Se gremo potepat?

ežoj  

član od: 24.2.2006

sporočila: 6302

23. avg 2012 11:13

No, pa grem tole dokončat:

Ogledam si torej tisto rastlino s kvadratnim korenom, izkoristim čas, ko me stopnice peljejo v hrib. Na vrhu stopnic je muzej katalonske umetnosti ( ali nekaj podobnega ) odločim se to pustit za drugič, in grem naprej. Pridem do olimpijskega stadiona:

Zravn se izobražujejo katalonski fiziki:

Xxx

Mal mi je čudno, da ni nikjer videti, da izobražujejo matematike in kemike, pa kaj vem, druga država drugi običaji .

Olimpijski stadion:

In:

Malo naprej pa olimpijski muzej :

Spet mal naprej žičnica za na vrh hriba, kjer je grad in nekakšn vojaški muzej:

Zunaj je videti obetavno: top

Kaže, da se tudi muhere zanimajo za kanone:

Park spodaj:

Tako kot sem povedal: ko jaz pridem, nobeden vojaški muzej ne dela. Kaj pa čem, ura je že velik, navzdol pa ne bom plačal žičnice, grem peš, še zadenem neko bližnjico in sem dol kot bi mignil, plaza Espanja tudi ni daleč. Odločim se, da grem peš tudi do plaza Sants, kjer je avtobusna postaja, saj niti ni daleč. Avtobus gre ob enajstih zvečer, počakam do desetih, vzamem prtljago in se grem pozanimat, a je z avtobusom tako kot mora bit. Vprašam za avtobus za Ljubljano ( ko me čudno gleda, vprašam za Budimpešto ), ona pa traži vozovnico, ji dam, ona pravi, to ni vozovnica, vozovnico mi dajte. Resda, vsi imajo neke vozovnice v barvah, tiskane, moja, s ljubljanska avtobusne postaje, tak ozek košček papirja, sprintan na nekom strojčku za vozovnice. Gor je žig Ljubljanske postaje in žig postaje v Barceloni, ko sem rezerviral datum povratka. Po mojem zatrjevanju, da je to vozovnica, ona gre v eno pisarno, čez nekaj minut se vrne in mi zmagoslavno potrdi: ja je vozovnica in je veljavna. Da mi dve nalepki ( tolk sem potreboval ) za prtljago in pove, da bo avtobus prišel na peron 1.

Avtobus pride, s rumunsko govorečim osebjem. Oddam prtljago, se vsedem na svoj sedež, po nekaj minutah, pride še ena muhera, na sedež zravn. Ugotovimo, da ne zna nič angleško, pa sva bila skos tiho ( no, itak je bila noč, in smo spali, kolikor se je dalo, kajti avtobus se je tudi ponoči eno trikrat ustavil. Zjutraj ugotovim, da babnica zraven govori špansko in bi celo rekel, zelo jasno in čisto, da se je dalo lepo razumet. Je moldavka, gre v Moldavijo po otroke ( 8 in 12 let ), da jih pripelje za začetek šolskega leta.

Tokrat je izbira filmov bila čist drugačna, neke romantične komedije, pa en film ( se mi je zdelo, da je ena verzija treh musketarjev, seveda s romunskimi podnapisi, televizor je bil daleč, ton na tiho in nisem nič slišal. Prikrajšani smo bili ( potniki ) tudi nekaj urni melanholično veseli muziki. Pravzaprav, sem imel druge skrbi. Če se je kaj slišalo čudnega, sem bil že v skrbeh, kajti, na oknu zraven mene je pisalo da« in caz de urgenta« moram »acionati manerul ». Najbolj me je skrbelo, kje bom našel tega manerula, da ga acionatam, seveda, če bo caz urgenta. No, srečom je izpadlo, da ni bilo caz urgenta. Po vstopu v Francijo, se nekje ustavimo, voznik pove, da propravimo dokumenta, policija nas bo prekontrolirala. Izpadlo je, da je bil en policaj in štirje cariniki, nekaj so pregledovali prtljago, ena dva kovčka so tudi odprli ( tukaj je francija, naj se ve ) in nas po desetih minutah pustili naprej. V Ljublano smo prišli eno uro prej kot po voznem redu.

No, tako nekako je to izpadlo, se zahvaljujem za potrpežljivost. Če se še kaj spomnem, morda sestavim en krajši blog.

Pa še nekaj fotografij Barcelone:

in:

in:

zgoraj je videti pristanišče

in:

ežoj

rosie  

član od: 15.9.2007

sporočila: 1141

23. avg 2012 12:16

Ah, ežoj, ne bit jezen name, no.

Veš kaj, jaz nimam najmanjšega pojma o fotografiji. Meni je pomembno samo to, da ujamem trenutek.  Zlati rezi, kompozicija, težišče in kar je še teh stvari, s rem se nisem nikoli ukvarjala in se tudi ne nameravam.

Kar pa se tiče pisanja: imaš prav, res bi alhko kdaj kaj napisala, morda se bom v prihodnje potrudila v tej smeri.

Saj pišem vedno v kakšen zvežčič, potem, ko pridem domov, se mi pa ne zdi primerno in dovolj dobro za objavo.

Hvala ti za tvoje potopise!

rosie

mišzmoke  

član od: 28.8.2010

sporočila: 4551

23. avg 2012 18:31

No, to smo rešli, kam greš pa zdaj?

lp (aja, pa hvala)

mzm

Ognjič  

član od: 18.1.2006

sporočila: 4746

23. avg 2012 19:39

Na tazaresno morje, bi rekla....da se vsaj naplava in se nadiha, kot se spodobi .

Ognjič

minka2  

član od: 10.6.2009

sporočila: 123

23. avg 2012 22:43

Ja hvala Ežoj. Čudovito je brati tvoje potopise, komaj čakam novega. Tudi fotografije so krasne.

minka2

ursula-ce  

član od: 18.10.2008

sporočila: 542

24. avg 2012 6:15

Hvala Ežoj, jutranje branje tvojih potopisov mi polepša dan

ursula-ce

ežoj  

član od: 24.2.2006

sporočila: 6302

1. sep 2012 21:01

Pa grem spet malo na potep, tokrat ne s romunskim nizkocenovnikom, ampak kar s slovenskimi železnicami. Za študente ponujajo posebne popuste, le, da si prej moraš nabavit izkaznico K13. To pa imam.

Pred nekaj dnevi, dobim E-mail od ene znanke, če bi prišel v Maribor na » 12-ti Svetovni festival praženega krompirja« ki ga organizira ( menda ) » Društvo za priznanje praženega krompirja kot samostojne jedi« ( če sem čisto pošten, meni to preveč ne diši: a bojo pol prepovedali jest zraven praženega krompirja pečena svinjska rebra, pa če ne bo prepovedi takoj, nič se bat, bo se že kakšen aktivist spomnil, da se to zapiše v ustavo......, pol debate, pa referendumi, pa ustavno sodišče........ ma nikoli ne konca ne kraja ), ona bo tudi tam s svojo skupino. Bodoči, da sem imel slabo vest do prej omenjene znanke, ker se ji nisem sploh neki oglasil in zahvalil........., sem seveda promptno odgovoril: seveda pridem, se že veselim snidenja, bomo pa kakšno rekla o skupnih znancih. No, tako se torej odpravim zjutraj. Seveda, ne gre glih gladko: treba je bilo najprej srajco zlikat ( ma, vse srajce so mi zmeraj zlikan, le danes ni nobene ), pol se pa odločit kaj oblečt. Imam eno vetrovko, ki » drži vodo » in to oblečem. Z avtom se odpravim do žel. Postaje v naši vasi. Počakam na vlak:

Izpadlo je, da je treba v Zidanem mostu prestopit ( na vlak višjega razreda, in seveda doplačat ). Skos nekaj rahlo dežuje, upal sem ( kar ni bilo dovolj, kot se bo pokazalo pozneje ) da bo dež počasi čisto nehal. Torej, prestopim na » inter city » vlak:

in hitro smo v Mariboru, evo, slika iz vlaka ( matr, prava popotniška fotografija ):

Ker se mi je od doma mudilo, na železniški postaji kupim nek topel sendvič in kavo. Ko je to opravljeno grem počasi proti prizorišču dogajanja. Ugotovim, da dežuje še močneje, in ni videti, da bi se to nehalo. Doma imam dva para čisto enakih čevljev, razlika je le v tem, da ene spuščajo, ko stopiš v lužo. Trikrat lahko ugibate, katere sem oblekel. Pridem na prizorišče ( ura je mal pred enajsto ) tam še kar prihajajo » udeleženci » s vsem potrebnim, nekateri so že tam, se pripravljajo, nekateri že delajo:

In.

In

Dežuje čezdalje močnejše ( moje upanje, da bo nehalo, očitno ni bilo dovolj ), moje znanke ne najdem, grem vsaj dežnik kupit:

In:

xxxxxxxxxxx

Vrnem se nazaj, lije ( skor kot iz škafa ), dežnik mi glavo ohrani suho, voda se zliva s mojega ( in drugih ) dežnikov, hlačnice imam mokre do kolen ( pol je vseen klinc, katere čevlje imam ). Na slovesni tribuni igrajo: kolk sem razumel, nek poštni orkester, pol ene ladies iz Postojne ( upam, da sem prav povedal ):

počasi je vse pripravljeno za slovesno otvoritev festivala ( ki se začne ob 12 uri ). Pride možakar, pove, da se župan Kangler opravičuje ker ni mogel priti, govori en drug ( menda podžupan ali kaj je že ena nižja štela:

Pol se pojavi za mikrofonom predsednica drštva krompirjevcev ( seveda so prej igrali himno, dirigiral osebno M. Sepe, ki je napisal glazbo ):

Predsednica:

In:

Pripravijo top

Prižgejo:

Poči:

In 12 festival praženega krompirja je odprt.

Povedali so, da ( zaradi ekologije ) , ne bodo uporabljali plastičnega pribora in krožnikov, ampak, za 5€ prodajajo sklede od žgane gline in lesene žlice, ki pol ostanejo kot spomin. Po moje, hvalevredna poteza, ki sam potrjuje tisto, kar nenehno govorim: če bi država hotela, se problem smeti reši čez noč, sam je treba prepovedat uporabo plastike......... uf, spet me bo zaneslo. Kakorkoli, nikjer ni bilo videti kakšnih plastičnih smeti, res je pa tudi, da je vse bilo videti odlično organizirano, vključno s stranišči:

Razgledam se mal po stojnicah:

In:

In:

In:

Na sliki se vidi, kako nesejo kupljene sklede:

Sicer, bile so tudi druge stojnice, ne sam krompirjeve:

In:

In:

Večinoma so bili tudi dobro založeni:

Pa tudi seguridadi so tam:

Sicer, manjkajo jim še pištole, ampak, nič se bat, tudi to bo kmal.

Na enih dveh stojnicah poskusim krompir, najdem stojnico, kjer naj bi bila moja znanka, možakar najprej nič ne ve, pol pa se spomni in reče, da je v bolnici, kaj več ne ve, drugi tudi ne, lije kot iz škafa ( no, mejčken manj ). Napotim se do žel. Postaje, tam nobenega kioska odprtega, da kupim Delo ( me je že počasi sram priznat, da berem Delo, to je postal pravi rumeni časopis ) pol grem do avtobusne postaje:

Kupim Delo, počakam vlak:

Po poti sem pozoren, če bom videl kakšno kulinaričarko:

In:

Pa ni nič, vse so na toplem.

Pridem domov, zebe me kot cucka, kiham, zakurim, čez petnajst minut imam cel spodnji štuk spodobno ogret, nekaj malega še pojem, vsedem se za računalnik ( ugotovim, da sem na Ebay neki zlicitiral, pa me obveščajo, da ne pošiljajo v Slovenijo ), pol odprem kulinariko, ..........

ežoj

micogica  

član od: 29.12.2005

sporočila: 209

1. sep 2012 21:12

...... in kmalu za tem se nekateri počutimo, kot da smo bili tudi sam tam!

micogica

naor  

član od: 4.3.2010

sporočila: 7767

1. sep 2012 21:13

Bravo! Nimam kaj drugega reči. In hvala za tole.

naor

Balenka  

član od: 28.4.2004

sporočila: 2827

1. sep 2012 22:20

ežoj, prima si tole napisal.........ja ja, tako kot zmeraj

Balenka

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
MOJ vrtmalaga
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti