25. sep 2019 3:27
Šakali so se naselili v bližino vasi pozimi oz. zgodaj spomladi, ker so takrat ponoči v gozdu prvič slišali njihovo oglašanje. Razen tega sem takrat prvič po 40 letih, koliko je star vikend, da so na travi skopane jamice, kot bi jih kopal pes. Lovci so že takrat povedali, da to koplje šakal, ki išče hrano oz. glodalce. Zato sem se večkrat pohecala, da naš vikend čuvajo šakali. Sosede so hkrati opozorili, da naj pazijo na manjše pse in mačke.
Zdaj pa, ko so začeli sredi dneva klati kokoši po dvoriščih ob hišah, pa ni več tako smešno. Ta kmečka dvorišča, ki so običajno zelo velika v naših krajih niso bila nikoli ograjena. Dvorišče te kmetije je bilo ograjeno z ograjo višine cca. 60 cm, da kokoši niso mogle na cesto oz. gozd, To ograjo je šakal preskočil in nato na dvorišču poklav kokoši, ki pa jih ni pojedel, temveč jim je samo spil kri. Moram še povdariti, da so v tem času v hiši potekale vaje ansambla, ki so bile precej glasne. Morda, pa je to glasbo izkoristill, da se ne bi slišalo vpitje kokoši. Ko so ga pregnali, se je pa splazil pod ograjo. Zanimivo je tudi to, da se je po kakšnih 15 minutah vrnil na dvorišče. Ker se je to zgodilo že pri tretji kmetiji predvidevam, da bo svoje pohode še nadaljeval. Vem, da so živali v gozdu lačne, ker so lovci postrelili vse živali, ki so njihova hrana. Pri nas so pred leti pri vikendu postrelili vse zajce, ki so se skrivali v grmovju od hiške oddaljenem 20 min to takrat, ko sem bila na vikendu Naš vikend ni v nikakšni divjini, temveč na robu naselja. V neposredni bližini so tudi hiše in kmetije. Se vam to zdi normalno ? Meni ne.
Bojim se, da se bodo šakali spravili še na manjše pse. Ne znam si predstavljati, da bi ubili obe pekinezerki, ki živita na kmetiji, kjer so včeraj pobili kokoši.
Sedaj komaj verjamem, kako se počutijo ljudje na kmetijah, ki jim volkovi pobijejo vse živali tako rekoč pred pragom hiš.
dočka