7. mar 2011 12:52
[citat=--acerin--]Pozdravljeni,
na blog Preprostost dobivam obisk z vašega fourma, pa sem se prijavil. Me veseli, da projekt 1 € na dan spodbuja vašo razpravo na temo "Vedno dražja hrana". Resnica je, da je hrana vedno dražja. Eden od razlogov je po mojem ta, da smo se pustili narediti odvisne od proizvajalcev in prdelovalcev hrane. In tu lahko vsak posameznik s svojo pripravljenostjo za drugačne poti lahko kaj naredi. " konec citata
Pozdravljeni, zelo pozdravljam vašo akcijo - usmeritev k preprostosti in omejitev potrošništva. Zbodlo pa me je, da navajate proizvajalce in predelovalce. Oboji so namreč praviloma v dokaj neugodni situaciji - niste pa omenili trgovcev in njhovih marž. Da je v sistemu nekaj zelo narobe, lahko opazi vsak laik - zadnja leta se gradijo samo še trgovine (menda so investirali dobiček, da ga ni bilo treba toliko prikazati državi - malo po domače povedano).
Da se je življenje na vasi spremenilo, se strinjam, hvalabogu pa ne povsod. V vasi, kjer sem odraščala, se še vedno družijo, tako ob delu, kot ob zabavi. Prostovoljna pomoč, po domače "tabrh", je še vedno aktualen, pa naj gre za delo v vinogradu ali pa na polju. Plačilo je vračilo "tabrha".
Ja, hrana se draži, vprašam se pa, kdo ima ob tem zaslužek. Brat je lani na cca hektarju in pol zemlje pridelal dobrih 6 ton pšenice. V mlinu so jo ocenili kot prvo kvaliteto, plačano pa je dobil 130 evrov za tono. Pa je bilo treba njivo preorati, zbranati posejati,( je bila sicer enkrat dognojena, ni bilo pa uporabljneih škropiv) in požeti pšenico. Sicer ta trenutek nimam točnih podatkov o posameznih stroških, lahko pa si mislite, koliko je ostalo. Pa to ni mesečni pridelek ampak letni! Pa se naj še kdo vpraša, zakaj kmetje jamrajo, da se nič ne splača. Ja govedoreja se skoraj - ostane čisti dobiček - gnoj na gnojišču, ko se preračuna, koliko je žival pojedla v 18 mesecih neintenzivne reje. Ja , je spet meso ocenjeno za zelo kvalitetno, in gre iz klavnice v Italijo. O odkupni ceni mesa nebi. Lahko naknadno. Delovni čas - zelo aktualen pozimi 11 ur, poleti 14 - 15 ur. Aja, v nedeljo malo manj.
Ob tem je še vrt, da se pridela zelenjava, kupi se, kar se ne more pridelati.
lp
robida
Sporočilo je spremenil(a) Robida dne 07. 2011 12:54