Recepti -nasvet-pripomba

njofra  

član od: 6.11.2006

sporočila: 70

tema odprta - 8. feb 2011 8:49 | ogledi: 7.622 | odgovori: 31

ker mi je včeraj prvič ratala domača krema za kremšnite,sem se odločila da moram napisat sledeče:veliko jamramo,da nam recept ne uspe,kljub natančnim navodilom-količinam.zato bi rada povedala,da bi bilo fino bolje opisat sam postopek recepta,ker če ne poznaš fint!!1kako kaj zmešat,na kaj pazit ti bo recept uspe.sama sem doktorirala na tej kremi,dokler nisem slučajno nekje prebrala kaj pazit.mešala sneg in kremo z mikserjem in seveda se mi je vse sesedelo.tudi za snežne kepe-poljubčke sedaj vem zakaj se mi masa sesede ko dam zraven cuke-ker dam vsega naenkrat.o krofih,da ne govorim kolikokrat so romali v koš.pa še cel kup je takih stvari,ki se slišijo malenkost,samo za uspeh peciva pa so ključne.

zato se mi zdi bolj bistven sam potek dela,ne toliko sestavine.

izkušene tako veste kaj pazit,me manj pa ne.in potem namešamo,kot namešamo in na koncu katastrofa -en velik nič.

moj mož se je že navadil,da vsake toliko kaj roma v koš.samo sem trmasta in delam tako dolgo,da pogruntam.

kakšne izkušnje imate ve?

njofra

rebecca  

član od: 19.3.2002

sporočila: 2739

8. feb 2011 9:32

tocno tako - zato pa obozujem bloge, kjer so vse stopnje (tudi neuspesne) opisane in poslikane.

LP, R. "Stressed is desserts spelled backwards!"

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15830

9. feb 2011 10:36

Ne vem, no, jaz vsak recept res natančno preberem. Poleg tega za kakšno stavr pogledam tudi v knjige, pa na internet.

 

Doma narejena krema za kremšnite je bila tudi moja šibka točka, a sem prav tu na Kulslo našla recept in se ga držala in zdaj jo z levo roko naredim sredi noči, če je treba. Seveda berem tudi komentarje pod receptom, se najde veliko zanimivega, če pa v kaj nisem prepričana, pa po zasebni pošti vprašam direktono katero od članic.

 

Lahko pa odpreš temo, kot smo jo na primer za božično pecivo, v kateri smo se na dolgo in široko razpisale o vseh mogočih trikih , skrivnostih in lastnih opažanjih pri izdelavi testa.

 

Ker mene je bila na primer groza vmešat sneg v vročo kremo za kremšnite, dokler nisem tega res naredila in ugotovila, da je to res prava stvar. Nisem pa nikdar mešala z mikserjem, to je res, ampak s kuhalnico, lepo počasi in temeljito.

Morda pa odpreš temo, zakaj ne?

 

Mamamia

 

 

mamamia

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

9. feb 2011 10:52

Draga njofra

tvoja ideja je čisto prijazna.

Ima samo eno napako. Bolje rečeno, kontradiktornost. Ti po eni strani pričakuješ/predlagaš, da bi tule popisale vse skrivnosti priprave, da bi ostali razumeli, kako se kaj naredi, po drugi strani pa sama svojo pripoved ubeseduješ strahovito neorganizirano.  In ta kontradiktornost zmanjšuje vrednost tvojega predloga.  Ni tako enostavno pisati, kajne?

Vendelina jr.

sarabande  

član od: 1.5.2002

sporočila: 879

9. feb 2011 12:53

njofra, tvoj predlog je dober, vendar ni nujno, da je tudi vedno praktično izvedljiv.

Če bi predlagatelj recepta v recept vedno vključeval vse potankosti (ali, kot praviš - finte), bi bil lahko recept nekaj strani dolg.

Po drugi strani, vsakdo izmed nas, ki smo recepte poslali v objavo na ta forum, ima svoje mnenje o tem, kaj v recepturi je samoumevno. Na primer, izpostavila si, da se ti je krema sesedla, ker si jo mešala z mikserjem potem, ko si ji dodala sneg. Veliko ljudem je samoumevno, da je mešanico snega in česarkoli drugega treba mešati previdno, da ne rečem nežno, kar izključuje mikser.

