24. mar 2005 10:16
Vsem, ki jih je / oz. jih še zanima KARDAMOM:
Vidla sem v eni trgovinici z zdravo hrano na Trubarjevi, verjetno tudi v drugih takih trgovinicah imajo (njim ravno ne bi delala reklame, ker so strašno neprijazni), pa mislim, da se da kardamom dobit tudi na ljubljanski tržnici. Tudi jaz ga dolgo nisem našla, potem mi ga je sestra dala, ona bolj pozna tele zdrave štacunce:) In potem sem šla še jaz pogledat.
Poleg medenjakov, kjer je skoraj nepogrešljiv, ga uporabljam ga v wienerbroth - ih, ki grejo nekako tako: sladko kvašeno testo razdelimo na dva dela, večjega (cca 2/3 testa, se mi zdi) zvaljamo na velikost pekača in premažemo z vanilijevo kremo, po njej pa posujemo v rumu namočene rozine. Drugi del testa zvaljamo še tanjše in premažemo z masleno kremo iz masla, sladkorja in kardamoma in zvijemo kot za potico ali štruklje, potem pa to klobaso narežemo, da dobimo polžke in jih polagamo na vanilijevo kremo, par cm vsaksebi. POtem jih še (polžke) potresemo z grobo narezanimi mandlji in spečemo in njam:) Točnega recepta trenutno nimam tu.
Potem je strašno fajn za vse orientalske sladice, veliko jih je v knjigi Krišnova kuhinja, jaz sem si skopirala samo recepte, tistega o zdravem načinu življenja pa ne in je super:) Samo recepte vsaj za sladice je treba še malo prilagodit, malo so jih že avtorji sami, ampak nam je še vedno presladko in premastno, tako da povsod zmanjšam količino sladkorja in malsa/margarine, včasih pa dam malo več začimb:)
Dober je tudi v kavici, skup s cimetom in klinčki; midva sicer ne pijeva kave razen tole mojo začinjeno včasih:) Seveda sladkano, lahko z rjavim sladkorjem in z veliko mleka in smetane:)
Na sploh se ujema s cimetom in klinčki, pa tudi z muškatnim orehom in zelo paše v sladke stvari, samo treba je previdno, ker je zelooo močen!
Aja, kako sem lahko pozabila na kurkumo (turmerik) - ta je tudi ena od mojih ljubših! Super stvarca, lahko jo date res čisto povsod, mogoče bolj previdno pri sladkih stvareh, ampak gre pa tudi! In vse dobi krasno rumeno barvo! Z njo so mi super empanadosi, pa tudi kruh s kurkumo je nekaj posebnega! Vsi najprej sumničavo gledajo živo rumeno hrano, potem pa zmažejo vse do zadne drobtinice - probajte! Živo rumena pica, testenine,.... in še in še:)
CURRY: par vprašanj: kje dobite seme za rastlino, ki jo gojite, da vam da curry liste? Ali je to kar, gojite samo nek nadomestek?
Ali mogoče kdo ve, kje bi dobila seme sablastega triplata in grškega sena? Vem, da raste zadnji tudi pri nas v naravi, ampak ne vem kje in niti točno ga verjetno ne bi znala ločit od ostalih plevelov:) Rabila bi ga za curry prašek. Vedno mi manjka ta začiimbica not!
Veri