Vedno dražja hrana

neznan uporabnik

4. mar 2011 16:13

Tam na severu so tiste tri paprike res neznansko drage. In razlika v ceni med kvalitetno in nekvalitetno hranp je kar 1:3, če se prav spomnim.. in to ne za kako eksotiko, pač pa navadna jajca, meso...

Bo Slovinkita kaj več povedala?

Sama sem bila pred časom na Danskem (nisem našla svežega peteršilja nikjer, pa tudi fižol v zrnju imajo le redkokje) in ta očitna razlika v okusu med raznorazrednimi artikli je meni znana od tam.

Jutri dobimo pa obisk s Švedske in jih bom prav zaslišala v zvezi s tem. Zaenkrat mi je jasno samo to, da moram "nekaj dobrega" skuhat (da imajo tistega krompirja in mesnih kuglic mal poln kufer...no, mal pretiravam).

Jao, jao....ljudje moji, saj ne vemo, kaj imamo. Pa kmalu tudi tega ne bomo imeli, če bomo vse pozidali z nizko in visoko gradnjo..ali pa prodali....

Okej, okej, sem že nehala!!

japaja

mišzmoke  

član od: 28.8.2010

sporočila: 4538

4. mar 2011 16:27

Še zelenjava, ki je bližja trenutnemu letnemu času:

1 kg svežega zelja 0,90 €

1 kg pora 3 €

1 kg cvetače 3 €

1 kg brokolija 2,7 €

1 kg korenja 1,5 €

1 kg ohrovta 2 €

1 kg krompirja 0,80 €

1 kg radiča v glavicah 6,50 €

1 kg endivije 1,70 €

1 kg rdeče pese 1,5 €

1 kg špinače 4€

in še kaj bi se našlo. Morda bo poleti zelenjava malo cenejša, nikakor pa ne morem verjeti, da se samo z zelenjavno prehrano da prihraniti. Ne govorim o prepričanju, ampak o prihranku. Jedilnik mora biti  pester in hranljiv, za rastlinojeda ali vsejeda. Marsikomu je to, zaradi previsokih cen, nedosegljivo.

lp

 

mzm

Amelia  

član od: 9.11.2009

sporočila: 322

4. mar 2011 16:31

japaja, zelim ti prijetno druzenje z obiskom iz Svedske, sem kar malo zavidna glede " nekaj dobrega" kar sanjam tisto domaco govejo juho z domacimi rezanci, krvavice..... Amelia

neznan uporabnik

4. mar 2011 16:33

Mišzmoke, od kod so te cene?

 

Ja, saj vem, razlike v cenah so ogromne. Jaz imam relacijo Ljubljana center Ljubljana Dravlje in vem, da so na Koseški tržnici cene zasolje za 1/3 v povprečju v primerjavi s "placem"..

 

Slovenski krompir v Tušu kila 0,49€

japaja

zzak1977  

član od: 31.7.2009

sporočila: 2193

4. mar 2011 16:34

slovinkita je napisal/a:
zzak1977, ok, če tako praviš, potem je to to. Naj ne postane tale debata spet osnova za anti vege, anti meso itd. Brezveze (Število tem v forumih: 49).

slovinkita
Kot je rekla Vanja, iz enega kg svinine pripravim 3 obroke, iz enega kilograma paprike, dve solati. Pa je svinina cenejša kot paprika.

Vem pa, ker sam jem brezmesno do kosila, in vem da tuna stane veliko več kot pašteta.

Včeraj sem videl  10 kosov robid za 4,99€.

To so dejstva, očitno pa tebe matra odnos vegetarijanci, mesojedci. Jaz tudi pomislil nisem na to, govorim zgolj o ceni polnovredne dnevne prehrane. Doma ima tudi vegetarijance, in vem koliko me stanejo :)

Commis débarrasseur

neznan uporabnik

4. mar 2011 16:40

Amelia, juha bo stoprocentno hehe...za krvavice nisem prepričana. Golaž bo. In polenta. In solata. In kremenatlci. Pa pasulj tudi. Pa ne vem še kaj, bojo povedali. Za kislo zelje se ne spomnim točno, a ga marajo ali ne...krača...