Vsak recept se začne s sestavinami, saj je to dejansko začetek, ko zbereš sestavne dele za celoto, ki jo pripravljaš. Potem pridejo navodila, ki so lahko bolj ali manj natančna, odvisno od avtorja. Potem je na vrsti tisti/a, ki jed pripravlja in ki postopku doda svoje izkušnje in z njimi reši marsikakšno nejasnost, ki se morda pojavi ob pripravi določene jedi.

Prepričan sem, da zdaj, ko poznaš razlog, da se ti je krema sesedla, tudi ti ne boš v receptih pisala, da mešanico snega in česarkoli drugega, ni treba mešati z mikserjem.

Miroslav Vulović

Sporočilo je spremenil(a) sarabande dne 09. 2011 12:55

njofra  

član od: 6.11.2006

sporočila: 70

9. feb 2011 16:54

saj vem da bi natančen postopek bil zelo dolg za pisat-morda samo na kratko kaj se sme in kaj ne. in seveda sarabande-enim je samoumevno da se sneg z mikserjem ne meša,enim pa ni.in tudi meni ni blo in sicer zato ker sem leta nazaj gledala Oliverja,ki je kar z mikserjem mešal eno kremo in seveda potem tudi jaz nisem več bla na jasnem kaj ja in kaj ne. vendelina,tebe pa ne razumem kaj si hotela povedat.kontradiktornost-zakaj? dala sem samo enostaven nasvet kako bi prišle do boljših rezultatov-vsaj tiste ki nimamo ogromno izkušenj. njofra

elaphus  

član od: 27.9.2002

sporočila: 6945

9. feb 2011 17:10

A sneg se ne meša z mikserjem??? Ojej, tega pa nisem vedela!!!! Le kako, da mi je večina stvari ratala? Ampak gotovo bi imele še boljši okus, če ne bi mešala snega z mikserjem, ampak na roke. Saj tudi hiše bolj trdno stojijo, če malto mešamo na roko, ne pa z mešalcem  (samo hecam se, da ne bo kdo natolceval, da se norca delam!!!!)

lp

cervus

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5192

9. feb 2011 17:54

Njofra, mislim, da so "natančna navodila" zelo relativna stvar - so že predhodiki povedali, zakaj. Vsak ima pač svoje izkušnje in kar je enemu samo po sebi umevno, drugemu niti v sanjah ne bi padlo na pamet in obratno. Tako da napisati kaj se sme in kaj se ne sme - za božjo voljo, če je kaj neskončega, to zanesljivo ni vesolje, pač pa človeška nerodnost in neumnost. Pa tudi, to, kar se enemu zdi edino prav, bo kdo drug popljuval kot povsem odveč in narobe, ker se vendar da narediti drugače in veliko bolj enostavno (kakor za koga sicer - ampak potem smo že spet na začetku zgodbe). Po mojem so recepti na kulinariki v veliki večini čisto v redu, sploh, če si vzameš čas in prebereš še komentarje pod njimi. Čisto vsi pa tako ali tako ne bodo/bomo nikoli zadovoljni. Lep pozdrav, Sonja

gogad  

član od: 28.4.2004

sporočila: 3697

9. feb 2011 18:06

Ja ,ja elči,vedno nekaj pametnega zvemo...

Sem dala prijetljici recept za torto z ledeno kremo...drugi dan jamra ,da ji je vsa krema ven ušla..zakaj?..zato ker nisem povedala,da mora torto delati v obroču...meni je to jasno ....

Zato so taki drobni nasveti dobrodošli,posebej tistim,ki komaj začnejo..

lp goga

njofra  

član od: 6.11.2006

sporočila: 70

9. feb 2011 19:03

povem eno anekdoto vendar resnično :rečem možu naj da špagete kuhat,da bomo hitro jedli in seveda kaj naredi on-cele špagete vrže v vrelo vodo in nadaljevanje si lahko mislite.in potem komentar:saj mi nisi povedla ,da jih ne smem vseh naenkrat noter vržt.meni je bilo samoumevno kaj se naredi,njemu pa ne. njofra

limnol  

član od: 16.11.2001

sporočila: 5192

9. feb 2011 19:14

Hihihi, Njofra, vidiš, pri nas bi jih pa slišal, če bi samo en pakeljc dal kuhat. Vidiš, taki smo, če se raztrgaš, za nekoga bo vedno narobe! Sonja

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
MOJ vrtNikita
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti