem, da se je ne lotijo niti uši, niti mušice(leteče uči), niti polži, zato se jo splača posaditi v bližino takšnih ogroženih rastlin. Pri meni deluje! Za začetek sem testirala. Najprej sem zdrobila nekaj svežih listov sivke in jih posula okrog rastline, ki so se je lotile uši. Je delovalo. Zdaj imam sivko na vseh koncih in krajih. d. Rožmarinu bo čez zimo ob morju - idealno. lp, burbonka

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17818

26. maj 2005 21:21

d. sivka (Lavandula angustifolia), to je običajna, najbolj razširjena in žajbelj (Salvia officinalis) navadni, velikolistni, praviloma tudi vijoličnolistni v celinski Sloveniji načeloma dobro prezimijo. Jaz nič od tega nikoli ne zaščitim, pa mi vse prezimi. Sami vijolični žajbelj rad pomrzne, letos mi je tudi. Sem ga popolnoma porezala in nekaj ga bo, se mi zdi, odgnalo. Najbolj je občutljiv pisanolistni - zeleno beli in rumenkastobeli, ki običajno skoraj ali povsem pomrzneta. Obstajajo tudi druge vrste žajblja - npr. ananasov žajbelj (Salvia rutilans), ki zunaj ne prezimi in ga prezimim v sobi. Res lepo diši, res po ananasu in še čem. Jaz večine žajbljev spomladi ne porežem, zato mi bogato svetijo. Celo letos po hudi in sušni zimi mi bodo. Porežem jih po cvetenju. Le tiste, ki so slabega izgleda, porežem spomladi, zato mi ne cvetijo, imajo pa lepo listje in praviloma jih pustim, da cvetijo naslednje leto. Vse, kar porežem spomladi, pa globoko potaknem in se večinoma ukorenini. Imam torej mlade rastline za naprej. Kar se tiče sivke: če jo aprila porežemo, kake par cm nad tlemi, lepo odžene in cveti, samo malo pozneje. Če je ne porežemo, cveti prej, a je rastlina manj bogata in socvetja so manjša. Praviloma naj bi ji (po literaturi) porezali kake 10 cm poganjkov, ko odcveti. Jaz tega ne prakticiram. Bom pa letos z nekaj grmički tako poskusila. Rožmarin ne preživi zime zunaj, v sobi pa, kakor kdaj. Navaden običajno da, če je v mrzli in nekurjeni, a svetli sobi. Povešavi se v enakih razmerah meni praviloma posuši zgodaj spomladi Pojma nimam, zakaj. Limonsko travo sem dva dni nazaj videla v BTC na tržnici, imajo tudi zgledno izbiro ostalih zelišč. Če vas zanimajo tudi imena, je najbolje zaviti k Trajnicam Strgar v Črnuče, kjer imenu navkljub prodajajo tudi nekaj enoletnic ( trenutno naj bi imeli kake 7 sort bazilik, pred 14 dnevi, ko sem bila tam, so jih ravno pikirali, pa bolj eksotične paradižnike - rumene, črtaste,..) Splača se kdaj stopiti tudi v Botanični vrt na Ižanski 19 v Ljubljani, imajo tudi zeliščni vrt, nekaj rastlin je tudi vedno v prodaji. Oboji imajo strokoven pristop, da ne prodajajo mačka v žaklju. Morda bi veljalo opozoriti še na knjižico, ki je kot posebna izdaja revije Naš dom za skromnih 890 sit na voljo v kioskih itd. Naslov: Začimbe od A do Ž: nabiranje, sušenje, priprava, uporaba. Izšla je pred kake 10 dnevi. Kolegica, ki sem ji jo podarila, je bila navdušena. Naj to ne zveni kot reklama za knjigo ampak kot reklama za uporabo in vir informacij. Vsaka rastlina je predstavljena z imenom, latinskim imenom, družino, še ostalimi slovenskimi imeni; sledijo poglavja: opis rastline, izvor, gojenje, priprava, uporaba, zdravilnost in recepr. Predstavljenih je približno 100 rastlin. Upam, da ste se prebile skozi tale dolg zapis. Pozdrav. rimljanka

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17818

26. maj 2005 21:28

Še kratek nasvet dj: izdelki BIO Plantela so brez karence, izdelani na bazi sojinega lecitina, delujejo proti ušem in sorodnim škodljivcem. Obstaja že cela serija BIO izdelkov, poglejte na spodnjo spletno stran. http://www.unichem.si/default.asp?thing=/unichem/po Velja premisliti. Letošnja deževna pomlad je raj za vse sorte uši itd. rimljanka

burbonka  

27. maj 2005 10:38

Rimljanka, hvala za info o limonski travi! Pri meni so zimo preživele vse začimbnice, razen navadnega smilja (Helichrysum angustifolium), ki se je na pomlad na vsem lepem posušil. Zimo je preživel v svetli garaži pri ca. 5 stopinjah in z malo vode. Nato sem ga aprila prestavila na prosto - morda malo prehitro in je bilo še prehladno. Na srečo so mi z morja prinesli novo rastlino, ki zdaj bujno poganja. Letošnjo pomlad imam še eno novo pridobitev, prav tako z morja - lovor. Trenutno je še zelo majhen, naslednje leto bom pa verjetno že uporabljala lističe. Sredozemske rastline so mi zelo ljube, zato jih gojim v podobnih pogojih kot rastejo v naravnem okolju. Kolikor je to pač mogoče. Mešanica zemlje mora biti bolj revna, rastlin naj ne bi gnojili, ker s tem izgubijo intenzivnost vonja in okusa. Če kdo želi zgolj bujne rastline, je gnojenje seveda dovoljeno. lp, burbonka

d.  

član od: 3.12.2003

sporočila: 523

27. maj 2005 11:06

To pa je bilo poučno branje! Še eno vprašanje imam: ali je majaron enoletnica? Kaj pa limonska trava? Rimljanka, res me zanima, kakšne grmičke sivke vam je uspelo vzgojiti. Mislite, da bi se dalo doseči tako bujne kot smo jih vajeni na morju? Tudi mene je že mikal lovor, pa sem po lanskih neuspešnih poskusih opustila misel. Mislite, da ga je potrebno pozimi umaknit?

burbonka  

27. maj 2005 12:35

D., Lovor ni prezimna rastlina, zato bo pozimi pristal v garaži tako kot rožmarin in smilj. Ko bo večji, bo pač v velikem loncu. Glede transporta večjih rastlin sem se že oskrbela z vozičkom. Majaron je, vsaj vrsta ki jo imam jaz - trajnica. Prezimi na vrtu - brez problemov. Sivko pa tudi jaz obrezujem (ne vsako pomlad) skoraj do tal in požene do jeseni v bujne grmičke. Velikost je primerljiva s sivkinimi grmi ob morju, le vonj ni tako intenziven, ker ni v zraku toliko vlage kot ob morju. burbonka

burbonka  

27. maj 2005 13:28

Glede sivke še to: navadna sivka (Lavandula angustifolia) je prezimno trdna v celinski Sloveniji, obstaja pa še nekaj vrst sivke, ki ne prezimijo, kot so: nazobčana sivka (Lavandula dentata) - jo imam tudi v loncu in pozimi v garaži, francoska sivka (Lavandula stoechas) - ki je zelo znana iz provansalskih polj in volnata sivka (Lavandula lanata). burbonka

burbonka  

27. maj 2005 13:51

Glede majarona pa še to: Origanum majorana - navadni majaron je enoletnica. Origanum vulgare(navadna dobra misel) je trajnica, prav tako Origanum onites (divji majaron). burbonka

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtNikita
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti