Tristo kosmatih in druga čuda narave

zeta  

član od: 21.5.2009

sporočila: 1353

29. mar 2012 22:52

Malo upanja še vedno ostaja, da se vrne domov. Utrujen in zgaran, verjetno tudi malo zdelan od mačjih tekmecev. Držim pesti, da se to res zgodi. Dvomim, da se je kar priženil kakšni mačji dami, kar bi bilo tudi čisto v redu, a ne, pinka, samo da bi vedela, da je živ in zdrav. Naj se dobro konča za Bučkota.

zeta

pinka  

član od: 17.6.2004

sporočila: 929

29. mar 2012 23:16

Iii zeta, kakšen lep mail. Itak, samo, da je z njim vse ok. 

lp, pinka

rosie  

član od: 15.9.2007

sporočila: 1141

30. mar 2012 7:05

pinka, šele zdaj vidim, da sem postavila prav neumno vprašanje. Se opravičujem. ker sem tvoj nick zamenjala z enim drugim, se nisem spomnila, da je tvoj muc izginil.

Drugaće pa, ko razmišljam o tem, kako se je naš muc okužil: v našem okolišu je veliko prosto živečih mačk in mačkonov. Po moje so več ali manj vsi okuženi z mačjim aidsom, mogoče so samice malo manj ogrožene, ker se ne udeležujejo bojev, jih pa po drugi strani lahko okužijo samci.

Iz tega razloga pri naši hiši ne bomo imeli več mačkov, saj bi novemu spet grozila enaka okužba.

rosie

pinka  

2. apr 2012 13:03

rosie nič hudega. Imava že novega pribežnika. Ime mu je Henri  in v soboto je dobil ampulo proti bolham in tabletko proti glistam v nedeljo zjutraj  pa je prišel, kot razbojnik cel popraska in krvav.

lp, pinka

Sporočilo je spremenil(a) pinka dne 02. 2012 13:04

mamaF  

član od: 21.1.2008

sporočila: 3340

2. apr 2012 14:21

OOoo, kak lepotec je Henri! Tudi jaz upam, da se o Bučko vrnil k vam domov!

Punce, zelo priporočljivo bi bilo vaše mačkone kastrirati. To vam res od srca svetuje. Pa ne zato, ker bi hotela biti "pametna" kar vsevprek. Tako je bistveno manj možnosti za celonočna potepanja, pa pretepe zaradi samic in tudi za daljše izlete od hiše, kjer se mačkam lahko zgodi tudi karkoli hudega, na žalost.

Kastriran muc pač nima več nobene potrebe, da bi se z ostalimi boril za teritorij, niti ga ne nosi želja po samicah. Ker vemo, da se mačji Aids (FIV) in tudi "mačja levkoza" (FeLV) prenaša s spolnimi odnosi oz. preko okužbe ran, je maček ki nima več spolnih stikov o. se ne pretepa, bistveno bolj zaščiten pred to smrtonosno boleznijo.

Kot sem že pred dnevi napisala ... tako usodo je pred leti doživel tudi naš bivši maček Likar, v času "ženjenja" se je parkrat vrnil domov ves popraskan in ubogi, potem pa enkrat še ves prehlajen, tako da je tri dni samo spal. Potem smo šli k veterinarju, toda pomoči, kljub nekaj tedenskim infuzijam, pa menjavam antibiotikov ni bilo. Njegovo z Aidsom okuženo telo pač ni bilo dovolj močno, da bi lahko kljub podpori zdravil, premagalo bolezen (verjetno virus mačjega prehlada).

Od takrat sem poskrbela, da so muci kastrirani, muce pa sterilizirane. Ne begajo od hiše, držijo se doma, ne udeležujejo se mačjih bitk, kljub temu da zdajle vsak večer drugi mačkoni tulijo v okolici, je moj Miško mirno doma na toplem, niti ne sili v "družbo". Pa še novih odvečnih mladičev ne zaplodijo taki mački.

Pri AIDSU in levkozi (ki je podobna bolezen kot človeška levkemija - krvni rak) je tako, da lahko sicer okuženi mački živijo precej dolgo življenje, če le niso izpostavljeni možnostim poškodb in okužb z drugimi boleznimi. Priporočljivo je samo notranje bivanje, po možnosti ne v družbi zdravih muc. Njihov imunski sistem je pač "sesut" oz. zelo šibak, zato bolezni, ki bi jih zdrav maček hitro prebolel, oni doživijo kot hud udarec za organizem in se nemalokrat zgodi, da umrejo zaradi sekundarne okužbe. V bistvu so temu virusu nadeli ime "mačji Aids", ker deluje enako kot "človeški" virus HiV.

Še malo več o boleznih, ki so spolno prenosljive in se jim da s kastracijo/sterilizacijo v precejšnji meri izogniti:

http://blog.veterinar-ka.net/2008/01/02/kastracija-

http://blog.veterinar-ka.net/2008/01/09/macji-aids-

http://blog.veterinar-ka.net/2008/01/17/macja-levko

Pa ne zamerite mi, prosim, če sem spet malo "predavala", samo škoda se mi zdi, da ne bi čim več ljudi vedelo, da se da izgube naših ljubljenčkov zaradi teh bolezni v veliki meri tudi preprečiti in vsem (nam in njim) omogočiti manj stresno življenje.

Mojca

zeta  

član od: 21.5.2009

sporočila: 1353

2. apr 2012 14:42

Pinka, Henri je res zelo lep muc, tudi ime ima tapravo. Se pa globoko strinjam z mamoF in tudi jaz toplo priporočam kastracijo. Vam in Henriju bo to prineslo mirnejše, kvalitetnejše življenje, pa tudi manj stroškov v prihodnje, za zdravljenje različnih bolezni ali ran, ki so pri takihle navihanih potepinih zelo pogosta nadloga.

Uživajte v druženju in naj je pred Henrijem zdravo in dolgo življenje.

zeta

mišzmoke  

član od: 28.8.2010

sporočila: 4551

2. apr 2012 15:11

Iii, pinka, naj vam bo v veselje!

Ne me narobe razumet, ne mislim nič slabega, se mi je pa med prebiranjem utrnilo, da počasi določene vrste živali ratujejo naše plišaste igračke, le da so žive.

lp

mzm

pinka  

2. apr 2012 15:42

Se strinjam, da jih je potrebno kastrirati, pa, da se ne ubija malih muc na vse mogoče načine. Ampak, ti pribežniki niso "najini" pridejo k hiški in potem jih pobožaš, dobijo hrano in pridejo še in še...

lp, pinka

mamaF  

član od: 21.1.2008

sporočila: 3340

2. apr 2012 17:23

Seveda z veseljem pridejo k vama, če so pa zmeraj dobrodošli in lepo sprejeti

Tale Henri je pa en zelo pameten mucek, da je ravno vaju izbral!

Saj zato, ker čutim, da imaš res rada te mačkončke in te skrbi zanje, bi bilo pa fino (če bo mucek ostal pri vaju in ga bosta posvojila), da se s kastracijo tudi vidva rešita skrbi in tudi stroškov ob poškodbah in boleznih, kot je že Zeta omenila.

Očitno tem "pritepenčkom" pri tapravih lastnikih ni tako lepo kot pri tebi, zato pa še prihajajo.

Mojca

Loni  

član od: 12.12.2001

sporočila: 7859

2. apr 2012 18:14

Šef harema in ponos mojih dveh, scrkljan pa v nulo, tako da ga imamo kar namesto mačka.

Skoraj slišiš ga, kako prede, ko ga čohaš.

Loni Makaroni

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtmalaga
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti