Recepti za vok

malan  

član od: 10.9.2001

sporočila: 412

10. okt 2003 15:02

Uf, res veliko razprave. Naj torej še jaz pristavim svojo ponvico. Mislim, da besedo vok ne bi smeli uporabljati za nič drugega kot vok. To pa še ne pomeni, da ne morete pripravljati aziatske hrane v drugih posodah (tudi v pregrešno dragih, ki skušajo posnemati lastnosti voka. Ker sam take še nisem videl, me zanima, ali jim res uspe narediti, da so stene posode bolj voče od dna, kot bi to moralo biti?). Sicer pa si v običajnih kuhinjah redkokdo želi vročino in špricanje, ki je povezano s takim načinom kuhanja. Večina običajnih smrtnikov se bo tako zadovoljila s ponaredki, pri običajni temperaturi si lahko tudi privoščimo olivno olje, vendar ne za azijske jedi, saj ni pravega okusa. Moja velika litoželezna ponev s pokrovom tako že leta pripravlja vse živo (razen palačink), no, ni mi pa še kapnilo, da bi ji rekel vok. še odgovor iri - ne kupi ravno najcenejše in preveri, da ne vsebuje glutamata. najbolj cenjene so japonske. za raznovrstnost pa imamo doma več stvari - kvalitetno japonsko, močno slano temno , svetlo z blažjim okusom in aromatizirano z gobami. Poskusi tudi ostrigino omako, ki je izpeljanka sojine. Sporočilo je spremenil(a) malan dne 10. okt 2003 15:08:56

janca  

član od: 8.8.2002

sporočila: 111

13. okt 2003 23:24

Ker se del odgovora nanša na funkcijo posode, naj povem, da je pri mojem "voku" (torej posodi z okroglim dnom znotraj in ravnim dnom zunaj-pruznam, da gre za malo modificirano različico originala) zelo vroča tudi stena in tako izpolnjuje pogoj, da se hrana peče tudi na obrobju. Seveda pa so tako modificirane posode prirejene moderni kuhinji, saj pri nas ne poznamo takih "gorilnikov" kot jih imajo Kitajci in kjer vok kar potone v ogenj, ki ga obdaja z vseh strani. Drugače pa tudi jaz uporabljam osnovno temno sojino omako, poleg tega pa še tako z okusom gob in ostrig (ta se mi zdi famozna za vse mesne jedi). Pa saj ni važno, kako se reče posodi, glavno da skuhamo/spečemo kaj okusnega, ne?!?

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.


Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
MOJ vrtNikita
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti