Nešplje

titta  

član od: 28.9.2006

sporočila: 1056

2. nov 2007 13:47

Naši nešprli so res krasni sadež (mislim na slovensko različico kateregakoli že). Finta je v tem, da morajo iti skozi fazo prve pozebe ali slane, šele takrat so prav medeni in slastni. Za kakšno marmelado bi jih bilo treba kar nekaj, tak da je po moje škoda, raje se sladkajmo kar z originalnimi z drevesa...ali s tržnice, kakorkoli... titta=

titta  

2. nov 2007 13:47

Rimljanka - sva glih v isti minuti tipkali...ha ha titta=

Kristina  

član od: 13.1.2007

sporočila: 425

2. nov 2007 14:02

Nešplje morajo zmrzniti, potem so res dobre.In tako kot si napisala titta najboljše so iz grma oziroma drevesa. Mene osebno pa zanima še en sadež - kaki.Tisti iz primorskih krajev ga najbrž bolje poznate, ker imate sigurno kako drevo tudi kje na vrtu.No, moram reči, da pa uspevajo tudi pri nas na štajerskem, konkretno na bregu, pod vinogradom v gorci mojih staršev (poleg, med drugim sadjem, tudi dveh grmov nešpelj).In to, posebej letos, zelo obilno.Kako se ta sadež še lahko uporabi, razen tega da ga pojemo potem, ko odleži?Mislim, da bi bila zelo dobra kakšna marmelada? Se zahvaljujem, če bo tudi meni kdo odgovoril Kristina Sporočilo je spremenil(a) Kristina dne 02. nov 2007 14:04:44

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15833

2. nov 2007 18:59

Dobila sem polno skledo nešpelj, prijatelji jih imajo na vrtu, ene so že mehke in medijo, druge so na najboljpi poti....Vse so moje, ker jih edina jem in že dva dni neizmerno uživam...

Pa zarven taki mali kiviji, z gladko lupino, menda se pojedo  kar z lupino vred...Poznate to reč?

Mamamia

mamamia

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17822

2. nov 2007 19:06

Ja, mamamia, tisti kiviji se imenujejo bavarski (bogve zakaj, od tam res niso doma).

Če potrebuješ  rastlino, ki dela tudi 3 ali 4 m dolge poganjke, je to on. Pa lepa rastlina je, ima lepe cvetove, pa še plodovi so dobri. No ja, jeseni pač pometeš listje.

rimljanka Sporočilo je spremenil(a) rimljanka dne 02. nov 2007 19:07:10

daga  

član od: 18.5.2007

sporočila: 1412

3. nov 2007 0:08

Nešplje lahko tudi damo v žganje, pri nas je to tropinovec, mislim pa da odgovarja tudi drugo sadno žganje, saj ima vsako svojo aromo. To je napitek, ki mu dodamo sladkor po okusu. Zdaj pa pri nas, na Primorskem, cvetijo japonske nešplje. Vonj cvetov je omamen, sadeži pa so zreli enkrat v juniju. Meni osebno so zelo všeč. Jutri bom prosila, da mi drevo fotografirajo potem pa bom prilepila sliko, ko bodo sadežei zreli pa bom spet.Rodnost pa je odvisna od zavetja, na burji se to ne obnese prav dobro. Imamo tudi bavarski kivi, ki pa letos ni veliko obrodil, po moje zaradi dežja, ki je oviral čebelice pri oplojevanju. Je pa tudi ta zelo dober. Pa še to: danes sem nabrala pol jogurtovega lončka jagod mirte in pol lončka mirtinih listkov. Oboje sem dala v žganje, seveda vsako zase. Sem nekje prebrala, da iz tega delajo liker v južni Italiji. Bomo videli kaj bo. daga

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17822

3. nov 2007 8:17

Na Korziki sem kupila marmelado iz mirte. Sicer pa plodovi dišijo po brinu, kajne? In enako modri so kot brinove jagode.

Vejice z listi ali sami listi pa so dobra začimba za pečeno meso, recimo svinjino (pa jagnjetino, po originalni korziški varianti), dajo prav nenavaden, slasten okus.

rimljanka

oliva  

član od: 21.3.2005

sporočila: 312

3. nov 2007 10:48

Kaj vse veste!? Sedaj pa prosim še jaz za nasvet. V Beli krajini bom še ta mesec zasadila majhen sadovnjak. Pripravljenih imam že 22 jam - za dva oreha, kakšne 3 češnje, 3 slive, 3 hruške, mogoče kakšnih 5 jabolk, kakšno breskvo, tisto, ki raste v vinogradu, disečo, "grintavo" z belim mesom in tudi nešpljo sem imela namen posadit. Zanima pa me, če ima kdo že izkušnje, kaj mi bi še rastlo, kako bi uspevalo jabolko kaki.? Da se izognem škropljenju, imam namen posaditi stare vrste sadja in tudi dela je manj z njimi. Mogoče me že kdo lahko usmeri, v katerem sadjarstvu naj vse to nabavim? Dobila sem namig, da takšne sorte prodajajo v Pleterjih. Prosim za vaša mnenja in nasvete, seveda zanje najlepša hvala. Čez leta, ko bo sadovnjak, če bo kaj obrodil, pa vas forumovce povabim na obiranje (samo ne me držat za besedo, al pa!) Pa lep vikend vam želim in naj bo čimveč preživet v naravi. oliva

titta  

3. nov 2007 11:02

To - glede kakijev imam tudi jaz eno vprašanje. Obožujem kakije, da se kar cedijo po bradi, ko jih ješ. Včasih se mi zdi, da bi kar samo od tega živela.... no, so pa še eni drugi (oni sadjar pri Modni hiši v MB jih ima in to krasne). Meni se zdijo takšni, kot da bi bili cepljeni z jablano. Sadež je trši, oblike je bolj kot ena sorta jabolk, tudi okus je malo na to, v glavnem pa prevladuje kaki barva in okus.  Jih poznate? titta=

oliva  

član od: 21.3.2005

sporočila: 312

3. nov 2007 11:55

Titta, ali misliš vanilija kaki? Ti pa po vsej verjetnosti ne bi uspevali pri nas. Ali pa morda? So pa zeloooo dobri tudi meni, boljši od onih - naših ta mehkih. Okus, sočnost in pa to, da jih lahko grizeš kot jabolko. Oh in sploh, pa čeprav ne vem, zakaj se imenujejo vanilija, ko pa ni duha in sluha po vaniliji. lp oliva

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtmalaga
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti