8. okt 2010 8:51
Evo, spet se mi zgodi, da me povlečete v debato/pojasnjevanje, pa se nisem mislil veliko oglašat. Kulinarika je ena hecna reč, ni egzaktna veda, veliko jih ima svoje prepričanje in mislijo, da edino oni imajo prav, vsi drugi, da se motijo. Temu rahlo pripomorejo tudi kuharske knjige, ki so večkrat kontradiktorne.
Najprej okrog rezanja mesa: za steake se uporablja ( v glavnem ) hrbtni del in tam, glede na kost, lahko režeš le na en našin, kjerkoli na svetu. Pa, kolikor vem, vsepovsod se zrezki režejo prečno na vlakna, razen, ko mesar ima kakšen kos proti koncu, in ga hoče maksimalno izkoristit, pa kakšen zrezek odreže drugače. Edino, kolikor mi je znano, v Evropi se redko reže T-bone, pri nam je L-bone ( polovica T-bone )
Vanja, ti očitno imaš rad steake Well done.
Ravno tvoji " zemljaki " imajo pečenje steakov čist naštudirano, pa tudi sanitarni predpisi jim to predpisujejo. Recimo, za medium je določeno, da se peče dokler temperatura v sredini mesa doseže 60oC ( 140oF ). Navodilo je tako, da se na 54 - 60oC preneha peči in se da stran " da se sokovi umirijo " in po tem, temperatura naj bo 60-65oC. Dobesedno je napisano ( Bruce Aidells and Denis Kelly: The Complete Meat Cookbook, p57 ): The meat will be pinkin the center and gray at periphery.........
Za well done, piše: preneha se pečt, ko temperatura v sredini doseže 73oC, ko se umiri je temperatura 76-85oC in: meat is overcooked at this stage unless it is fatty and..........
In ja, meso se lahko špikne, bodisi z vilico, bodisi s termometrom, seveda, ne da bi pretiraval, vendar mu kakšen špik ne bo škodil, ne nazadnje, se ponekod v New Yorku ( pa verjetno še kje ) da videt s ceste kako pečejo in od orodij za obračanje imajo ene take dolge vilice.
Glede " umirjanja sokov " je tudi ena brezpotrebna magija. Ko se peče na žaru, je zunanja temperatura precej višja od temperature v sredini in če prekineš pečenje, to traja še en čas, da se temperature izenačijo ( po kuharsko temu rečejo, da se sokovi umirijo ). Če slučajno poznaš kakšnega fizika, naj ti mal razloži to, okrog prehajanja toplote.
Če koga zanima, je razen prej omenjene knjige tudi " Steak Lover`s Cookbook " William Rice-a.
ežoj