20. maj 2012 8:26
Polomij v kuhinji, oziroma jazbi temu rekla nezgode, pri meni kolikor hočeš.
Med tistisimi, ki sem si jih najbolj zapomnila, je tale. Nečakinja je imela rojstni dan. Kak mesec prej sem v lončenem okroglem modelu, z luknjo na sredi seveda, spekla izjemno dobro makovo potico in so me prosili, naj jo spečem tudi tokrat. Seveda sem jo spekla. In jo po kosilu ponosno prinesla kar v pekaču na mizo, da jo samo obrnem in jo lepo slavnostno razrežemo. In sem lepo nastavila pladenj in obrnila model, dala vse na mizo, dvignila model in na sredi pladnja, pred desetimi gosti, je stal en kup na pol surovega testa z nadevom, ki ni bil podoben ničemur .... skratka, pojavila se je neprepoznavna in neužitna gmota moke, jajc, maka in kar pač še sodi v potico .... No,mi smo se temu smejali.
Ko sem delala tortiljo, špnasko jed s krompirjem in zelenjavo, je med peko treba obrniti model, da se speče enakomerno na oneh straneh. Ko sem to počela, sem malce nerodno nastavila pladenj pod velik okrogel pekač, in večji del tortilje (masa iz treh treh kormpirjev, osmih jac, zelenjave, čebule ....) je lepo skozi odprtino spolzel po mizi, se razlival po kuhinjsem stolu in polzel počasi na tla ....
Sem rešene ostanke dala na kup in med mešanjem lepo zapkela, pa je bila tortilja pač malo drugače. Da bi se sekirala zaradi tega? Mi na misel ne pride. Smo se spet smejali.
Moji mami je pa iz torte nastala grmada. Z že gotovo malinovo torto se je spotaknila in padla, torta je šla v maloro, nekaj je ostalo na pladnju. Je to lepo naložila na kup, spekla malo biskvita, obložila kup ostankov, okrasila s smetano in smo imeli malinovo grmado.
Vse se da rešit.
mamamia