23. sep 2013 22:25
Vrtejbenka je napisal/a: |
No,povprašam tu naše ribopoznavalce kaj oni menijo o zamrznjenih ribah.Ta mesec se Novi Gorici odpira nova deliktesna trgovina,kjer naj bi bil med drugim tudi velik izbor zamrzjenih rib,morskih sadežev in podobnih čudes. Na njihovi spletni strani sem prebrala,da so njihove zamrznjene morske dobrote boljše kot sveže kupljene v ribarici.To pa zato,ker so že na ladji takoj sveže zamrznjene,dočim v ribarnici pa lahko dobimo par dni staro svežo ribo. In sedaj?
Vrtejbenka
|
To je bilo vprašanje, potem se začne debata. Linki, ki jih je prilimal kolega zzak so mi znani že dalj časa ( morda se bo kdo spomnil, nekaj sem nekje omenil v tem smislu ). Stvar je preprosto v tem, da sem jaz zelo nezaupljiv in ničesar ne verjamem kar tako, na lepe oči. Če so te ribe tako dobre, kje pa so, zakaj jih skruivajo? Ne verjamem, da te ribe ne bi ponudili veletrgovci ( špar, merkator, hofer........... ), kajti, tisto zmrznjeno kaj ponujajo ni ničemur podobno ( vsaj za mene ), kupite katerokoli zmrznjeno ribo in poskusite, še najlepše kupite zmrznjenega osliča in, za primerjavo, frišnega, in se sami boste prepričali. Že dolgo sploh več ne kupujem zmrznjenih rib. Po moje, meso ribe je preveč nežno, in ( kljub zatrjevanju da ni tako ) ledeni kristali uničijo celične opne, kar ima za posledico izgubo vode iz ribe, s tem spremembo texture in okusa ( pa ne na bolje ).
Torej Vrtejbenka, sedaj se nič ne spremeni, sedaj imamo kapitalizem in gre samo za denar, treba je ljudi prevarit.............uf pustimo. Torej, sedaj po moje, pridružil bi se mnenjem kolega hedonistu: zmrznjene ribe ( po moje ) ne morejo biti niti blizu po kvaliteti ribam iz ribarnice pa naj bodo le te še dva dni stare.
Ko sem odšel od doma, sem znal scvret le jajce in čisto nič drugega. Prva stvar, ki sem se je naučil je bilo scvret srdelice ( in jetrca ). Od takrat je precej vode poteklo niz Savo, kulinarične spretnosti su se povečevale, poizkusil nešteto receptov in pošinil modrost ( dostojno pravljice ): riba, moka, olje in vino, kakšna kaplica limone, kašna oliva in čisto nič drugega.
Pa še to: Jaz imam najrajši srdele in skuše, ribe ki so menda najbolj občutljive. Kakšna bela riba komot stoji kak dan in, kar tako na lepe oči, ne verjamem da je kdo loči. Ravno tako ne verjamem na lepe očke da kdo kar tako loči " divjaka " od gojene ribe............ morda res lahko, le da jaz tega kar tako ne bom verjel. Torej srdela ali skuša morajo bit res sveži, za bele ribe je tako/ tako. RResda, jaz imam rad tudi vse drobne ribe in jih pogosto tudi kupim. Kot je naor zapisala, so tudi s zdravstveneg stališča boljše, ker so na začetku prehranjevalne verige, in se v njih še ne kopičijo........... karkoli se že kopiči.
Še bi imel kaj napisati o cenah rib, pa ne bom ( se mi ne ljubi ), le še to, da jaz živim v realnem času, ki je za mene tak, da so denarni prihodki omejeni, kar pomeni, da si za en nakup ribe nekje v Istri od ribiča ne morem privoščit, da zapravim " mesečni fond za ribe ".
uf, sedaj se mi res ne ljubi več
ežoj