Ežoj in argentina

frina  

član od: 8.5.2005

sporočila: 3472

1. mar 2011 21:51

Ežoj, ko se vrneš, ti bom všila dva trakca na klobuk, ki si ju boš v bodoče zavezal pod brado, da ti ne odnese klobuka. Zakaj pa misliš, da imajo Mehičani trakove, bi sicer poleteli. Začasno lahko to opraviš sam.

Nesel  s sabo bepanten, kakega repelenta pa ne. Dopiši v potovalni seznam.

Uživanje koke: vržeš si kamen na nogo, pa te zadene. Ne pozabiš zlepa, zraven pa žvečiš tisto zelenje in se ti bliska pred očmi.

Pazi nase in na sonce. Kakšni so lunini krajci na drugi strani ekvatorja ? Trenutek in razlog za romantiko.

F r i n a

ežoj  

član od: 24.2.2006

sporočila: 6302

2. mar 2011 0:41

Za tale čas ko sem v Argentini sem govedine pojedel, kot v prejšnjih petih letih skupaj in za enkrat imam dovolj. Ko se vrnem domov me čaka nekaj poskusov s govedino, čeprav un rek pravi: ni jo tice do ribe ( ali srdele ali kaj podobnega, sem pozabil, kako natančno gre.

Kot sem že povedal, Mendoza je zelo lepo mesto. Pravzaprav je tukaj bila puščava, mesto je ratalo, ker se je dalo napeljati vodo. Celo mesto je videti kot bi bilo zgrajeno v parku, veliko dreves, pravzaprav so vse ulice drevoredi in to sedaj, ko je vroče deluje zelo lepo, skor bi rekel osvežilno.

V vsakem argentinskem mestu so imena ulic zmeraj enaka: Beltram, Rios, Saramiento, San Martin, ……… večinoma so to imena njihovih pomembnih mož. Za slednje sem mislil, da je ime svetnika, svetega Martina, ( ja si mislim, katoliška dežela, španci so imeli močne argumente, ko so vpeljevali krščanstvo ( resda izlite v obliki topov, argumenti so pa le ), čeprav iglezij ( cerkev ) ni tolk kot bi pričakoval, se mi zdi, da jih je v Ljubljani več ), torej se mi ni zdelo nič narobe, da imenujejo ulice in trge po svetniku. Pa sem se krepko zmotil, polno ime ulice ( ali trga ) se glasi Juan Hose de San Martin ( za prva dva imene nisem siguren, se mi ne ljubi brskat, bil je celo general, predsednik Argentine………. In evo, spet sem vas pomiri, boste lahko spali, saj vem, da ste skos tuhtali ( in posledično spat niste mogli )………….

Če gledaš iz našega zornega kota, je tale Mendoza na koncu sveta, pa tako lepo mesto ( da dol padeš, bi kdo rekel ). Pa se spomnem na domače zdrahe v Ljublani, ki je prestonica evropske države ( pa s kančkom žlehtnobe: ni več privincialno mesto neke države ), in kolk je debat o Jankoviću in o tistem mostu, pa na odprtje spomenika Hribarju, ni bilo nobenega iz opozicije pa…………… Ljubljana je prestonica in kot taka mora dobit posebej denar za mesto in ureditev………. Bo prišel nekdo, ki je videl recimo Mendozo in bo rekel, če jim je prestonica taka, kakšna so že druga mesta. Ravno nisem poznavalec Ljubljane, pa ne vem koliko je delujočih fontan ( no poleti ), Tukaj ( Mendoza ima nekaj čez 100.000 prebivalcev, jih v centru našteješ najmanj deset ) A si predstavljate, kaj bi se zgodilo, da jankovič zamisli kakšno veliko fontano in traži denar…………… pa kam sem jaz zaplaval……

Kakorkoli obrneš, se mi zdi, da zaplankanost ni rešitev, vtis pa imam, da bi pri nam marsikdo prisegel na zaplankanost. No, pravzaprav medalja ( kapitalistična ) ima seveda dve plarti, pa o tem kdaj drugič.

Sedaj bi še eno slikico prilimal, pa so se mi slike neki zamešale. Slika je pri eni vinski kleti ampak se mi zdi, da je to s dolenjskega od one naše članice, pa čeprav ni koruznika zraven:

A ne da je na tovornjaku registracija Krško, so res s dolenjskega, in:

in:

ežoj

ežoj  

član od: 24.2.2006

sporočila: 6302

2. mar 2011 0:46

Pa še kaj, za ljubitelje šavja:

pa še jade, da ne pozabim, me bo požrla:

ežoj

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17822

2. mar 2011 7:18

Ežoj, fajn brati, res, tole tvoje pisan je. Pri nas na Primorskem je burja, huda, čez 150 na uro, pa bi bilo fino, če bi enmal čez vso Slovenijo zapihala, ja, morda bi kaj plank podrla.

Dračje je pa ognjeni trn, spet grem preverit, od kod je doma: evo, ena tujerodka, iz Evrope doma.

Ti, a nimajo nobene flance, ki ne bi bila olesenela, take majhne, nežne,......

Sicer pa, uživaj, pa čeprav brez nežnih rožic.........................saj veš, to so take rožice, ki jim običajno ljudstvo reče plevel.

rimljanka

Ognjič  

član od: 18.1.2006

sporočila: 4746

2. mar 2011 8:54

Ni samo burja, tudi sneg prav romantično že dva dni naletava . Uni tam gor pa zgleda imajo integrirano pridelavo grozdja in niso preveč polival s strupi, ker je videti posledice peronospore in oidija . A stane.r se pa nič ne bojiš? Po moje sta z jade enako hudi, ker ju zanemarjaš in nobenih tort in rezin ne slikaš v tistih neskoooončnih vitrinah.... Pa malo pazi, kaj in kako v tist svoj kufer tlačiš, da ne frderbaš fašjenk kostuma...ker mi tu hočemo sliko. Ognjič

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

2. mar 2011 9:09

"Kahlce" kot oznaka za keramično ploščico se v našem govoru uporablja zaradi tega, ker so bili ljudje dolga leta navajeni na nemško keramiko, ki so jo delali v kraju Kahla. Mimogrede, tudi tiste famozne vecejke, iz katerih se norčuje Žižek, so od tam

Vendelina jr.

mamaF  

član od: 21.1.2008

sporočila: 3340

2. mar 2011 16:25

Ežoj, tista torta, ki jo reže receptorka in izgleda, ko bi bila obložena s snegom iz beljakov, po mojem nima po vrhu  "dulce de leche". To sladico si verjetno zdaj že poskusil, gre pa za nekakšno karamelno kremo, ki se kuha neskončno dolgo

http://www.coolinarika.com/recept/dulce-de-leche-karamel

A planiraš kaj zavit proti oceanu (zaradi rib mislim)? kakorkoli, uživaj še naprej, pa kakšno pustno šemo nam pofotkaj, da bomo videli, kako to izgleda tam dol.

@Vendelina: zaradi Nemcev smo otroci na Štajerskem lulali v "kahlice", Kraševci npr. pa v "bokalčke" (pa nimam pojma odkod ta izraz)

Mojca

andrejka  

član od: 1.8.2004

sporočila: 800

2. mar 2011 16:45

Ežoj, tvojim ženskam prinesi domov alfajor, neke vrste piškot, ki je nacionalna posebnost Argentine in ima v sredini dulce de leche. Nam so jih vedno nosili sorodniki iz Argentine, pa cele kantice dulce de leche - oboje se mi ni zdelo sicer nič posebnega, oni pa to obožujejo. Pa tisti zeleni grmički ob poti, ki si jih na začetku poslikal, me spominjajo na sojo. Sicer pa uživaj, pojej še kakšen asado, zraven pa vino tinto ali pa eno cerveso :)

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

2. mar 2011 18:36

Jaz sem iz "dulce de leche" naredila super kolačke!

Vendelina jr.

neznan uporabnik

2. mar 2011 19:34

Mah, zaj sem zračunal - skontal. Ežoj je v Argentini, Rimljanka nekje kjer piha burja, torej na Primorskem. Kwak je iz Lj. Ežoj se ma fajn, kar je meni super.

Edino ne vem kaj se ena smrklja oz. temu se v angleščini reče jr., meša tle z nekimi recepti za kekse????

Ežoj drž se- Ognjič pozdrav.  No, pa kaj, malo se pa lahko oglasim,ne? Prosim,brez,da bi kaka panično tipkala na tastaturo. Ups, flashback. Se piše skupaj,da boste vedeli v bodoče.

Tisti kraj kjer se pa izdeluje nekaj pa ni pravilno zapisan. Preden pišeš, misli smrklja. Katerakol že.

Aha Ežoj, so tam fajn sise pa nogice pa to ne? Uf, to ti zavidam. Na pijačo te pa nem vabo.

Cmok,

Multivitamin

multivitamin

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Trixi
MOJ vrtmalaga
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti