18. nov 2010 0:45
Zanimiva debata! Mogoče malo drugačen pogled:
Američani so glavni (vsaj po prepričanju tisth, katere osebno poznam). Če nekje niso glavni, to področje enostavno razglasijo za nepomembno. Poveličujejo in obožujejo svoje junake, pa čeprav so to intelektualno pomilovanja vredni zabavljači. Na direktno vprašanje, zakaj to, zelo odkrit odgovor: Zato, ker so uspešni! Saj finta je zelo enostavna. S poveličevanjem svojih, oni poveličujejo sebe. In kaj počnemo mi? Z največjim veseljem omalovažujemo svoje, ki so kjerkoli kakorkoli uspeli in se pri tem sploh ne zavedamo, da s tem tudi sebe in svoje poreklo dajemo v nič!
Sploh ni pomembno, da se s Slavojem strinjamo ali ne. Dejansko bi bilo celo čudno, če bi se. On pač pripoveduje neko svojo resnico, kot jo vidi iz svoje pozicije in verjetno tudi vsaj delno prilagodi tržnim potrebam. Mi lahko vidimo drugače in smo mu kljub temu lahko hvaležni, da nam je odprl nek drug pogled.
Glede miganja s prstom v smeri spreminjanja svet pa samo to: Na tem svetu je neskončno ljudi, ki mnogo več govorijo in mnogo manj povedo od njega. Mnogo obljubljajo in nič ne naredijo, čeprav imajo za to v rokah vse potrebne vzvode. Torej mi prosim ne o tem, da bi moral filozof kot prvi s puško na barikade. To še Lenin ni počel in verjetno ni nihče od njega to pričakoval. Tudi Ameriški predsedniki ne širijo 'svobodo' s svojim valjanjem po strelskih jarkih v Iraku in Afganistanu, a ne?! In če za konecše malo špekuliram, se verjetno tudi Al Gore (brez hudih travm) še vedno vozi z letalom.
Glede Žižka je odločitev čisto samo naša, ker nam je dejansko in (po moje) na srečo, pobegnil iz dosega. Lahko se 'šlepamo' na njegovem uspehu. Lahko se s pljuvanjem po njem tlačino v svojo greznico.
Sergej