18. avg 2011 22:16
Zanimivo-kaj vse sem danes izvedela! Najprej k bučkam! Tu se moram opravičit, če sem prehitro in nejasno pisala. V drugi temi smo se pogovarjali, da bi šlo, da bi se popečene bučke (jaz sem jih narezala po dolgem na tanko) naložene v kozarec do 3/4 in pasterizirane (brez da bi dolili karkoli: ali kis ali olje) lepo ohranile in sem poskusila. Najprej sem bila presenečna koliko tega je treba napeči za en kozarec, sploh, kot je napisal Archi sem še potlačila. Sem bila pa opozorjena ravno na to, da se ne polni do vrha, amapk do 3/4. Po vsem kar ste zapisali sem dobila občutek, da bi to šlo edino tako, da bi res uporabila nove pokrovčke, prej razkužiila in obrisala še vrat kozarca ter dvakrat pasterizirala in dalj časa. Me ima, da bi poskusila ponovno.
In res je: v dveh petliterških loncih sem kuhala blitvine liste, jih solila, odlila vodo in zmiksala ter napolnila kozarec do vrha (enega po premisleku dala raje zmrznit kar me spomni, da imam kosilo za jutri) ter isto pasterizirala v pečici. Pravzaprav so bili smrekovi vršički kaplja čez rob!
Seveda shranjujem zato, da prihranim (pri vsem, ne samo pri denarju) in tudi vem, da se kdaj kaj sfiži (čeprav ne vem ali bi 'preživela 200 pokvarjenih kozarcev hehe), ker pa se še učim bi zelo rada zvedela kje delam napako, kakor sem sedaj razumela je bilo verjetno premalo pasterizirano, preveč zraka in fino bi bilo imeti nove pokrovčke. Se pa strinjam tudi s tem, da je treba najti ravnovesje in ne uporabiti zelenjave za mašilo trenutka. Prijateljica mi namreč takole opisuje svojo mladost: ves čas se je nekaj shranjevalo in pripravljalo, mama je bila nenehno na vrtu, doma povsod zelenjava, enkrat cela, potem narezana, pa kuhanje, miksanje,delalo se je po cele dneve, nikamor se nisi imel vsesti in konec poletja je bil ves podrejen vrtu.
Drugače smo tudi mi petčlanska družina in seveda imam rada, da moji otroci jedo čim manj industrijsko pridelane hrane, vem pa kaj pomeni skrb zase, vedno je treba iskati ravnotežje namesto mašil-to pa!
Pozdrav!
p.s. archi: botulizem? Ajej, bom šla gledat...
terakota