4. sep 2012 14:34
Glede cen se ni kaj dosti za sekirat. Ker če ni, tudi vojska ne vzame. Počasi se lahko začnemo bat lakote. Več ali manj je jasno, da naš denar ni kaj dosti vreden in samo vprašanje časa je, do kdaj nas bo svet pripravljen hranit na kredo.
Svet modrecev je dobra ideja. Problem je kje modrece dobit in kako jih izbrat. Dejansko naj bi bil to parlament. Vendar v modrost našega verjetno nihče več ne verjame. Drugi kandidati, ki se stalno ponujajo, so ekonomisti. Vendar imajo en velik problem, ki se ga nočejo zavedat. Osnovna naloga ekonomistov je namreč obračanje in plemenitenje kapitala. Naši svoje osnovne naloge niso opravili. Še vedno pa bi modrovali in fantazirajo, kako še nekaj prodat, kako nekje nov kapital dobit in naprej zapravljat. Trenutno žal ni nikogar dovolj glasnega, da bi ga slišali in bi jim preprosto povedal: Tišina! Sedite! Vsi imate cvek in mame naj pridejo v šolo!
Kakšne napredne tehnologije in visoke dodane vrednosti neki. Rešitev ponuja čisto navadna zdrava kmečka pamet. Torej delat vse kar znamo in lahko prodamo. Tu pa res naletimo na problem, da se pri nas nič ne izplača. Predvsem zato, ker imamo skoraj popolno nesposobnost korektnega sodelovanja. Smisel obstoja smo žal našli v medsebojni nestrpnosti in špetiru. Tako je že v osnovi vse domače manj vredno, nezaželjeno pri trgovcih in če se uvaža s predplačili, domači dobavitelj čaka vsaj tri mesece. Namesto, da bi bil kot domačin v prednosti, imaš nekajkrat slabše pogoje. Torej popolna odsotnost zavedanja, da jaz ne bom prodal, če ne bom pomagal tebi zaslužit in pri uradnikih, da je njihova plača direktno odvisna od moje prodaje. Dejansko upam, da se bo ta kriza še poglobila in nas končno streznila.
Da izkoristim priliko, ker nam nikakor ne uspe sestavit konkurenčno ekipo: Tu v mojem krogu imamo vsaj idejno obdelan res obsežen nabor raznih rešitev, od katerih je sigurno nekaj širše zanimivih. Vsi solo poskusi doma so se pokazali za iluzorne in samomorilske. Torej, če to slučajno bere kak ekonomist brez dela, ki je dovolj samozavesten za svet in mu izobraževanje ni dokončno amputiralo zdravo kmečko pamet ... Pozor, zanj imamo težko delo in ne lahko službo!
LP
Sergej