Praznična peka

alibaba  

član od: 4.12.2007

sporočila: 328

6. dec 2011 14:52

...iščem mamamiin recept za piškote s kardamomom... se spomnim, da je bilo pisanja tudi o rožni vodi... kak hiter link? Hvala!

alibaba

ledenka_  

član od: 27.12.2009

sporočila: 581

6. dec 2011 15:13

alibaba menim da je najbolje da za recept pišeš kar mamamii osebno.ti bo z veseljem pomagala in odgovorila :)

ledenka_

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15832

6. dec 2011 15:25

Piškoti z rožno vodo in kardamomom:

400 g moke, 2 kavni žlički kardamoma in enako rožne vode (oziroma količine prilagodite okusu), 2 rumenjaka, dve jušni žlici sladke smetane, 170 g masla.

Iz sestavin zgnetemo testo, ga pustimo v hladilniku vsaj uro ali dve, lahko tudi čez noč.

Iz razvaljaega testa izrežemo piškote poljubnih oblik in jih spečemo, okoli 8 minut na 175 do 180 stopinjah (morajo biti še malo mehki, ko jih vzamemo iz pečice).

Za glazuro zmešamo 125 g sladkorja v prahu z malo rožne vode in sokom limone, premažemo piškote in jih potresemo z mletini ali grobo sesekljanimi pistacijami. Ali pa potresemo s kardamomom, če je komu ta začimba tako všeč, da je ni nikdar dovolj ...

To je vse.

Aja, rožna voda. Ne vem, ali se dobi pri nas, morda v maxiju v Ljubljani? Jaz sem si pol litra prinesla iz Irana, tako da pri nas sploh še nisem povpraševala po njej.

mamamia

Sporočilo je spremenil(a) mamamia dne 06.dec 2011 15:26

balea11  

član od: 16.12.2010

sporočila: 6

6. dec 2011 15:35

Jaz bi pa rada letos podarila med z orehi in suhim sadjem. Zanima me kako se to naredi in koliko časa prej moram to narediti. Moram med kaj segreti ali kar nalijem med po oreščkih in suhim sadjem?

Moram orehe in sadje kaj narezati ali se kar celi dodajo?

Hvala za odgorove. :)

balea11

msegov  

član od: 7.8.2010

sporočila: 493

6. dec 2011 17:11

balea11 je napisal/a:

Jaz bi pa rada letos podarila med z orehi in suhim sadjem. Zanima me kako se to naredi in koliko časa prej moram to narediti. Moram med kaj segreti ali kar nalijem med po oreščkih in suhim sadjem?

balea11

Ko smo to delali na neki kuharski delavnici smo sadje narezali na koščke, orehe prav tako vsaj na polovičke potem pa smo med preprosto prelili čez. Pač mora biti tekoč med, ne sme biti še kristaliziran.

Tudi jaz bo letos podarjala takšna darila. :) En kozarček navadnega (domačega) medu+manjši kozarec s suhim sadjem in orehi v medu.

msegov

*Etka  

član od: 19.2.2004

sporočila: 744

6. dec 2011 17:15

Tunna mene zanima kako si naredila smrekice - predvsem zeleni del me zanima :)

dixi  

član od: 30.11.2005

sporočila: 208

6. dec 2011 17:59

Naj povem, da je sin prejšnji teden kupil rožno vodo v trgovini z zdravo prehrano v Qlandiiv Mariboru.  

Veselo peko!!!

dixi

balea11  

član od: 16.12.2010

sporočila: 6

6. dec 2011 18:31

msegov je napisal/a:

balea11 je napisal/a:

balea11

Ko smo to delali na neki kuharski delavnici smo sadje narezali na koščke, orehe prav tako vsaj na polovičke potem pa smo med preprosto prelili čez. Pač mora biti tekoč med, ne sme biti še kristaliziran.

Tudi jaz bo letos podarjala takšna darila. :) En kozarček navadnega (domačega) medu+manjši kozarec s suhim sadjem in orehi v medu.

msegov

Hvala za odgovor.

Kje pa bi lahko dobila te male kozarce?

balea11

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15832

6. dec 2011 19:20

*Etka je napisal/a:

Tunna mene zanima kako si naredila smrekice - predvsem zeleni del me zanima :)

Nisem sicer tunna, a tudi sama delam take zelene smrečice. Jaz dam v sladkorno glazuro (mlet sladkor in tekočina ali beljak namesto tekočine) jedilno barvo, običajno etolovo tekočo z okusom mete.

mamamia

msegov  

član od: 7.8.2010

sporočila: 493

6. dec 2011 19:53

balea11 je napisal/a:

msegov je napisal/a:

balea11 je napisal/a:

balea11

msegov

Hvala za odgovor.

Kje pa bi lahko dobila te male kozarce?

balea11

Ni problema! :)

Drugače pa kozarce sem jaz sicer kupila v Mb v eni mali čebelarski trgovinici, so bili kar poceni in imajo fullllll različnih oblik in tudi velikosti. Imajo pa jih verjetno kar po vseh večjih supermarketih, pa kak Merkur ali pa kakšna trgovinica kjer majo kakšna darila ... Imajo ponavadi tudi kristal in pa takšne kozarčke različnih oblik!

Upam, da boš našla kaj kar ti bo všeč! :)

msegov

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Trixi
MOJ vrtrimljanka
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti