22. mar 2011 11:53
Če hočeš kaj skuhati, rabiš ŠPORHET, v kuhinji je ponavadi še KIŠTA za drva, notri so KALANCE (polena - pa ne vem, je iz nemščine ali ne), pa ŠIBICE ali FAJERCAJK (vžigalnik) tudi moraš imeti ... (Bela krajina)
Atina
22. mar 2011 11:53
Če hočeš kaj skuhati, rabiš ŠPORHET, v kuhinji je ponavadi še KIŠTA za drva, notri so KALANCE (polena - pa ne vem, je iz nemščine ali ne), pa ŠIBICE ali FAJERCAJK (vžigalnik) tudi moraš imeti ... (Bela krajina)
Atina
22. mar 2011 12:12
Avstrijci polenovko še kako jedo, so se je nalezli od Nemcev; reče se ji Kabeljau ali Dorsch, ko je posušena, ji pa rečejo Stockfisch (se pravi: riba-palica ali nekaj takega). Zelo spominja na stoccafissio, tako zelo, da bi prej rekla, da so jo Italijani sunili Nemcem kot obratno. Sonja
22. mar 2011 12:18
Kuhaš v KASTROLI na ŠPORHATU, iz FLAŽE si natočiš v GLAŽ , vmes obesiš GVANT, po ŠTENGAH pa odneseš AJMAR. In če je dež vzameš MARELO. Niso vse kulinarične, je pa zanimivo razmišljati kako vpeti so germanizmi v vsakdanjo govorico. .deklica
22. mar 2011 12:23
WAU, izjemno zanimiva tema, sem se kar malo vrnila v otroštvo. Prav podoživela sem nekatere dogodke v povezavi z vašimi besedami. Ogromno ste jih navedli, pa sem se spomnila še parih, ki jih nisem zasledila: - kolmkišta (notr je kolm za šporget kurt, hehe) - uslezvat (mesu odstraniti kosti) - gmišt (belo vino in voda) - dotteršnaps (žganje z rumenjakom, avstrijsko) beatriceneznan uporabnik
22. mar 2011 12:30
Cukrpekar
Kaj pa foršpajz, smo že rekli?
In ojoj, tale je pa malo novejša: kilometervuršt (pasja radost) ?
Kako se je pa reklo tisti menažki z več kastrolami ena na vrh druge, skozi roče z nekim železjem skupaj fiksirano (se je šlo v Ljudsko kuhinjo po vampe-golaž itd..) ?
neznan uporabnik
22. mar 2011 13:00
Ko smo ravno (glih) pri taki temi, že kar nekaj časa me zanima, od kod prihaja:
"eno jajčko" ?
japaja
22. mar 2011 13:05
japaja je napisal/a: |
Ko smo ravno (glih) pri taki temi, že kar nekaj časa me zanima, od kod prihaja: "eno jajčko" ?
|
Od tam kot tri pive.
nola
neznan uporabnik
22. mar 2011 13:09
Union al Laške?
Sej res, pir je tudi popačenka!
Ampak falit pa ne morš, kadar ga naročaš (dve pire???????!!!!)
22. mar 2011 13:15
Sklanjatev "jajčko" se po zapletenosti uvršča na sam vrh slovenske slovnice, primerljiva je le še s pramenami, ledvico, dokladi in psmi. lp, proximaneznan uporabnik
22. mar 2011 13:22
Kako je pa s slovničnim številom?
Eno jajčko, dve jajčke, tri jajčkoti?
Okej, okej, se bom vrnila v temo.
japaja
Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.
Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.
Kaj jutri za kosilo? | johana |
MOJ vrt | malaga |
malo za hec | anjica1998 |
Kaj danes za zajtrk | johana |
Ločevanje živil 90. dni - 5. del | dočka |
Masleni brizgani piškoti
Debeli špageti s poletno zelenjavo