Začimbe

Alenka Š  

član od: 5.9.2001

sporočila: 194

30. mar 2005 16:38

Veri, če se pelješ iz centra Ljubljane po Celovški, zaviješ na desno pri Pivovarni Union, na koncu ulice (mislim da je Ruska) zaviješ levo na Medvedovo cesto. Iz medvedove ceste pa zaviješ drugo ulico desno na Žibertovo. Lp, Alenka Alenka Sporočilo je spremenil(a) Alenka Š dne 30. mar 2005 17:24:49

Veri  

član od: 21.10.2004

sporočila: 4272

31. mar 2005 10:29

zala, seveda, samo upam, da ne boš razočarana, ni nobena velika umetnost! Skuham kavo v kavokuhu (expresso) in med tem ko se kuha, pripravim mešanico. Kuhano kavo takoj zlijem na mešanico: - 2 žlički sladkorja (lahko je tudi rjavi za aromo) - 1/2 žličke cimeta - ščepec kardamoma - za noževo konico klinčkov (ker jih fant, za katerega delam ne mara preveč, lahko daš ti več, če so ti všeč) - včasih dodam še za noževo konico mešanice garam masale (dobiš v malih rjavih pločevinkah pakriano v merkatorju na policah z exotično hrano) Premešam, da se sladkor stopi, potem pa dodam mleko (če se mudi s kavo - beri: fant je že čisto zaspan in nuno rabi kavo čim prej, da se lahko uči naprej), dam vanjo mrzlo mleko, sicer pa vročega (ga prej zagrejem). Lahko je polnomastno ali posneto, kar imaš rajši. Fant ima potem najrajši na vrh smetano, ki jo potresem s kakavom, včasih pa v del smetane celo zmešam kakav in naredim marmorirano smetano, ki jo potem vseeno še potresem s kakavom. Jaz pa obožujem spenjeno mleko, zato si dam to čez (spenim toplega, vročega ali hladnega, polnomastnega ali posnetega karkoli pač imam:) Tega pa ne posipam s kakavom, ker mehurčki iz neznanega razloga popokajo, če posipam kakav na spenjeno mleko... Ne vem zakaj! če si čokoladomanijak, lahko daš na dno šalčke po tem, ko si premešala in stopila sladkor z začimbami še košček ali dva jedilne ali semi-sweet (polsladke oz. grenke) čokolade. njamsi:) Povej, če ti bo všeč! Veri

Veri  

31. mar 2005 10:31

alenka hvala še enkrat! poznam Medvedovo, ironija, vsak dan sem tam čisto blizu (fant je tam blizu doma)! NO, svašta! Bom verjetno šla že danes pogledat! Veri

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15832

31. mar 2005 11:33

No, končno mi je uspelo premagati pozabljivost in poiskati recept za doma pripravljeno curry mešanico. Naj povem, da je ta čisto druge barve kot tista, ki jo običajno kupimo, manj rumena je in tudi okus je drugačen. Razmerja med začimbami pač lahko spreminjamo po okusu, jaz brez slabe vesti domači mešanici dodam nekaj kupljene mešanice, sploh ker curry listov nimam vselej pri roki. Tudi v Indiji si vsaka gospodinja pripravi mešanico po svojem okusu, ene so bolj "šarf" in druge manj, ene bolj fino zmlete in druge grobo, barve pa segajo tja od živo rdeče do oker ali živo rumene (pač odvisno od dodane kurkume). Dajem torej osnovo, potem pa vsak po svoje naprej. Na suho prepražimo šest jedilnih žlic koriandrovih zrn, tri jedilne žlice kumine v zrnu in eno čajno žličko janeža - pražimo na majhnem ognju okoli deset minut in nenehno mešamo. Ko vse skupaj porjavi, zmešamo to praženje s tremu sušenimi rdečimi čiliji, žličko kardamoma in cimeta in z malo česna v granulatu. Če imamo srečo, da kje najdemo curry list, dodamo dva ali tri, če ne, si na koncu pomagamo z žličko kupljene mešanice. Vse skupaj zmeljemo in potem dodamo še mlet poper (jaz uporabljam mešanico rdečega, belega, zelenega in črnega) in seveda kurkumo (turmerik) - po želji, odvisno koliko rumen curry želimo. Kot sem že omenila, je to nekakšna osnova, ki ji okus spreminjamo z dodajanjem posameznih sestavin po lastnem okusu. Pozdrav, Mamamia mamamia

_ZALA_  

član od: 21.10.2003

sporočila: 982

31. mar 2005 13:39

Veri, zakaj bi bila razočanarana? Misliš zaradi preprostosti? Saj so vendar preprosti in recepti najboljši, a ni res!! :) Res najlepša hvala za recept, sama kava mi ni tako všeč, tale aromatizirana bo pa še kako prav prišla! Samo eno majčkeno vprašanje še - doma imam kardamom v strokih...kaj naj, da dobim prah? Kako se izlušči? Potem ga moram verjetno zmečkat oz. stolčt v možnarju.... LP Zala

Veri  

31. mar 2005 13:49

No, super, da nisi razočarana nad preprostostjo, sem po tem tvojem postu dala recept še v bazo - pod Kavica za crkljanje:) No, da te potolažim in prepričam: niti fant, niti jaz sicer kave SPLOH ne marava in SPLOH ne pijeva, nikoli! Samo tole pa z veseljem! Zato jo tudi vedno naredim, če sva pri meni, kjer so vse začimbice:), kadar se morava učit! pa včasih, kadar se mu zalušta kar tako. in pogtem pravi, da ga ne smem navadit nanjo, ker se na kavo samo nikoli ne bi, na to pa hitro:)! Ja, kardamom sem tudi jaz našla samo v strokih - jaz jih stolčem v možnarju - no to strašno rad dela fant - sem pa tudi že probala zmlet v kavnem mlinčku in tudi lepo gre. Aja, še to: tole mešanico sladkorja in začimb lahko narediš tudi v večjih količinah vnaprej in spraviš v dobro zaprt (recimo marmeladni) kozarec! (samo pazi, da ne bo mel kozarec kakega vonja od prej, recimo po kumaricah...Naj po raje marmeladni:) Potem ko delaš kavo samo vzameš 2 žlički mešanice in dalje po postopku (kava, mleko, smetana):) Jaz sem jo naredila fantu, ko sem šla za nekaj dni v tujino, pa se je moral učit:) če malo okrasiš kozrček je lahko kuštno darilce - ne pozabi na navodila zraven, če daš komu! Veri

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
MOJ vrtNikita
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti