Praznična peka

ledenka_  

član od: 27.12.2009

sporočila: 581

3. dec 2011 18:29

yulchi tejle tvoji piškoti na sliki zgledajo lepi in oksuni. nam lahko zaupaš recept?

pri meni se je ravnokar spekel panetone s koščki čokolade, naredila sem čokoladne poljubčke ki jih bom kasneje zlepla po 2 skupaj z čokoladno kremo, pečejo se marelični kupčki, pripravljeni na pekaču kokosovo-mandeljevi piškoti in zvečer še cimetove zvezdice

:)

ledenka_

ledenka_  

član od: 27.12.2009

sporočila: 581

3. dec 2011 22:43

Marelični kupčki(iz lise mislim da leta 2006)

-2 beljaka

-150 g sladkorja v prahu

-100 g suhih marelic narezanih na drobne koščke

-80 g mletih lešnikov

-50 g sladkorja

-marelična marmelada

beljake stepamo s ščepcem soli. postopno dodajamo sladkor v prahu, da pride kompatkna zmes. Tej zmesi dodamo marelice, lešnike in sladkor ter previdno premešamo(z kuhalnico, ne mešalnikom)

pečico segrejo na 130 stopinj celzija. z žličko oblikujemo majhne kupčke(naj bodo res majhni, ker se piškoti razlezejo) na sredinos koncem kuhalnice naredimo luknjo in pečemo 20 minut. Pčakamo da se ohladi. Marmelado segrejemo in nadevamo luknjice

sama naredim luknjico nekje ko se pečejo že 10 minut, saj mi je tako veliko lažje.

slikica pa je v mojem albumu praznična eka 201http://www.kulinarika.net/album.asp?hash=666l13c8su5xjz

jaz sem za danes končala.cimetove zvezdice se sušijo ;)

prijetno peko želim

ledenka_

yulchi  

član od: 16.8.2007

sporočila: 630

4. dec 2011 0:21

mamamia je napisal/a:

Tole je link, v katrem je skorajda vse o peki piškotov, rilepila sem ga tudi zavoljo številnih članic, ki leta 2006 še niso bile z nami. Kup uporabnih nasvetov je na straneh, tudi recepti, izkušnje ...

http://www.kulinarika.net/forum/topic.asp?TOPIC_ID=5137

Tole je pa recept za kapučino piškote po moje (iz kategorije uspešnih poskusov, ki sem jih še pravočasno zapisala):

600 g moke (del lahko nadomestiš s škrobom), 2 zvrhani žlici instant kapučino kave, 250 g masla, 1 celo jajce, 1 rumenjak, 15 dag sladkorja, malo pecilnega praška, dva vanilijeva sladkorja, tri jušne žlice tekoče sladke smetane (sestavine lahko tudi malo prilagajaš, glede na to, kako testo nastaja - ali dodaš še smetano ali je daš malo manj).

Po klasičnem receptu zamesiš testo, s tem da jaz skupaj presejem moko, kapučino prah in pecilni prašek; v jamico dam najprej jajca in sladkor ter vanilijev sladkor, naredim z rokami kašo, potem dodam kar malo mehkejše maslo, gre lepše gnest, nekje sredi gnetenja dodam še smetano in testo gnetem, da je lepo voljno. V hladilniku ga pustim vsaj uro ali dve, oziroma večino testa pustim v hladilniku vedno čez noč. Vedno namreč najprej zgnetem več vrst testa, tudi po štiri ali pet, in potem  me čaka v hladilniku (tudi po tri ali štiri dni), da delam dalje oziroma valjam in izrezujem ter pečem.

Tele kapučino piškote  pečem na približno 180 stopinjah okoli osem minut, odviso od debeline. Ko jih jemlješ iz pečice, morajo biti še malo mehki. Ko se ohladijo, jih prelijem s čokoladno glazuro in okrasim s čokoladnim kavnim zrnom. Lahko jih pa preliješ z belo čokolado in potreseš z insatnt kavo.

To je vsa umetnost.

Prijetno peko želim.

mamamia

Evo, tu je recept

yulchi

bojanam  

član od: 18.7.2003

sporočila: 598

4. dec 2011 21:46

Danes spekla 6 kolačev sadnega kruha za miklavža...

Bojanca

yulchi  

član od: 16.8.2007

sporočila: 630

4. dec 2011 21:56

mislim da so se letošnji prazniki že začeli konec novembra 

yulchi

Ninja24  

član od: 31.3.2007

sporočila: 2692

4. dec 2011 22:17

Pri nas pa danes malo nenačrtovana predpraznična peka za miklavževo-rojstnodnevne obiske v torek. Po hitrem pregledu sestavin, ki jih trenutno premore shramba že dišijo ajdovčki, zebrice in kokosovi rogljički s kokosovim čipsom. Prava peka se začne zadnji teden pred božičem, kljub temu da imam občutek, da bodo do takrat potekala občasna testiranja pečice

Ninja24

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
MOJ vrtNikita
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti