21. maj 2012 8:34
Jaz sem nekoč pripravljala za prijatelje po pikniku rolado brez moke s kremo in banano na sredi. Rolada je bila ekstra tanka in se ni ločila od peki papirja, bolj sem praskala, bolj se je lomila. Ko mi jo je končno uspelo odlepit, je pri zvijanju popokala na 587 delov. Biskvit sem nalomila na kocke in ga dala v pekač, čez narezala kolobarje banan, polila s kremo in nabrizgala s smetano, čez pa naribala čokolado. Ven sem odnesla krožnike in vsakemu postregla z dvema žlicama rolade in kepico sladoleda in vsi so me spraševali za recept.
Dandanes po nekaj kilometrine skoraj ni zadeve, ki je ne bi znala rešit oz. popravit z žlico kisle ali sladke smetane, strtim česnom, pelati z začimbami ipd. Je pa res, da se zažganega česna/čebule ali sesirjene smetane ne da popravit - gre na kompost. Aja pa overdose-a začimb ne gre rešiti.
Sem se spomnila, da sem v Lidlu kupila neke orientalske začimbe. Nikoli še nisem bila v takih državah, zato z njihovo kulinariko nisem najbolj seznanjena in ne vem kaj vse paše (kot recimo mamamia, ki je že skoraj strokovnjak eksotike). Rada kuham kitajsko hrano, ki je približek hrani, ki se jo dobi v kitajskih restavracijah v Sloveniji (koliko je to približek originalu pa nevem). Skratka zaželela sem si, da bi pripravila kaj drugače kot "mojo klasiko" in sem se obilno založila s svežo zelenjavo, svinjino in zraven ostalih začimb tudi s temi iz Lidla, ki so vsebovale občutno preveč curryja, koriandra, kumina in ostalega (navedene začimbe sicer v normalnih dozah obožujem). Kakorkoli dodajala sem svoje začimbe in to mešanico in vsega je bilo preveč. Silila sem se, da bi pojedla do konca, ker mi je bilo žal mesa in zelenjave, ampak ni šlo, sem zlila v školjko... Boguhvala sem kuhala tistikrat samo zase.
Tak da, če kuhate eksotiko, vprašajte prej mamamio.
Začetnica