4. mar 2011 16:55
Kakorkoli obrnemo, bosta zelenjava in sadje, ki nista sezonska (kot npr. robide, ki jih omenja multivitamin, jagode, grozdje, paradižnik, paprika ...) sredi zime pregrešno draga. pa tudi o okusu "zimskega" paradižnika nima smisla razpravljati, tu se verjetno vsi strinjamo.
Naši predniki so beljakovinski primanjkljaj (pa ne zaradi vegetarijanstva ampak zaradi omejene letne količine doma "pridelanega" mesa) nadomestili s stročnicami, polnovrednimi žitaricami, jajci in mlečnimi izdelki.
Tako počnem tudi sama, seitana, soje in podobnih "eksotičnih" (no, "eksotične" so bile pred več kot 20 leti, ko sem prenehala z mesno prehrano) zadev niti ne uporabljam, se mi zdi, da tisti, ki ni ravno vegan, čisto lepo shaja tudi s cenejšo, pa še vedno polnovredno prehrano.
Moja stara mama je meso jedla enkrat tedensko ali še redkeje, so bili pa vsako jutro na mizi žganci iz domače moke, zaliti z domačim mlekom, kravjim ali kozjim. Danes pa "nimamo časa" in nam reklame ponujajo "kvaliteten zajtrk" v plastičnem lončku, ki pa stane "očke iz glave" (nam pa ostane čas za "urejanje frizure in tuširanje", kot pravijo.
Pa raznih sadnih jogurtov, ki dosegajo cene skoraj do 1 € za lonček, se tudi kamot odrečemo. Če kupimo večje pakiranje navadnega jogurta in sladkosnedim dodamo žlico medu, vsem pa nekaj žlic pretlačenega sadja, ovsenih kosmičev ... tudi precej prihranimo - in z enim litrom takega jutranjega napitka je zadovoljna vsa družina.
No, ja, če že ne kuhamo žgancev, imamo za zajtrk lahko vnaprej kuhano polnovredno žitno kašo (proso, ješprenj ... - koliko stane 1 kg tega napram 1 kg že kupljene mešanice žitnih kosmičev si lahko predstavljate), pa lonček jogurta ali kefirja, pa imamo bistveno cenejši in bolj zdrav zajtrk na mizi.
Izbere pa vsak sam - ali je nekomu več vredna kila paradižnika v akciji sredi februarja ali pa dve kili kislega zelja, je stvar posameznika. Hočem povedati tole: sezonska živila so cenejša in s "sezonskim" načinom prehranjevanja tudi lahko kaj prišparamo.
Mojca