Pa slivovo marmelado za zajtrk. Z belo kavo iz Proje.

 

Tudi jaz se že veselim, ja.

Pa v Kostanjevico na pustno rajanje jih bomo peljali (mimgrede pa še k žlahti pod Gorjance; mensezdi, da imajo še nekaj kolerabe viška, hihi... pa mogoče v vinogradu že regrat poganja)

 

japaja

mišzmoke  

član od: 28.8.2010

sporočila: 4538

4. mar 2011 16:49

japaja, cene so iz zelenjavnih trgovin na Goriškem, večinoma okoliški pridelovalci, današnje. Krompir se dobi tudi po 0,50 €, a danes je Gorenjski .

lp

 

mzm

Amelia  

član od: 9.11.2009

sporočila: 322

4. mar 2011 16:53

japaja, kasne spomine mi obujas na Projo sem pa cisto pozabila, ceprav sem odrasla z njo vcasih je bilo za spremembo Franckova cikorija in Knajp ne vem, ce ti izdelki se obstjajo pri tej globalni ekonomiji. Amelia

mamaF  

član od: 21.1.2008

sporočila: 3340

4. mar 2011 16:55

Kakorkoli obrnemo, bosta zelenjava in sadje, ki nista sezonska (kot npr. robide, ki jih omenja multivitamin, jagode, grozdje, paradižnik, paprika ...) sredi zime pregrešno draga. pa tudi o okusu "zimskega" paradižnika nima smisla razpravljati, tu se verjetno vsi strinjamo.

Naši predniki so beljakovinski primanjkljaj (pa ne zaradi vegetarijanstva ampak zaradi omejene letne količine doma "pridelanega" mesa) nadomestili s stročnicami, polnovrednimi žitaricami, jajci in mlečnimi izdelki.

Tako počnem tudi sama, seitana, soje in podobnih "eksotičnih" (no, "eksotične" so bile pred več kot 20 leti, ko sem prenehala z mesno prehrano) zadev niti ne uporabljam, se mi zdi, da tisti, ki ni ravno vegan, čisto lepo shaja tudi s cenejšo, pa še vedno polnovredno prehrano.

Moja stara mama je meso jedla enkrat tedensko ali še redkeje, so bili pa vsako jutro na mizi žganci iz domače moke, zaliti z domačim mlekom, kravjim ali kozjim. Danes pa "nimamo časa" in nam reklame ponujajo "kvaliteten zajtrk" v plastičnem lončku, ki pa stane "očke iz glave" (nam pa ostane čas za "urejanje frizure in tuširanje", kot pravijo.

Pa raznih sadnih jogurtov, ki dosegajo cene skoraj do 1 € za lonček, se tudi kamot odrečemo. Če kupimo večje pakiranje navadnega jogurta in sladkosnedim dodamo žlico medu, vsem pa nekaj žlic pretlačenega sadja, ovsenih kosmičev ... tudi precej prihranimo - in z enim litrom takega jutranjega napitka je zadovoljna vsa družina.

No, ja, če že ne kuhamo žgancev, imamo za zajtrk lahko vnaprej kuhano polnovredno žitno kašo (proso, ješprenj ... - koliko stane 1 kg tega napram 1 kg že kupljene mešanice žitnih kosmičev si lahko predstavljate), pa lonček jogurta ali kefirja, pa imamo bistveno cenejši in bolj zdrav zajtrk na mizi.

Izbere pa vsak sam - ali je nekomu več vredna kila paradižnika v akciji sredi februarja ali pa dve kili kislega zelja, je stvar posameznika. Hočem povedati tole: sezonska živila so cenejša in s "sezonskim" načinom prehranjevanja tudi lahko kaj prišparamo.

Mojca

neznan uporabnik

4. mar 2011 16:57

Obstajajo. Tudi pakunga je zaenkrat še ista

 

 

japaja

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
MOJ vrtNikita
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti