20. jan 2010 18:12
rimljanka, žal ti moram oporekat: nimaš prav. Pozabljaš da sedaj imamo kapitalizem in nič več nimamo " družbeno odgovornega obnašanja " in kaj je še takih parol iz enega drugega sistema. Ta zadnji guru kapitalizma, ki je sedaj tudi naš modus vivendi, Milton Friedman, trdi, da je smisel korporacij/podjetij v kapitalizmu, ustvarjanje dobička in nič drugega. U stilu takšne logike, farmaceutska industrija izmisli virus nevemkakšnegripe, industrija ta in ona ustvarja gore odpadkov in izrablja nobnovljive vire našega planeta ( nafta, kovine, mineralne surovine nasploh ), po celem svetu kapitalisti kradejo kot srake, prednjačijo pa bančniki, naši se tudi matrajo po svojih močeh ( milijonske odpravnine ) in druge tajkunizacije, jaz pa naj bi reševal planet tako da bom gate menjaval vsak drug dan, brisačo na nevem kolk...........
Pravzaprav, v stilu te kapitalistične logike, vsak, ki se ne obnaša kapitalistično, torej špara na energentih, materialnih resursih, ne troši maksimalno in še več, je pravzaprav saboter, sabotira delo multinacionalk, čigavo gonilo je profit, in tam neki ežoj bo vstavljal polena v kolesje kapitalizma. Torej, v smislu sistema, ki ga sedaj imamo kot najbolj zveličavnega: trošite maksimalno, gate menjavajte po vsaki potrebi, brisače........... da bi kapitalistični prasci bili čezdalje bolj debeli, vi pa čezdalje bolj revni, saj je to smisel celaga sistema, ki smo si ga sami želeli.................
A ja, glede gat ( ali brisač, o čem je že govora ): Ko mal prebereš vidiš vse sorte: eni se tuširajo trikrat na dan ( bog me varuj tako umazanih osebkov, ki to potrebujejo, enim se njihova lastna brisača gravža, da se ne morejo dvakrat obrisat, eni so praktični, menjavajo po potrebi..............Prav. Vsak naj dela kot mu paše in naj ne bo užaljen, če drugi to imajo za afnanje, ali zdravljenje kakšnih psiholoških težav ali da so pač enostavno packi.
Pa še jaz: pred časom sem veliko bolj aktivno delal v delavnici, zraven nekakšne peči za taljenje brona, bil čist prešvican, zvečer večkrat zmatran, na hitrico se skopal, svetlejša brisača je po treh dneh bila siva ( ker se nisem dovolj " natančno " skopal ), rjuhe po enem tednu ravno tako, torej, tako delo je zahtevalo drugačen vzorec obnašanja, kot sedaj, ko nimam takega dela ( švicam pa sploh ne ), rjuhe bi po enem tednu lahko dal v omaro med čiste, pa nobeden ne bi pogruntal ( menjavam na 2-3 tedne ).
A ja: kapitalizmu poskušam škodit, kot se le da, lovim deževnico, je imam za kopanje in pranje, perem po potrebi, nič kaj se ne afnam ( eni bodo rekli pacek )...........
A ja 2: voda je obnovljiv vir
ežoj