15. jan 2012 10:14
Čoko
imam občutek kot da najini otroci hodijo na isto šolo in kot da govoriš o mojem sinu.
Naj ti povem da imam tudi sama takega počasnega, sanjavega otroka, ampak ti povem da ni krivda v tvojem otroku, ampak v učiteljici in njenem programu. Sama sem se spraševala podobno kot ti, ko je sin domov prihajal z celim kupom domače naloge, tako da ne veš ali je sploh pri pouku ali kaj. Moj sin se je v prvem razredu toliko nabarval raznih slikic, da se mu je vse skupaj zelo uprlo, porabila sva 3 kompleta barvic za eno šolsko leto, samo barvanje, barvanje, barvanje.
Ugotovila sem da je prvo triletje od učiteljice do učiteljice odvisno( v učnem načrtu imajo določeno snov za predelati, pa je vseeno, kdaj kaj jemljejo), moj otrok se je v prvem razredu samo ukvarjal z povezovanjem slikic v neko zgodbo, z barvanjem, vlečenje krivulj takšnih in drugačnih, nikakaršnega učenja črk ali števil. Od svaka sin, pa se je že v prvem razredu učil črke, male in velike tiskane, števila do 10,...
Svetujem ti da se na govorilnih urah pogovoriš z drugimi starši, sošolci od tvojega sina in boš videla, koliko pa pri njih otroci delajo domače naloge. Jaz sem bila šokirana, ko smo na enem sestanku sedeli starši zunaj in čakali na vrsto, pa je ena mamica začela spraševati, kako drugi otroci prinašajo domače naloge domov. Takrat sem ugotovila, da jih je zelo veliko, tudi takih ki nimajo počasnih otrok, pa vendar z njim delajo domače naloge po eno uro.
Mi smo se poskušali z razredničarko potem pogovoriti, da naj daje otrokom manj naloge, oz. naj bo naloga nekako smiselna, ne pa samo barvanje in barvanje. A si lahko predstavljate kakšen odgovor smo dobili: pač eni so bolj počasni kot drugi, vsak otrok je različen. Vnela se je taka debata okrog te teme, ampak nismo nič naredili, otroci so se še zmeraj ukavrjali z domačimi nalogami, vsak dan. Še sreča da je bilo že kmalu konec šolskega leta, da smo se te učiteljice znebili. Naslednje leto smo dobili zelo dobro učiteljico, sem pa tja smo imeli kako domačo nalogo, skoraj vse so naredili v šoli, ob petkih pa ni bilo domačih nalog. To učiteljico smo imeli tudi v tretjem razredu, tako da je bilo super. Tudi moj počasnež je naredil vse v šoli.
Moj nasvet: pogovori se z drugimi starši, boš videla kje si, poskušajte se pogovoriti z njo, ni normalno da se vsi drugi otroci zunaj pred blokom igrajo, tvoj pa dela domačo nalogo. Mojega je to zelo prizadelo.
Na udaru so tudi tisti otroci, kateri pridejo iz vrtca, pa znajo pisati, brati, računati, potem pa se v šoli dolgočasijo. Čeprav bi morali take otroke prepoznati in jim dajati drugačne naloge, je moj sin bil tega tretmana deležen šele naslednje leto. Dobival je križanke, z veseljem jih je reševal.
mlg