19. avg 2012 18:07
No, ja, mal ste me pa sprovocirali ( predvsem mamamia ), za prijatelja zzaka pa le nekaj, da na njega naredim vtis:
( menda bo dovolj ).
mamamia, s fotografijo sem se začel ukvarjat pre 56-imi leti kot dijak osnovne šole, s fotoaparatom smena. Od konzerv sem naredil aparat za povečevanje ( kaj je že to ), v domači kopalnici fotolaboratorij........... in slike doma delal, vse do prihoda barvne fotografije. Iz poklicnih razlogov sem se mogel naučit ( recimo ) veliko optike. Po naravi sem zelo nezaupljiv in ničemu ne verjamem kar tako ( če ti nekdo nekaj ponuja, kot zelo ugodno za tebe, ugodno je predvsem zanj.........., nekakšna filozofija ki se je kolikor toliko držim ). Recimo še zravn: v familiji imam nekoga, ki se je mislil poklicno ukvarjat s fotografijo. To gre nekako tako: narediš fotoalbum, ga ponudiš agenciji in ti oni plačujejo po prodanih slikah ( vmes še delal za nekaj revij, imel nekaj razstav ). Ugotovil je, da se je težko preživljat s fotografijo ( prišel je nekje do polovice prihodka, pol je en let tako peljal, drugo si zaslužil drugje ). To povem zaradi tega, da mi je ta fotoscena znana, cenim ljude ko kaj naredijo in se trudijo.
Vse povedano v prejšnjem postu mojem drži: vse povedano sem resnično preizkusil in, to priporočam tudi drugim, potem lahko z vso vehemenco nekaj trdite: jaz če kaj trdim je to ( no, v glavnem ) tudi preizkušeno, kar se za nekatere tukaj ne bi reklo. ( no pri preizkušanju in primerjanju je treba bit pazljiv: nekateri fotoaparati imajo vgrajen program, ki fotografije tudi takoj obdela ). Naj povem še, da sem jaz proti obdelavi fotografij: če gledam sliko pejzaža in na njem ni meglice v ozadju, vem da je slika umetno obdelana, v naravi je zmeraj meglica.
Torej, če se imate za ne vem kakšne poznavalce, meni je tudi prav, jaz živim v realnem svetu kapitalizma, potrošništva, in vem, da je za vsem biznis, ki ravno prepriča poznavalce. Revije je treba tudi prodajat, tam so tudi poznavalci, ki vam redno ponujajo resnice. Kot bi rekel en moj dober prijatelj ( zzak, mimgrede), praksa, praksa, snemajte in preverjajte, ne škodi če se mal naučite znanstvenih prijemov pri preizkusih ( slepi preizkus in podobno ).
Evo, del mojega ( vačinoma starega ) fotoarsenala ( slučajno sem naletel na to škatlo, ko sem zadnjič nekaj iskal za potovanje v Španijo ):
vse je stara šara, le dva, tist fuji in tist egzilim so digitalni in so v uporabi. Pa, da ne govorim tja v en dan, ponujam stavo: naredimo isti posnetek, vi s vašo oh in sploh kamero ( brez kakršnekoli obdelave ) jaz s tistim srebrnim egzilimom: trdim, da pod dobrimi svetlosnimi pogoji ni nobene razlike.
Imam se za dobrega poznavalca fotografije, in vem, da se še zmeraj kaj naučim iz knjig, ki so jih pisali nekateri, ki o fotografiji vedo še več kakor jaz. Zaničevat nekoga, ki je dobil veliko nagrad za fotografijo ( brez, da bi pokazal svoje nagrade ) se mi ne zdi niti vredno komentirat.
Moj namen ni bil nikogar žalit ali zaničevat ( če je kdo to čutil, se mu opravičujem ). Kot bi rekel un moj, prej omenjeni ( dobri ) prijatelj: praksa, praksa, ne nekaj na pamet govorit, preizkusite pod enakimi pogoji in pol govorite............
uf, sedaj sem videl, na sliki je tudi telefon.............. pa saj se tudi s njim da slikat, jaz nikoli namenoma, parkrat nekaj pomotoma.
Pa še to: vse povedano velja za novejše digitalne fotoaparate, pred nekaj leti ( no recimo deset ) je že bila razlika v kvaliteti ( morda ) opazna.
Uf, uf, še da ne pozabim, da šarmiram enega mojega ( prej omenjenega ) prijatelja:
ežoj