Oblačilni reporta za pomlad 2010

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

5. apr 2010 17:37

Obstaja realna možnost, da bo vendarle nekaj od pomladi in da se bo splačalo kaj lepega pomladnega obleči. Ker me sprašujete, kaj se splača od letošnjega uvrstiti v oblačilno bazo, je tukaj nekaj namigov: - temno moder kostim, lahko s hlačami ali krilom. To je strateška investicija. Ki nam omogoča, da na svoj način interpretiramo urejenost v stevardesastem stilu (to je blazno seksi), da malo interpretiramo tisto ženstveno urejenost tipo šestdeseta (referenca na ženske karakterje v Mad Men ali pa na Jackie O.). Skratka, temen kostim zahteva urejenost pri frizuri in mejkapu in veščino pri izbiri dodatkov. Se spet lahko igramo z broškami na reverjih in uhanih, skratka gušt za vse, ki smo oblačile punčke, ko smo bile majhne in nas ta gušt ni zapustil. Ženstvena eleganca, ki se zgleduje po že omenjenih referencah, pa tudi po eleganci pokojne princese Diane, to se v velikih korakih vrača že v tej sezoni in se bo še bolj v jesenski sezoni (ravno sem si ponovno pogledala Armanijevo kolekcijo 10/11 in to je še bolje kot pa gledat fotke čokolade....). - Oblačila v barvi bele kave. Ta barva je sicer prvenstveno rezervirana za kežual, ampak čisto vsako sezono se v tej barvi dobijo tudi izvrstni blazerji, krila, kostimi. Ta barva je izvrstna, ker omogoča kombinacije s črnim, rjavim (za tiste, ki imate rade rjavo), z bež in zlatim....in seveda izvrstno prenaša kontraste tipo kobalt modro, smaragdno zeleno, turkizno, pa tudi vse rdečkaste make-up barve se super kombinirajo s to barvo (koralno rdeča, breskvina, bakrena....). Recimo, kostim v barvi bele kave in zraven modra ali turkizna ali petrolej majčka in potem zraven precej trompeten-gold dodatkov in se s tem rešuje večino situacij, ko je svetlo in toplo in preprosto ne moremo obleči temnega oblačila. Poleg tega so oblačila v barvi bele kave super za punce, ki so v rastru XL in XXL. Namreč, na teh številkah oblačila v beli in bež barvah ne pomagajo najbolje in se doseže boljši učinek v malenkost temnješi barvi. Plus, barvo bele kave se lahko obleče v več-ali-manj vse vremenske situacije od maja do sredine septembra. - Moder blazer, po možnosti s kakšno navy referenco (zlati gumbi, obšiv). To je univezralno oblačilo, ki ga lahko kombinamo s kežual džins izvedbami, zelo dobro se kombinira tudi z večino oblekic (samo, prosim, NE oblekic s cvetnimi potiski, narisana marjetica na riti in joških nam ne bo pomagala, če želimo, da nas svet jemlje resno....). Ko smo ravno pri blazerjih, iščite blazerje z enorednim zapenjanjem. To posebej poudarjam zaradi tega, ker se na štenderje vračajo blazerji z dvorednim zapenjanjem. In tule se bomo naučile (lekcijo bomo ponavljale tudi v naslednji sezoni): blazerje z dvorednim zapenjanjem lahko nosijo samo punce, ki so višje od 170 cm in ki nimajo velikosti na bokih večje od naše št. 38. Namreč, dvoredno zapenjanje se dogaja v višini med popkom in tam, kjer se začnejo noge in če imajo punce tam že po naravi precej informacije, ni potrebno tega še poudarjati z maso dodatnega blaga in preveč gumbi. Prav tako dvoredno zapenjanje optično skrajša punce, ki so čisto okej visoke, samo, če so manj kot 170 cm...jih bo blazer z dvorednim zapenjanjem spremenil v nekaj med "človekom in komodo z veliko predali in okraski". Skratka, blazerji z dvorednim zapenjanjem so prijazni za punce, ki imajo postave breskev ali jagod in ki imajo spodnjo številko maksimalno 38 (jagode imajo lahko zgornji del večji in bodo verjetno prav zadovoljne, ker je tak kos za visoke jagode super pomagalo, da se ne opazi vseh razsežnosti oprsja kar takoj). - ženska srajca moškega kroja. To je kos, ki pri Zari že skoraj štrli ven iz trgovine, se pa ponavlja tudi pri ostalih brandih. Gre za kroj, ko gre za tuniko srajčnega kroja in se stvar konča nekje v višini sredine stegen. Ta kos je uporaben za punce vseh velikosti, ampak ga je treba znati kombinirati, v nasprotnem primeru si boste naredile več škode kot koristi. Skratka, če ste XS in S, potem si tako tuniko omislite v kombinaciji z elastičnimi oprijetimi hlačami (letne špichoze ali pa legice), v bokih širok pas (ali pa šal) in zraven kratka jaknica (to je dober kežual izbor za april in maj in tudi za september). Obutev: flatshoes.Če ste M ali L, enako kot pri XS in S, samo da lahko tule izbirate, da si namenoma izberete eno števliko večjo srajco in spodaj nosite T-shirt in srajco začnete zapenjati en gumb pred višino pasu in seveda tudi ve to kombinirate z letnimi špichozami. Obutev: flatshoes, lahko pa tudi sandali s paščki in platformo. Če ste XL ali pa več, pa namesto špichoz k taki srajci oblečete temno džins ozko krilo (ki spada v klasiko vsake dobre omare). Definitivno pas na bokih, samo poskusite z malo ožjim pasom ali pa s kakšnim metalnim pasom (ki spominja na verigo). Skratka, bolj ko se številke višajo, tanjši so pasovi v tem primeru. Tudi ve komibnirate zraven jaknico, lahko pa tudi navy blazer (glej prejšnji odstavek). Obutev: čevlji z s polnim/naloženim podplatom. Kot vidite, tale kos je tudi prijazen puncam v drugem trimestru nosečnosti in v trimestru po porodu. Nikar pa takega kosa (kot tudi drugih tunikastih stvari) ne kombiniratje s hlačami iz džinsa, ker to preprosto NE funkcionira - srajca/tunika bo v tej kombinaciji začela spominjati na haljo). Tudi ne tega na noben način kombinirati s hlačami do tik čez kolena, pa s 3/4 hlačami...ker take kombinacije tudi na fotomodelih ne delujejo in na vas prav tako ne bodo (če bom poleti videla kakšno v taki kombinaciji, bom takoj vedela, da ne bere Kulinarike) Toliko v tem mrzlem popoldnevu. Pa kdaj bo pomlad? Vendelina jr.

Košuta  

član od: 8.7.2008

sporočila: 199

7. apr 2010 21:06

Prosim ne se smejat, ampak mi lahko prosim razložite, kaj natančno je to blazer. Jaz namreč to razumem kot ženski suknjič v stilu http://www.fashion-res.com/EX/10-08-08/blazers-o ni pa mi jasno, ali je to samo zgornji del kostima, ki ga lahko torej kupiš samo skupaj s kostimom, ali pa je možno kupiti samostojen kos. Res je, da tega kosa oblačila v svoji garderobi nimam in ga do zdaj tudi nisem preveč zagnano iskala, ampak ne spominjam se, da bi v trgovinah kdaj videla police/obešalnike, kjer imajo samo blazerje različnih modelov in velikosti. Se motim? Rada bi si kakšnega nabavila, ker se me Vendelina jr. več kot prepričala o univerzalnosti tega kosa. Košuta

mamamia  

član od: 9.11.2004

sporočila: 15832

8. apr 2010 9:34

Košuta je napisal/a:
Prosim ne se smejat, ampak mi lahko prosim razložite, kaj natančno je to blazer. Jaz namreč to razumem kot ženski suknjič v stilu http://www.fashion-res.com/EX/10-08-08/blazers-o ni pa mi jasno, ali je to samo zgornji del kostima, ki ga lahko torej kupiš samo skupaj s kostimom, ali pa je možno kupiti samostojen kos. Res je, da tega kosa oblačila v svoji garderobi nimam in ga do zdaj tudi nisem preveč zagnano iskala, ampak ne spominjam se, da bi v trgovinah kdaj videla police/obešalnike, kjer imajo samo blazerje različnih modelov in velikosti. Se motim? Rada bi si kakšnega nabavila, ker se me Vendelina jr. več kot prepričala o univerzalnosti tega kosa. Košuta

Sicer ne vem, od kod si, ampak v večini trgovin z ženskimi oblačili imajo kar precejšnjo izbiro ženskih suknjičev - blazerjev, torej jih lahko kupiš tudi posebej. Morda doslej nisi bila pozorna nanje. Če pa je suknjič del kostima in ga kombiniraš še z drugimi krili in hlačami, je pa itak blazer, saj mu na nalepki ne piše, da je del kostima.

Torej pogumno v kakšno trgovino z oblačili, gotovo boš našla ta tako priročen del ženske garderobe. Dober blazer in nekaj bluz, polpulijev ali topov da veliko kombinacij, četudi imaš eno samo krilo ali hlače za zraven.

Mamamia

mamamia

ežoj  

član od: 24.2.2006

sporočila: 6302

8. apr 2010 9:55

Košuta, a noš nč jezna: jaz sem se pa tolk smejal!

ežoj

Košuta  

8. apr 2010 10:07

Mamamia, hvala lepa. Košuta

Vendelina jr.  

8. apr 2010 10:41

Blazer je žensko oblačilo, krojeno in šivano v maniri, v kakršni se krojijo in šivajo moški suknjiči. To pomeni, da se pod podlogo dodajajo podložke za ramena in v višjih cenovnih razredih se med podlogo in blagom (zlasti za mrzli del leta) dodajo tudi sloji gaze ali kakšne druge tenke tkanine. To, če je ta del oblačila v kompletu s krlom ali hlačami in se temu reče "kostim" (v angleščini pa "suit") ali pa se prodaja in nosi samostojno...je irelevantno. V vsakem primeru je blazer. Vendelina jr.

Košuta  

8. apr 2010 10:55

Vendelina jr., hvala lepa. In še komplimenti. Tema je odlična. Košuta

katti  

član od: 4.11.2005

sporočila: 2109

14. apr 2010 20:46

Helo! Tale tema mi bo ravno prav prišla, ker imam v sredo podelitev diplome. Malo sem želim uštimat pa mislim, da nimam nič primernega v omari. Sicer bo letos ponovno leto porok, tako, da si lahko že sedaj privošim nekaj novega. Nisem ravno uspešna pri nakupovanju, usklajevanju, ker se dogaja, da kupim kaj, kar mi kasneje ni všeč. Upam, da dobim kaj lepega v Kranju. Je katera hodila zadnje čase, je kaj primernega? [sreca] katti

Vendelina jr.  

15. apr 2010 9:14

Pri dogodkih tipo podelitev diplome, biti svat na svatbi.... svetujem naslednje: - ne več kot dve barvi (lahko se igrate s kontrasti, ni frke) ampak več kot dve barvi, to vam ne bo pomagalo zaradi tega, ker na fotkah takih eventov ljudje z veliko barvami in močnimi vzorci delujejo, kot da bi bili raje kje v tropskih krajih na počitnihca, skratka ne delujejo, kot da so pri stvari, ergo se jih ne jemlje resno. Takisto se ne hecajte s kakšnimi velikimi karirastimi zadevščinami, razen če se stvar ne dogaja na Škotskem - oblačilo mora biti dobro krojeno in mora zdržati več prireditev, kar pomeni, da je treba iskati v korektne srednjem cenovnem razredu, kroji so pa tudi brezčasni, tako, da se lahko to ob dobrem vzdrževanju nosi deset let (danes imam oblečen en siv komplet, ki sem ga kupila pred desetimi leti, pa to, katero letnico ima, vem predvsem jaz, ampak v kombinaciji z rozastim šalom namesto pasu deluje totalno sveže) - najbolj prijazen komplet za take dogodke je komplet oblekice s kratkimi rokavi (pri katerem je rokav narejen tako, da je večja odprtina pod pazduho, skratka, spodaj stvar ni zašita skupaj in skratka, čisto vsega takoj ne uničimo s potenjem) in ustreznega blazerja. Te komplete sem videla pri Muri, Peek&Cloppenbergu, Oliverju, Commi, Penny Black.....v naslednjih barvah: sivosrebrna, temnomodra, beige-zlata, barva starega zlata, črna. Potem se to lepo kombinira s čeveljci različnih petk. - za podelitev diplome se definitivno odkoraka k frizerju in vizažistu. Ker ženska brez dobrega mejkapa na fotkah s podelitve diplome (zlasti, če je to na začetku pomladi, ko energetsko in pigmentno nismo ravno na vrhuncu) deluje "sprano". Vendelina jr.

katti  

član od: 4.11.2005

sporočila: 2109

15. apr 2010 13:08

Super nasvet. Hvala. Ali sedaj lahko k takim oblekcam oblečemo tudi žabe, hočem rečt najlonke? Kožna barva? Kaj pa torbica? Manjša? [sreca] katti

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
MOJ vrtNikita
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti