Porjavitev

tema je zaklenjena

Maxi25  

član od: 12.5.2011

sporočila: 195

26. jun 2012 10:02

Ah dajte no, saj je menda očitno kaj sem želela povedati. kozarec vino vsaketoliko časa res ne škodje.

ja, sonce potrebujemo, sploh naša koža. Vendar smo ljudje različno grajeni. Nekdo se praži 10 ur na dan na soncu in posledica bodo le gube. Nekateri pa so lahko podvrženi hujšim stvarem.

Seveda ni vse tako črno. Nisem želela sedaj narediti dramo iz tega. Želela sem le opozoriti, da nastavljanje soncu ni zdravo. Vemo pa kaj mislim s tem.

Maxi25

nola  

član od: 25.1.2006

sporočila: 3112

26. jun 2012 16:28

No ja, s soncem in proti njemu se vsak  nosi po svoje, pač v skladu s trenutnimi šegami in priporočili trgovske stroke.

Pa v enem okolju so lepe usnjene zgubanke, drugje pa testene bele vzhajanke.

Po mojih izkušnjah ni najbolj nevarno izpostavljanje tistih nekaj dni na počitnicah, ampak vsakodnevna nekajminutna vožnja ali hoja  po soncu v službo ali kamorkoli že. Mene je vsako leto oparilo po obrazu in rokah že tam nekje februarja ali marca, dokler mi ni rdečelasi sin sodelavke svetoval naj začnem s kuro tablet tipo Braunemon že  takoj po Befani. Pa je res pomagalo, seveda pa zdaj, ko ne hodim več v službo in varčna kot sem, kar pozabim na to in me že prva, kratkokrajna opravila na vrtu zgodaj spomladi dobro poparijo. Saj klobuk si že nadenem, ampak da bi pa podenj dala kakšno ruto za zaščito vratu se spomnim pa šele zvečer, ko sem po tilniku lepo  škrlatno zapečena.

Vsak ve zase koliko sonca prenese njegova koža, pa mislim, da je to ena že napisala, ni nujno, da so najbolj občutljivi svetlolasi. Moj oče je bil izrazit svetlolasec, najbrž sem po njem podedovala polt, ki nikoli ne porjavi.

Midva sva bila najprej roza, potem temno roza in avgusta temno viola. Na barki sva imela vsak svojo rjuho z luknjo za glavo, roke in noge in glava so nama gledale ven in so bile kardinalske barve. Moja mama in sestra pa lepo zapečeni kot naš župan.

A naj naštevam koliko maž, pomad in tinktur sem v vseh teh letih nakupila v upanju za če ne že čokoladno pa vsaj medeno rjavo zagorelost? Ali vsaj za to, da ne bi bila pegasta po nosu, licih in čelu?

No. Takorekoč sem že pred leti položila orožje, v kopalnici imam flaško domačega olja, losion s faktorjem sem kupila letos na pomlad, da bom z njim mazala bele mačke po ušesih (pa se ne pustijo, in jih imajo čisto scvrte).

Ker živim na podeželju, moram tu in tam opravljati podeželjske stvari, takrat si dam na glavo klobuk in mokro servieto. Kopam se pred osmo zjutraj in po sedmi zvečer, pa me je sonce vseeno popeklo, ma ne vem, meni se zdi, da sem pa vsako leto bolj rjavkasta, nisem več tista živo roza.

Pošljem sliko, pa boste same presodile.

nola

frina  

član od: 8.5.2005

sporočila: 3472

26. jun 2012 18:33

Nola, temu se reče, da imaš keltsko polt. Ni najboljše. sliši pa se imenitno.

F r i n a

nola  

član od: 25.1.2006

sporočila: 3112

26. jun 2012 19:07

Ja Frina, zakaj mi pa tega nisi že pred leti povedala. Bom takoj plasirala jutri, se sliši dosti boljše kot Tastara bo spet vsa prepečena.

nola

jovita  

član od: 8.7.2007

sporočila: 394

28. jun 2012 16:53

Jaz v mesecu juniju naberem orehove liste jih narežem in namočim v oljivno (oljčno) olje.Po cca.3 tednih na soncu precedim.Tik pred uporabo in za sprotno rabo dodam sveže stisnjen sok limone in korenja.

Tu je še ena povezava:

http://www.carovnice.org/interaktivno/modules.php?name

Jaz bi namesto šentjanževke uporabila ognjič.

jovita

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

29. jun 2012 17:32

Aj, tale tema je še vedno živa....

Sama imam pigmentacijo, ki mi naredi čisto simpatično porjavelost. Je veliko bolj porjavelih od mene in veliko manj. In kaj potem? Nihče na svetu nima točno takega odtenka porjavelosti kot jaz, a ni to super? In to lahko čisto vsak reče za svojo barvo.

In seveda, ko sem bila stara štirinajst let, sem bila čisto obupana, ker nisem dosegla čokoladne porjavelosti, ki jo je z lahkoto dosegla - ampak pri štirinajstih človek itak dela dramo iz vsega. Tista moja čokoladno porjavela sošolka je pa želela biti svetlolasa. Skratka, želeli sva si nekaj, česar objektivno nisva mogli imeti.

Potem se pa te stvari prerastejo.

Samopodoba je pomembna stvar in ljudje v tišini trpijo zaradi problemov, ki jih vidijo samo oni sami in nihče drug. Doseči barvo kože, ki ti je genetika ni namenila, je v resnici nekaj, kar nikoli ne pomaga. Samo opekline se dobijo.

Sem se ravno vrnil s toplega otoka in tam je bilo ljudi z vseh koncev in krajev in bili smo barvasti kot da bi delali reklamo za United Colors of B... Kako dolgočasno bi bilo, če bi imeli ton-na-ton barve kož!

Je pa fino, če se človek nauči organizirati svoj videz svoji pigmentaciji ugodno. Raje kot mazanje z čudnimi zvarki je pametno najti barvno skalo, ki podpira svetle kože (bež, kot pravi Lisa).  Svetle kože imajo poleti najraje modro barvo. Najdite svojo modro barvo: to je tista vaja, da prilagaš tekstil k obrazu in pogledaš, katera barva ti gre najbolje k obrazu, to smo se že učile pred leti.  

Skratka, počasi si komibinirajte oblačila v modrih tonih. Dojenčkaste barve, bele barve, bež barve....to svetlim kožam ne pomaga. Modro potem kombinirajte z barvo vrvi, izogibajte pa se rumenim, oranžnim, roza, rdečim tonom.

Druga stvar: malo poglejte svojo kežual poletno garderobo. Če je takšna, kot da bi jo kupili v nekermanovem katalogu, potem boste pač delovale bolj nekermanovsko in to je ajoj. Verjemite, svetlo kožo vidite samo ve, čudne krakte hlače, ki lezejo v rit in tiste švabske šlape, v katerih poleti paradirate po plaži in mestu in še malo po travnikih...to vidimo pa vsi in je grozno. Tudi tiste razvlečene majice, ki nikoli niso imele oblike, ampak so prodajali 3 kose v paketu za 5 EUR... tisto je neuporabno. Tudi odrezane kavbojke za na plažo in za komot...to je samo za zelo zagorene Playboyeve zajčice. Ostali imamo za "čez kopalke" lanene kratke hlače e ali pa pareote. Pa vse, kar spada v kategorijo mommie jeans in vse, kar ima kroj oblačila, ki nikogar (brez dodatnih substanc) ne more zapeljati v skušnjaov, to je tudi neuporabno. Te grozljivke vidimo vsi, belo kožo vidite pa samo ve.

Če bi imela sama svetlejšo kožo bi si delala stajlinge, ki bi poudarili svetlost. To ne pomeni bledoličnosti za vsako ceno, temveč predvsem odpoved sončenju, ki ga koža ne prenese več. Svetla koža je okej, rozasta je pa znak, da je nekaj narobe. BTW, a si predstavljate Nicole Kidman ogoroelo? Pa Gwyneth Paltrow? Pa Jesico Chastain?

Vendelina jr.

_tisa_  

član od: 20.1.2010

sporočila: 343

29. jun 2012 17:57

Bravo, takega razmišljanja se moramo Slovenke šele nalest... 

naor  

član od: 4.3.2010

sporočila: 7767

29. jun 2012 20:43

Pritrjujem tudi jaz.

naor

jovita  

član od: 8.7.2007

sporočila: 394

30. jun 2012 9:08

Vandelina, mazanje s "čudnimi" zvarki ima tisočletno tradicijo, kreme s faktorji, pa so izum moderne dobe.Uporabljali so tudi maslo, ki je zelo blagodejno za vneto  kožo...

Glede majic po 5 €: pridi na vrt, travnik, njivo...kamp... v tvojih oblačilih, pa bomo videli, kdo bo bolj smešen, ti ali dečva (gospa, kmetica, gospodinja....) v majici za 5 €.V Portorožu je pa obratna situacija.

Vanja, ta Američanka je točno to, kar želijo z reklamami doseči: dobro vodljiv potrošnik vsega, kar ne potrebujemo...solarij je že eden od takšnih izumov.

jovita

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Tema je zaklenjena, zato vanjo ne morete več pošiljati sporočil.

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Trixi
MOJ vrtmalaga
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti