22. mar 2005 21:37
V Egiptu sem pila kavo s kardamomom (z zelo malo, sicer je premočan okus, sem doma preizkusila), čisto malo ga dam včasih v kompot. Se stinjam z uharico, provansalske začimbe (pridelane sicer na Štajerskem) so super na pečenem jajcu, namesto popra. Poskusite v testo za lepinje dati malo posušenih, zdrobljenih rožmarinovih iglic. Ste že poskusile kompot z enim majhnim listom roženkravta? (navdih sem dobila v Okus po cvetju Jelene de Belder Kovačič, saj poznate?) Cimet na kakavu (ta pravem) in še marsikje. Moja mami je enkrat dala (po pomoti) nekaj klinčkov (nageljnovih žbic) k zrezkom v omaki. Vsi so hoteli vedeti, kako jih dela, pa takrat ni nikomur izdala. Je bilo pa super. Bazilika pa sploh. Jaz si jo za celo leto pripravim tako, da odcvetela (spodaj), zgoraj še cvetoča stebla osmukam, zraven pridejo še mali listki, dam v kozarec, rahlo posolim, zalijem z oljčnim oljem in imam v hladilniku. Pravijo, da listi postanejo s časom sluzasti, ta mešanica pa nikoli. Uporabno vsesplošno, še posebej pa za v kruh. Testo razvaljam na prst debelo, premažem z baziliko v olju, zvijem na trdo, narežem kake 5 do 10 cm dolge koščke in naložim na pekač. Ko vzhaja, spečem. Poskusite. se obnese tudi z drugimi zelišči. Tisti, ki je spraševala, kaj bi bil domač "curry" pa vprašanje. Je rastlina sivkasta, s tankimi, drobnodlakavimi listi, pozno zacveti z drobnimi, rumenimi koški, pogosto ne preživi zime? V naravi pa raste na Velebitu, pa Kvarnerskih otokih (se spomnim nočnih voženj s trajekotom z Reke proti jugu, ko je zrak dišal po tej rastlini). Je pololesenel grmiček. Če drži opis, gre za laški smilj (Helychrisum italicum) ali kakšno sorodno vrsto. Zadnja leta jo pogosto prodajajo med zelišči, a je bolj zelenkasta, ker raste v predobri zemlji in je zato tudi manj dišeča. In seveda - diši po curryu. Migla, mleto poprovo meto se da uporabiti za čaj. Pa še en način: por, rumeno korenje, malo ohrovta, rumeno kolerabo, gomolj zelene, kak krompir in še kaj skuhamo, s paličnim mikserjem zmiksamo, morda ne čisto na fino, solimo in dodamo malo (!) mete. Ja, pa kaj sladke smetane, lahko tudi kisle. Super juhca. Gostota po želji, je pa gosta boljša. Svežo sesekljano včasih dodam v čokoladni biskvit. Zelo okusno. Kako bi bilo s suho, ne vem, morda velja poskusno dodati v samo en mafin, recimo. Kot vidite, sem zbiralka začimb v suhi obliki, na vrtu pa mi raste vse, kar raste pri nas. Narava je sploh zakladnica, samo poznati je seveda pa treba. No, ob vsakem obisku vrtnarij upam na še kaj. Sem ravno v soboto zvedela v rastlinjaku ob cesti Litija - Zagorje, da se letos obeta veliko začimb. Čez kak mesec dni. Čemaž bo pa tudi kmalu rasel. Imejte se - dišeče. rimljanka