Oblačilni report pomlad poletje 2011

OlivaB  

član od: 5.7.2011

sporočila: 649

19. avg 2011 13:25

Jaz sem pa čist zaljubljena v oblekice, ki so od pasu gor tejlirane, od pasu dol pa na A ali pa na zvonček. Zraven sodijo seveda sandali na paščke, lahko tudi salonarčki ali balerinke, odvisno od vremena in kroja. Samo kaj ko je poletna sezona tko kratka  Moram najt alternativo za pozim, zaenkrat se šlepam na oprijete srajčke in krila na A.

OlivaB

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5192

19. avg 2011 15:55

Kaj pa pomeni, da je "od pasu gor tejlirana"? A ni tailirano to, kar se prilega v pasu? Mi lahko prosim razložite?

Sonja

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5192

19. avg 2011 16:35

Super za super postavice!

Sonja

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

19. avg 2011 20:38

Nekaj žargonskih razlag (upam, da ne bo kakšna preprosta duša ob branju te in sosednje teme, kjer umujemo o jezikih, vsega narobe razumela)

"Tajlirano" v žargonu pomeni, da je krojeno tako, da se oblačilo tesno prilega telesu. In ponavadi se tudi pove, v katerem delu telesa se zadeva najbolj prilagodi telesu.  Ponavadi se res lovi širina v pasu, ampak pri ženskih oblačilih je treba tule precej veščne tudi v višini prsi. So pa tudi obleke in krila, ki grejo ob telesu tudi ob bokih in nogah, ker se njihova širina od bokov dol oži - reče se, da se "krojem pobirajo od zadaj" (in pridejo ven tiste super po-celi-dolžini oprijete obleke do/čez koleno, ki so jih nosile h'wood dive v petdesetih, kakšne tri leta nazaj jih je pa imela v kolekciji tudi Victoria Beckahm).

Pri moških oblačilih je pa itak muka "tajliranja" v širini pasu

 

 

Olivini bom širše poskušala odgovoriti v naslednjem sezonskem reportu. Je pa tako, da imajo jesensko-zimske variante precej oblek v kroju A-linija, medtem ko take konstrukciije geometrije, da bi krilni del tako intenzivno stal "na ven", kot to lahko naredijo s poletnimi oblekami - tega pa v zimskih linijah ni dosti. Materiali za mrzli del leta so močnejši, debelejši in izvedba take konstrukcijske zadeve bi bila preposto pretežka, prekomatasta ali pa predraga.

Ima pa zimska verzija (več o tem čez slab mesec, jaz grem še malo v južne kraje prej) variante širokih krilnih zadev in sicer takole

- da se na blago zvončen kroj naredi en sloj močnejšega materiala: recimo perje, krzno, blago ali volna, narezana in navozlana tako, da je učinek perja/krzna (fotke bodo drugič)

- da se krilo podloži s precej tila; sama sem pred letom zajela sapo in so mi naredili dolgo krilo iz temnosivega satena in spodaj temnosiv til in je zadeva precej efektna. Kombiniram jo z belo moško srajco (in s tem rešujem garderobo za srednjeformalne popoldanske in večerne dogodke, kadar preprosto nisem pri volji za črno).

Vendelina jr.



Sporočilo je spremenil(a) Vendelina jr. dne 19. 2011 20:50

Sporočilo je spremenil(a) Vendelina jr. dne 19. 2011 20:53

elaphus  

član od: 27.9.2002

sporočila: 6945

19. avg 2011 20:48

Vendelina, preprosta duša al preprosta ženička? Al je to vse eno in isto?

lp

cervus

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

19. avg 2011 20:51

elaphus je napisal/a:

Vendelina, preprosta duša al preprosta ženička? Al je to vse eno in isto?

lp



cervus

 

Naka, ljubica ni

 Ajoj, valjam se od smeha, rofl, rofl

Vendelina jr.

OlivaB  

član od: 5.7.2011

sporočila: 649

19. avg 2011 21:51

Ene smo preproste ženičke kaj čmo  

Vendelina je zelo lepo opisala to kar sama razumem pot takšne oblekice. Od pasu gor oprijeto, je pač tko krojeno, od pasu dol pa na A kroj ali pa na zvonček. Odvisno od materjala. Mi je pa tud jasno, da iz flanele, tvida in kar je volnenih materjalov ne moremo dobit padajoče oblekice. Mi A kroj še lepše stoji. Nekaj volnenih sem ravno zasledila, bolj v detajle se bom pa spustila konec septembra, ko pridem z morja ;) Za takšne oprijete do kolen bi mogla vseeno dat pa nekaj kilc dol 

Tale na ta drugi slikici od Vanje je v tem stilu, le da so moje do kolen ali malenkost pod. Poletje je zakon!!! 



OlivaB

Sporočilo je spremenil(a) OlivaB dne 19. 2011 22:07

Vanja_v_ZDA  

član od: 14.11.2008

sporočila: 6078

20. avg 2011 1:40

limnol je napisal/a:

Super za super postavice!



Sonja

 

Kako žalostno je, da se dekleta vseh let tako v nič dajemo. Če nimamo postave za številko 32, kot jo ima manekenka na sliki, potem si me tega nemoremo privoščiti.

 

Stvar je v tem, da modni kreatorji to isto ali zelo podobno obleko naredijo v do številke 48, celo 50:

http://s10.thisnext.com/media/largest_dimension/F2FD9

 

S pravilnim spunk-om, si lahko masrikatera privošči tako obleko. Meni so sicer bolj pri srcu oblekice, kot jih opisuje Vendy (sheath dress v angleščini, tudi na sliki na linku) in obleke na preklop (wrap dress). Oba kroja sta pri nas uh-la-la v visokem stilu že vsaj 5 let, če ne več in ne izgleda, da se bodo kaj kmalu umaknile. V bistvu so LBD, ki so jih skrojili iz materialov primernih za službo ali pa za na tržnico.

Pri svojih hkm...preveč letih  in daleč od perfektne postave, imam v svoji garderobi 3 oprijete in 1 na preklop, kupljene v toku treh ali štirih let. Pri vseh si pomagam s Spanxi (God bless Spenx!), jih povlečem čez glavo (pri tem mislim obleko), nataknem čevlje in grem lahko kamorkoli, ne da bi se praskala po glavi, kaj naj oblečem, da bom izgledala OK. Če malo premisliš ob nakupu, je oblačenje doma...a-no brainer.

 

Ja, dekleta bi se lahko imela malo bolj rada. To bi posledično pozitivno vplivalo na naše boljše polovice in seveda na otroke.



Vanja

Sporočilo je spremenil(a) Vanja_v_ZDA dne 20. 2011 03:00

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

20. avg 2011 13:54

Stvar je taka, da bolj ko grejo številke oblek gor, bolj je pametno, da so krojene na ozko in oprijeto. To, kar je prilepila Vanja, je meni zelo lepa in seksi ženska - okej, jaz bi jo, ker ima lepo afriško polt, oblekla v obleko sliva modre barve (rožic ne maram, kar občinstvo ve že nekaj let, stana.r me tozadevno ves čas malo zbada....) - ampak tale gospa v kakšni 44-46 številki super ženstveno in seksi deluje. Sama hodim na vadbo trebušnega plesa in tam imamo punce vseh velikosti, ampak tiste, ki so od 42 naprej - so pri tem plesu nazarensko drugače erotične, skratka super.

Hočem reči, gospe s številko 46 in več, ki imajo postave v obliki breskve/peščene ure, kar pogumno v oprijet kroj.  Pri ostalih tipih postav se potem malo bolj gleda, v katerem delu je bolj in v katerem delu je zadeva manj oprijeta...

Ampak stvar je taka: ohlapne in široke zadeve - to super deluje samo na suhih manekenkah inna ostalih zelo suhih ženskah. Tista vraža, da bi morale imeti večje punce bolj ohlapne zadeve, ker se tako skrije špeh, je pa zelo zlobna in zelo napačna usmeritev.

 

Ker biti lepa in seksi, to je stvar, ki si jo moramo najprej v glavi dopovedati in osvojiti. Leta, centimetri in kile s tem nimajo direktne povezave.

 

Bom pa več o tem povedala v jesenski shemi, se beremo na blogu.

Vendelina jr.

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
MOJ vrtNikita
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti