Gobe

elaphus  

član od: 27.9.2002

sporočila: 6945

18. okt 2011 16:28

Sergej C je napisal/a:

Napaka Nola -  to ni postalo, ampak je ostalo! Pravica prostega dostopa do gozda in svobodno nabiranje gozdnih sadežev je že zelo stara pravica.

LP

Sergej

Tole sem sicer že napisala, pa bom še enkrat - tudi če bi desetkrat, dvomim, da bi določenim osebam kaj pomagalo: Vzemi, kolikor potrebuješ, porabi vse, kar si vzel in pusti še nekaj za druge  (citat iz knjige Williama Judsona Mrzla reka - to je pravilo Indijanca, ki je bil odvisen od narave, živel v njej in z njo).

In, če je z zakonom dovoljeno, da se nabere 2kg gob na osebo na dan, se mi zdi trapasto in pritlehno, tukajle se hvalit o dobrih petih kilogramih gob na dan, o tem, da ste se preobjedli gob in jih imate še cel kup v skrinji..... A vsak dan tudi naberete 5kg kopriv (kadar je sezona) in jih fliknete v skrinjo? O čemažu ne bom razpredala - odkar je moderen, se na rastišču, ki ga poznam že precej let, zdi, kakor da so tam topotali divji prašiči. Prej ga pa nihče še povohal ni. In, koneckoncev - gobe so začimba, ne hrana. Dvomim, da imate 5kg popra doma.

Lahko pa, seveda, mirne duše rečete, da iz mene govori zelena zavist. Kakor vam drago.

lp

cervus

Cila  

član od: 5.10.2006

sporočila: 3768

18. okt 2011 17:06

elaphus je napisal/a:

Vzemi, kolikor potrebuješ, porabi vse, kar si vzel in pusti še nekaj za druge  (citat iz knjige Williama Judsona Mrzla reka - to je pravilo Indijanca, ki je bil odvisen od narave, živel v njej in z njo).

cervus

Kako lepo strnjeno in na kratko povedano ! Ko bi le vsi to upoštevali, - pa ne samo v gozdu ....

Cila

booris  

član od: 11.11.2004

sporočila: 315

19. okt 2011 2:11

Bral sem (v Delu, kakšna dva meseca nazaj), da se pripravlja zakon, po katerem bo v privatnih gozdovih dovoljeno nabiranje gob samo za lastne potrebe in ne v komercialne namene, na primer za prodajo na tržnici ali v gostilne. S tem se globoko strinjam, ampak mislim da že v osnovi omejitev na 2 kg/oseba/dan zelo omejuje komercialno nabiranje. Če se, seveda, te omejitve držimo. Sam nabiram samo zase in svojo dušo in do sebe sem kar strog, kar se tega tiče in ne pretiravam. Ampak če ob poti zagledaš kakšnega nadtežnega jurčka, kateri pravi gobar bo šel mimo njega, pa čeprav je nekaj časa potem vest bolj kosmata?

Moram še povedati, da me je lani v hribih okoli Ljubljane že presenetil inšpektor, ko sem dajal košaro v avto (na parkirišču). Košaro je samo pogledal, niti tehtal ni in me spustil dalje. Vse do takrat sem mislil, da so inšpektorji samo na Pokljuki.

lp

booris

Mygrace

sporočila: 6506

19. okt 2011 9:41

Na začetku hoste postaviš table z "Gibanjem na lastno odgovornost", na vsake toliko pa na popendeklnu narisanega medveda, divjega prašiča....pa kakšno fajn raztrgano majico s pripopanim šopom scefranih las obesiš na grmiček.

Instalacije so itak in.

Mygrace

hedonist  

član od: 26.6.2008

sporočila: 5048

19. okt 2011 10:43

Pošteno si napisal Booris, ja, pokaži mi tistega, ki bo pustil jurčka sredi jase za drugega. Prepričan sem, da tudi tisti, ki se tukaj tako zelo repenčijo in hvalijo s spoštovanjem zakona ne bi tega storili. So pa te debate pogojene v veliki meri, ker letos ni pravega gobjega obilja in so določeni deli Slovenije povsem brez gob. In potem začne delovati fovšija z vsem žarom in gromom. Ni hvala če napišeš da si gobe našel, da si se jih najedel, da si jih nekaj zmrznil.Je zgolj poročilo ali sporočilo, ja sej zato pa pišemo poste, mar ne !? Skrajno grdo pa je temu lepiti celo pritlehnost. A se avtor te pripombe zaveda pravega pomena te besede ? Označiti nekoga, ki je ime pač srečo in nabral nekaj gob za pritlehnega je žalitev in močno preko roba zdravega okusa. 

Na tem forumu vsakodnevno beremo mnogo bolj bedaste poste,kot je bil moj ,umotvore, da boh pomagi. Pa vendar se vanje v večini primerov ne vpikujem še manj pa žalim. Nekateri pač v svoji ozkosti in poklicni deformiranosti mislijo,da to lahko počnejo in prav njim sporočam, da bom še vedno pisal tisto , kar bom hotel in tako kot bom hotel ter me vaši komentarji ne bodo ustavili.

To je v tej temi moja zadnja replika, naprej bom pisal le o gobah . 

hedonist

Mygrace

sporočila: 6506

19. okt 2011 10:55

Replika:

Marsikdo, ki nabere več kot toliko, potem to raztala med sosede, žlahto, prijatelje....

Tako da včasih (ne pa vedno), pride manj kot 2 kili na glavo...

No, vsaj pri nas delamo tako. Eni se zapodijo v gmajno, drugi v hosto, tretji pomlajujejo rožmarin in žajbelj, četrti povabijo na pozno trgatev....kolektivna samooskrba pač.

Kuhamo v velikih piskrih tisto, kar kdo obvlada. Potem kolobarimo.

Konkretno včeraj:

zapuščena gmajna s starikavim šipkom. Porezali vse suhe, plesnive, zgrbančene in nikakve veje. Drugo leto bo tam šipek za vikat!

Aja, govorimo o gobah? Bohnedaj brcat in bohnedaj cele kolonije porezirat! Pljuvaš v lastno skledo.

Po vsakem razvratu pride maček. In po vsakem ropanju pride pomanjkanje. Je treba mislit malo za vnaprej. Saj imamo valjda otroke!!??

Mygrace

elaphus  

član od: 27.9.2002

sporočila: 6945

19. okt 2011 16:45

No, moje replike pa ne bo.

lp

cervus

darč  

član od: 30.3.2011

sporočila: 39

19. okt 2011 18:34

Aja sem pozabil napisati,da sta bila vedno prisotna tudi še dva člana družine,tako da nekaterim ne bo potrebno biti bolj svetniški od svetnikov.

darč

rimljanka  

član od: 14.2.2005

sporočila: 17822

19. okt 2011 20:22

darč je napisal/a:

Aja sem pozabil napisati,da sta bila vedno prisotna tudi še dva člana družine,tako da nekaterim ne bo potrebno biti bolj svetniški od svetnikov.
darč

Pravzaprav je tale zapis nesramen, Darč. Moram razložiti?

rimljanka

nola  

član od: 25.1.2006

sporočila: 3112

20. okt 2011 13:39

Sergej C je napisal/a:

nola je napisal/a:
Puljenje in muljenje pa še zamrzovanje in drugačna hramba vsega, kar je zastonj in vsaj malo užitno je postalo za nekatere ne le gospodinjsko varčevanje ampak ob pomanjkanju vskršne druge substance stvar malo manj kot religioznega prepričanja.

Zelo verjetno je, da  bodo zaradi takih zlorab lastniki zemljišč ukrepali in uredili zadeve tako, kot so urejene v 'odraslih' državah, žal bodo tudi za spodobne sprehajalce in nabiralce ostale le omejene dovoljene poti in kvote nabranega.

Napaka Nola -  to ni postalo, ampak je ostalo! Pravica prostega dostopa do gozda in svobodno nabiranje gozdnih sadežev je že zelo stara pravica. Podeljena je bila z dekretom presvetle cesarice Marije Terezije v sklopu njenih reform. Tako po občutku pred kakimi 250 leti. (če sem prav poučen) V odraslih državah so lastniki zemlje uspeli del teh fevdalnih pravic pridobit nazaj. Pri nas na srečo ne in upam, da bo gozd še dolgo ostal kot delno javno dobro s prostim dostopom in omejenim strokovno nadzorovanim izkoriščanjem. Za razliko od 'odraslih držav' se ponašamo z enimi od najlepših in biološko najbogatejših gozdov na svetu.

LP

Sergej

Ja, Sergej, to so stare pravice, namenjene so bile pa od nekdaj - iz takih ali drugačnih razlogov - revežem, ki se drugače niso mogli preživeti. Njihovi potomci, ki so si na ta ali oni način opomogli, pa tako v gozdu kot tudi drugje siromašijo substanco, ki je zaradi njihove požrešnosti novodobnim revežem nedostopna. 

nola

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtmalaga
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti