Gostilna išče šefa - resničnostni šov na poptv

barbra  

član od: 9.8.2002

sporočila: 355

23. okt 2012 17:39

Mene ne moti, če se hrane dotikajo z rokami, saj drugače ne gre. Kako bi brez dotikanja zavili štruklje, zamesili testo, narezali čebulo, meso... Motijo me pa pokušanje hrane s prsti. Če dečva na tak način pokuša hrano, da vanjo potisne prst in ga poliže in to ponovi večkrat, je v hrani njena slina, a ne. To je pa meni gravž.

 

Tega ne počnem niti takrat, če kuham samo zase.



Barbra

Sporočilo je spremenil(a) barbra dne 23.okt 2012 17:40

hedonist  

član od: 26.6.2008

sporočila: 5048

23. okt 2012 18:10

Hvala bogu za zdravo pamet, ene jo očitno še imate.......ja, tuja slina na hrani, ki jo bom jedel mi gre na jetra in to je point celotne debate pa tudi prekomerno šlatanje sodi zdraven. Glede tetovaž , tudi meni niso glih apetitlih ampak prenesem, čeprav nikoli ne bom razumel, kaj sili človeka , da se da vse povprek porisati.

hedonist

mamaF  

član od: 21.1.2008

sporočila: 3340

23. okt 2012 18:22

vd007, debata je med drugim zašla tudi na področje, kako kdo od nas forumašev kaj dela doma - zato moj odziv na to. Par stranio nazaj smo se menili o tem, ali kdo poskuša jed večkrat z isto žlico, potem je nekdo omenil, da mu niti na misel ne pride, da bi obliznil nož, drugi je rekel, da se mu to ne zdi nič spornega in tako dalje - pač različna mnenja različnih ljudi. Ker so se meni zdeli eno domači standardi zelo "nerealni", sem pač tole zapisala.

 

Ostalo pa - kuharje v šovu "Gostilna išče šefa" lahko s pomočjo kamer gledamo pod prste praktično 24 ur na dan. Lahko vidimo, kako kdo oblizuje prste, kako kdo oblizne nož, kiha, se praska po glavi, preklinja, je prijazen itd..

Enako so verjetno videli tudi tisti, ki so si rezervirali mesto v gostilni (če so gledali šov). Kuharje gostje lahko opazujejo tudi skozi stekleno steno. Kolikor so nam ustvarjalci oddaje prikazali, so bili dosedaj odzivi vseh gostov v gostilni izredno pozitivni. Niso nam pokazali niti enega, ki bi se obregnil ob potetovirane roke, nepobrite roke, zapacan predpasnik, nalakirane nohte itd. Zdaj ne vem ... ali nam režiser ne pokaže gostov, ki so morda komentirali tudi te reči, ali gostje ob slastnih okusih hrane pozabijo na to, kar so videli prej po TV, ali morda tem gostom ni mar, kako so kuharji urejeni in čisti pri delu .... kaj se vam zdi?

 

No, zase lahko povem, da mi da nek splošni vtis že okolica oz, notranjost samega lokala. Priznam, da še nikoli nisem imela priložnosti gledati v profesionalno kuhinjo, zato tudi nisem videla kaj kuharji delajo in česa ne. Nek standard higiene določajo že redne kontrole sanitarne inšpekcije, kot je že Vanja napisala. To je eno merilo - objektivno, zakonsko predpisano. Če je med predpisi tudi britje rok, tudi prav (dosedaj tega res nisem vedela) in ne bi znala presoditi, kakšen "packon" ali "urejenež" je kuhar, nad čigar jedjo bi bila sicer zelo navdušena. Odbila bi me slaba higiena tal, mize, prta oz. vsega v jedilnici, zato verjetno dlje od "hvala lepa in nasvidenje" ne bi prišla. V prijetno urejenih, čistih restavracijah, pa po pravici povedano res ne razmišljam, kaj se dogaja za kuhinjskimi vrati, če je sprejem sicer prijazem, natakar urejen itd. Zaupam pač, da je dobra hrana tudi skrbno in "čisto" pripravljena. Kot tudi zaupam recimo znancem, ki nas povabijo na piknik, da so si umili roke, preden so začeli rezati kruh ali oblikovati pleskavice

 

Od sedaj naprej bom morda bolj pozorna na obrite moške roke, hvala Frina, da si omenila to obvezo. Me prav zanima, kakšno je stanje po "burekdžinicah", kjer ročno raztegujejo testo, pa v pekarnah, kjer je pač moč videti tudi samega peka in ne zgolj natakarja/prodajalca. Ne glede na rezultate "raziskave" pa bom burek in slastne baklave še naprej jedla pri našem "šipcu".

 

Mojca

mišzmoke  

član od: 28.8.2010

sporočila: 4538

23. okt 2012 18:36

mamaF, tako se govori

lp

 

mzm

mišzmoke  

član od: 28.8.2010

sporočila: 4538

23. okt 2012 18:38

vd007 je napisal/a:

..pišemo o drugih, ki nam pripravljajo hrano ! Med tem o nekom z neurejenimi zobmi, polnimi kariesa ipd....ki nam pripravlja hrano ipd....
vd007

Oddaje ne gledam, a tam z zobmi kuhajo? 

lp

mzm

mamaF  

član od: 21.1.2008

sporočila: 3340

23. okt 2012 18:53

Mah, v bistvu sem hotela dodati še: tudi jaz se ne strinjam s tujimi lasmi in slino in prsti v moji omaki, ampak po drugi strani pa, če ne popolnoma zaupam tistim, ki hrano zame pripravljajo, mi ne preostane drugega, da jem izključno tisto, kar si pripravim sama doma. Konec koncev lahko nek packon oblizuje nož, s katerim je prerezal žemljo za sendvič, ki ga bom kupila jutri nekje na poti, mi ni treba iti niti v gostilno. Upam, da so ljudje še vedno urejeni in "na mestu" in da bodo tudi tile tekmovalci začeli delati bolj profesionalno.

Samo ... kaj pa če se Šef odloči za kak eksotični eksperiment - verjetno smo že vsi slišali za neko posebno pijačo, ko ženske nekega plemena prežvečijo koruzno seme, kašo izpljuvajo v posodo, zadeva fermentira ... no, na koncu pa zadevo pojedo lai popijejo, ne vem več. Kaj pa na to porečemo? Pa da nam kaj takega servirajo v kaki fini tuji restavraciji in na koncu povedo, kako je postopek potekal, kaj bi naredili?

Zdaj tvegam popoljuvanje, ma ne morem iz svoje kože, je taka luna Glejmo na "naš" šov z malo distance, sem že včeraj rekla

 

mamaF je napisal/a:

Upam, da ne bomo vsi skupaj začeli verjeti, da je tale šov ogledalo sodobne slovenske kulinarike.

... sicer bi gostilne po hitrem postopku samevale in vsi obrati, kjer se pripravlja hrano tudi.

Mojca

zeta  

član od: 21.5.2009

sporočila: 1353

23. okt 2012 19:03

Higiena je zelo pomembna, absolutno. Pa tudi jaz priznam, da se, ko pridem v lokal malo ozrem po prostoru, če je le mogoče tudi v wc zavijem in če vse štima nekako zaupam, da štima tudi v kuhinji. Da se večje količine solate meša z rokami že dolgo vem in o tem, ko mi jo postrežejo pač ne razmišljam. In še vedno jem krvavice in pečenice, čeprav vem, da so mesarji do komolcev zabredli v maso, ker jo je bilo pač treba temeljito premešati in si pred tem seveda niso obrili rok.

Kako je pa s kisanjem zelja. Vsaj nekoč vemo, da so ljudje bosi teptali po njem, pa se zaradi tega ni nihče zgražal. Pa ne zdaj rečt, da takšnega pa niste jedli.

Je pa težko primerjati pripravo jedi v domači kuhinji, kjer stvari običajno le potekajo umirjeno in prijetno in v recimo razmerah, v katerih so se znašli tile kandidati za šefa gostilne. Nič lažjega, kot opazovati ljudi pri delu in ugotavljati česa se ne bi smelo, to lahko postane pravi užitek.

Res pa je, da postanejo stvari moteče, če kuharji iz določenega razloga po nepotrebnem pomakajo prste v hrano in jih oblizujejo, če ne spnejo las, kot je za kuhinjo predpisano, če imajo na delovnih pultih nered in še kaj.

Vsi imamo radi higiensko neoporečno pripravljeno hrano, brez dvoma, ampak, če nekdo poliže nož na katerem je ostalo kaj slastnega, preden ga odloži med umazano posodo pa ni razloga, da bi se zaradi tega zgražali.

zeta

zzak1977  

član od: 31.7.2009

sporočila: 2193

23. okt 2012 19:35

Sam sem bil povabljen v neko domačijo v dalmaciji in tradicija je velela, da vsi pijemo vino iz iste majolke. Še zdaj mi je žal da sem odklonil, ampak sem bil mlad in neumen.

 

Commis débarrasseur

tamalaursa  

član od: 29.3.2006

sporočila: 795

23. okt 2012 19:41

1. Mene tatoji ne motijo nič (bi jih prav rada imela, če bi si upala in če se ne bi bala, da bi kasneje ne bi bili več všeč) 2. Bine mi je zelo všeč. Je topel človek in zna pohvalit in kritizirati. 3. Higiena je stvar človeka, seveda pa se v gostilni pričakujejo bolj strogi standardi kot doma. 4. Branko je tudi meni antipatičen. Preprosto se mi zdi, da je preveč konflikten (čeprav, trdim, da je imel v tisti zadevi s Tinco in Julijo prav). Aja pa ni mi všeč kako govori, ker ga je včasih zelo težko razumeti. 5. Najljubši mi je Rok. Preprosto se mu vidi, da v delu v gostilni uživa in da mu je mar za vse sotekmovalce. Nisem ga še videla, da bi zaradi nekoga "znorel" ampak vedno pove vse na zelo lep način. 

Nekako nisem mogla bit tiho, ker že od začetka spremljam tole debato o higieni ipd. Se mi zdi, da nikakor ne bomo nikamor prišli z njo, ker je itak "Sto ljudi, sto čudi".

 

Pa lepo se spočite danes, ker v(n)am ne bo treba gledat Gostilne.

vd007  

član od: 27.1.2012

sporočila: 318

23. okt 2012 19:45

mišzmoke je napisal/a:

vd007 je napisal/a:

..pišemo o drugih, ki nam pripravljajo hrano ! Med tem o nekom z neurejenimi zobmi, polnimi kariesa ipd....ki nam pripravlja hrano ipd....
vd007

Oddaje ne gledam, a tam z zobmi kuhajo? 

lp



mzm

vklopi Pop ob 20h...pa dans malo poglej..pa boš videl-a o čem govorimo

vd007

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
MOJ vrtNikita
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti