16. jan 2012 20:54
Meni pa so malo čudni vsi ti "problemi", ki nastajajo s sedanjimi začetniki OŠ. Evo nimam otrok, niti sorojencev, edina izkušnja mi je moj prvi razred, ki se je zgodil nekje 15+let nazaj (takrat še osemletka). Spomnim se malo psihiranja starejših med poletnimi počitnicami, da sedaj gre pa zares in kar je še tega, potem prvega dneva, ko je bil cel kaos (v šolo so me poslali samo, nekoliko zaradi relativne bližine, nekoliko zaradi pristopa), potem dalje je bilo pa precej simpl vse skupaj. V prvem razredu smo se učili črke pa števila, kasneje računali, izrisovali črke, pisali prve stavke. Naloge je bilo od jako malo, do kar precej, računanje, pisanje spisov, plakati itd. Spomnim se, da nas je prvi dan dobesedno zasula z delom, sem bila besna nanjo da je le kaj. Za konstantno neopravljanje domačega so se nosili domov podpisi, pa tršica je klicala domov. Doma mi niso gledali zvezkov (posledica je bil tudi kak podpis, za neopravljeno nalogo in potem kisla župa), ajde po karakterju sem bila res med mirnimi, po inteligenci pa nič posebno nadarjenega. Mi je bilo samo jasno povedano, da se v šoli dela tisto kar mi je naročeno, pa doma se najprej naredi naloga, potem se pa barva, striže, bere extra, sprašuje koliko je 6 x 3 čeprav smo se učili šele 3+4, pa četudi sem 3+4 računala že v mali šoli in brala tudi. Ne spomnim se tudi pritožb drugih staršev v zvezi s šolskim/domačim delom, takrat je še nekako veljalo, da je bila tista, ki se je pritoževala, če se je, učiteljica. Mi smo pa lepo izvrševali kar nam je bilo zadano, všeč, ne všeč in preživeli osnovko, ki naj bi ti dala osnovo za naprej. Tako, da mislim, da so še najbolj na mestu nasveti, da je treba malemu povedati in dopovedati, da se v osnovki, srednji, na faksu, doma vedno najprej izpolnejo osnovne zahteve, ki nas včasih blazno izpopolnjujejo (ga ni boljšega bilo, kot študirati za kak izpit, z zanimivo tematiko, bi lahko ždela v knjigah 25 ur na dan), drugič pa malo manj (ebiga po pečenju torte pride na vrsto praznjenje polnega korita umazane posode). Šele za obojimi pa pride časa za risati rožce, proslavljati opravljeni izpit in se sladkati s fino torto. Obratno ne zlaufa, slej ko prej.
Viva Meier