22. nov 2010 21:11
Se čisto strinjam z limnol, da je treba zadevo s humorjem in potrpežljivostjo pogledati.
Ampak se ne morem delati, da sem čisto pozabila, kakšna razmišljanja o seksualnosti so se tule že pojavila - in sem vedno znova razmišljala, kako nekdo provocira, da ne more biti res....
Recimo, tu se je nekoč pojavilo neko oh-in-sploh jamranje, kaj da se stori, ko se ugotovi, da pet-šestletnik z zanimivanjem in veseljem otipava svoje spolne organe tam med nogami in joj-kaj-sedaj? Pa se spomnim, da sem prebrala, "da je enim staršem amlo nerodno govoriti o spolnosti in so potem raje tiho" (in če jim je nerodno, zakaj pa niso uporabii kontracepcije, pa bi bila ena skrb manj?). Hočem reči, človek lahko s svojim zgledom, preden ga najstniki nehajo doživljati kot avtoriteto, vendarle kaj stori, da se najstniki v njegovi bližini ne bodo počutili čudno in da bodo pri petnajstih, šestnajstih vsaj vedeli, kje imajo kak spolni organ in kako bi moral funkcinoirati.....
Hočem reči: starši (pa tete in strici in babice in dedki tudi) morajo imeti odgovor na vprašanje svojega tri-letnika in potem vsako leto prilagojen odgovor na vprašanje: kako nastanejo otroci. In ta odgovor se pove brez zadreg. Pa mame bi morale imeti eno solidarnost s svojimi hčerkami, preden dobijo menstruacijo, za to,da potem, ko jo, to praznujejo kot nek družinski praznik. In očetje bi morali znati komunicirati s svojimi sinovi (poleg tega, da jih naučijo ciljati vecejko, da ni škropljenja, je še mnogo drugih tem) in jih učiti spoštovanja žensk, da ne bodo potem ti fantje zrasli v nekaj štorastega in mozoljastega.
Last but not least: otroci kopirajo svoje starše tudi v slabih stvareh. Obupno velika je verjetnost, da je punca, ki ni samozavestna in ki bo vse naredila za to, da bo ugodila fantu, ta vzorec videla doma in se ga je naučila mnogo pred tem, ko ji je biologija malo zavrela hormone. Obupno velika je verjetnost, da je fant, ki zahteva in pričakuje in manipulira, ta isti vzorec videl doma še preden je začel mutirati. Otroci, ki vidijo starše, ki se spoštujejo in ki jih spoštujejo, bodo to spoštovanje pričakovali tudi od ostalih ljudi v svojem življenju in bodo vse neizogibne mladostne kozlarije lažje prebrodili. In z lahkoto vrgli iz spomina svoje erotične dizastre pri sedemnajstih
Vendelina jr.