26. maj 2005 21:21
d. sivka (Lavandula angustifolia), to je običajna, najbolj razširjena in žajbelj (Salvia officinalis) navadni, velikolistni, praviloma tudi vijoličnolistni v celinski Sloveniji načeloma dobro prezimijo. Jaz nič od tega nikoli ne zaščitim, pa mi vse prezimi. Sami vijolični žajbelj rad pomrzne, letos mi je tudi. Sem ga popolnoma porezala in nekaj ga bo, se mi zdi, odgnalo. Najbolj je občutljiv pisanolistni - zeleno beli in rumenkastobeli, ki običajno skoraj ali povsem pomrzneta.
Obstajajo tudi druge vrste žajblja - npr. ananasov žajbelj (Salvia rutilans), ki zunaj ne prezimi in ga prezimim v sobi. Res lepo diši, res po ananasu in še čem.
Jaz večine žajbljev spomladi ne porežem, zato mi bogato svetijo. Celo letos po hudi in sušni zimi mi bodo. Porežem jih po cvetenju. Le tiste, ki so slabega izgleda, porežem spomladi, zato mi ne cvetijo, imajo pa lepo listje in praviloma jih pustim, da cvetijo naslednje leto. Vse, kar porežem spomladi, pa globoko potaknem in se večinoma ukorenini. Imam torej mlade rastline za naprej.
Kar se tiče sivke: če jo aprila porežemo, kake par cm nad tlemi, lepo odžene in cveti, samo malo pozneje. Če je ne porežemo, cveti prej, a je rastlina manj bogata in socvetja so manjša. Praviloma naj bi ji (po literaturi) porezali kake 10 cm poganjkov, ko odcveti. Jaz tega ne prakticiram. Bom pa letos z nekaj grmički tako poskusila.
Rožmarin ne preživi zime zunaj, v sobi pa, kakor kdaj. Navaden običajno da, če je v mrzli in nekurjeni, a svetli sobi. Povešavi se v enakih razmerah meni praviloma posuši zgodaj spomladi Pojma nimam, zakaj.
Limonsko travo sem dva dni nazaj videla v BTC na tržnici, imajo tudi zgledno izbiro ostalih zelišč.
Če vas zanimajo tudi imena, je najbolje zaviti k Trajnicam Strgar v Črnuče, kjer imenu navkljub prodajajo tudi nekaj enoletnic ( trenutno naj bi imeli kake 7 sort bazilik, pred 14 dnevi, ko sem bila tam, so jih ravno pikirali, pa bolj eksotične paradižnike - rumene, črtaste,..) Splača se kdaj stopiti tudi v Botanični vrt na Ižanski 19 v Ljubljani, imajo tudi zeliščni vrt, nekaj rastlin je tudi vedno v prodaji. Oboji imajo strokoven pristop, da ne prodajajo mačka v žaklju.
Morda bi veljalo opozoriti še na knjižico, ki je kot posebna izdaja revije Naš dom za skromnih 890 sit na voljo v kioskih itd. Naslov: Začimbe od A do Ž: nabiranje, sušenje, priprava, uporaba. Izšla je pred kake 10 dnevi. Kolegica, ki sem ji jo podarila, je bila navdušena. Naj to ne zveni kot reklama za knjigo ampak kot reklama za uporabo in vir informacij. Vsaka rastlina je predstavljena z imenom, latinskim imenom, družino, še ostalimi slovenskimi imeni; sledijo poglavja: opis rastline, izvor, gojenje, priprava, uporaba, zdravilnost in recepr. Predstavljenih je približno 100 rastlin.
Upam, da ste se prebile skozi tale dolg zapis. Pozdrav.
rimljanka