7. jan 2010 17:20
V šoli ponekod (na žalost) je to že znanje, v življenju pa (hvalabogu) ne.
lp
cervus
7. jan 2010 17:20
V šoli ponekod (na žalost) je to že znanje, v življenju pa (hvalabogu) ne.
lp
cervus
7. jan 2010 17:21
mina20 je napisal/a: |
Jaz sem se z mamo vsedla za mizo, in preštudirali sva, kaj me veseli. Od teh smeri, ki sem si jih izbrala, sva nato dobile predmetnike, ter na podlagi tega izbrale, kateri predmeti mi lezijo, in katrei ne, saj je tudi to pomembno.Pristala sem na ekonomski šoli, sedaj pa Zaključujem Ekonomsko fakulteto. Sem pa malo ''brcnila'' v temo, ker sem izbrala napačno smer. Če bi se še enkrat odločala, bi izbrala informatiko.LPmina20 |
Točno to se zgodi, ke sedeš za mizo z nekom, ki te ima sicer rad, ampak te kljub temu NE POZNA z vseh zornih kotov. Kaj vem, kaj bi bilo z mano, če ne bi poslušala svoje družine. No, eno vem zagtovo: Tukaj, kjer sem, zagotovo ne bi bila. Vsaj to se je dobro izšlo.
Vanja
7. jan 2010 21:04
Nisem brala vsega, ampak dejstvo je, da je v sloveniji ta hip velik problem s tem, da se večina odločuje za družboslovne fakultete, pri čemer naravoslovne in tehnične ostajajo prazne. Glede na povpraševanje na trgu dela se je ta hip pomoje najpametneje vpisati na kakšno tehnično fakulteto. Matematika in fizika nista nikakršen bavbav, sta pa razlog zakaj se večina ne vpisuje na fakultete, kjer je potrebno tudi vsaj malo takega znanja. Če si delaven in pameten (v tem smislu, da veš kaj je najboljše za prihodnjega tebe), se da narediti čisto vse. Če se ti pa nič ne da in greš na faks samo zato, da boš imel diplomo, potem je bolje, da greš delat v prvo službo, ki jo najdeš. Urša
7. jan 2010 23:45
urssa je napisal/a: |
Nisem brala vsega, ampak dejstvo je, da je v sloveniji ta hip velik problem s tem, da se večina odločuje za družboslovne fakultete, pri čemer naravoslovne in tehnične ostajajo prazne. Glede na povpraševanje na trgu dela se je ta hip pomoje najpametneje vpisati na kakšno tehnično fakulteto. Matematika in fizika nista nikakršen bavbav, sta pa razlog zakaj se večina ne vpisuje na fakultete, kjer je potrebno tudi vsaj malo takega znanja. Če si delaven in pameten (v tem smislu, da veš kaj je najboljše za prihodnjega tebe), se da narediti čisto vse. Če se ti pa nič ne da in greš na faks samo zato, da boš imel diplomo, potem je bolje, da greš delat v prvo službo, ki jo najdeš. Urša |
8. jan 2010 6:32
Kalpana je napisal/a: |
Jaz bom pa rekla takole, če ni nikakršnega interesa v tehničnih poklicih, nikar tja samo zaradi delovnega mesta. Pa ne (samo?) zato, ker bi potem ta oseba počela nekaj, kar je ne zanima, ampak zato ker po mojih izkušnjah na teh faksih brez lastne iniciative ne bo dobila veliko uporabnega znanja. To je po mojem mnenju drug velik razlog, zakaj pri nas primanjkuje tehničnega kadra oz. se ga konstantno išče. Fakultete ne nudijo uporabnega znanja oz. ga nudijo premalo. Poznam več primerov raznih podjetij, ki imajo blazne probleme dobit kakšenga strojnika ali računalničarja, pa ne zato, ker jih ne bi bilo, ampak preprosto zato, ker kandidati, ki pridejo na razgovor, nimajo pravih znanj. Hočem povedat, da samo diploma iz nekega tehničnega faksa ne pomeni avtomatično zaposlitve, ampak je potrebno dodatno zanimanje za področje, samoizobraževanje ... Se mi zdi da bolj, kot pa pri kateri drugi smeri. Žal to vidim pri svojem fantu, ki je redno zaposlen računalničar. Ko bo on uspel narest vse svoje preostale izpite (ki jih ni tako malo), ne bo znal v praktičnem smislu nič več, kot zna danes. In skoraj vse, kar se je naučil, je posledica njegove srednje šole in lastnega interesa, brskanja za informacijami, branja dodatnega gradiva ... Brez tega bi verjetno delal kot zavarovalniški agent, tajnik ali pa kaj podobnega, kar zdaj dela en kup njegovih bivših sošolcev in sošolk. Če pa kakšen interes v kateri od tehničnih smeri je, se pa definitivno splača dobro premislit, preden se ga zavrže. Kalpana |
No, lepa reč. Tole zveni kot, da v družboslovju je pa (skoraj) zadosti, da narediš izpite, potem si pa izobražen za vedno dovolj ... Kako si pa ti predstavljaš, da izgleda delo nekoga, ki je pred 20 ali 30 ali 10 leti diplomiral in zdaj opravlja delo na svojem strokovnem področju? Pa ne, da misliš, da s takratnim znanjem zdaj briljira, pokriva vsa področja,... Diploma v roki pomeni začetek vseživljenjskega izobraževanj na področju (vsaj tam!!!), ki ga obsega delo, ki ga opravljaš. Pa si še vedno v zaostanku z novostmi.
Nikar misliti, da se je v desteletju ali dveh evolucijska smer (bi rekla, da so tudi take reči vsaj delno dedno pogojene) tako spremenila, da bi iz naroda, kjer je bilo dovolj, veliko, preveč naravoslovno in tehnično nadarjenih, nastal narod, kjer bi njegova mladež v času dozprevanja kazalka tako drastično velik interes za družboslovje. Kaj pa vpliv okolja?
Zanima me, mna koliko naravoslovnih in tehmičnih faksih si študirala, da imaš od tam izkušnje, da brez lastne iniciative ne dobiš uporabnega znanja. Kaj sploh je uporabno znanje? Zame je vsako znanje uporabno, če ga znaš uporabiti, pa čeprav za to, da prideš do novega znanja.
Nobena diploma nikjer ne pomeni avtomatične zaposlitve, še manj pa to, da si pol znanja do morebitne penzije in naprej..... Resno mislim. Ker živim tako življenje, pa mnogo ljudi okoli mene tudi. Tudi čistilke, veš, tudi one se izobražujejo vse življenje. Nisi opazila?
8. jan 2010 7:07
Vendy, pa ne tistega brat, se ti bo pa svet podrl. Ti si veliki pristaš permisivne vzgoje, kolikor se spomnim.
ežoj
8. jan 2010 10:25
ežoj je napisal/a: |
Vendy, pa ne tistega brat, se ti bo pa svet podrl. Ti si veliki pristaš permisivne vzgoje, kolikor se spomnim. ežoj |
8. jan 2010 12:11
Zdej si me pa čist zmešala: a si ti končala šolo za vzgojiteljice ali za kozmetičarke.
ežoj
8. jan 2010 12:13
Wrong again! I am a stylista with an attitude.... Vendelina jr.
8. jan 2010 14:34
Rimljanka, ne bom naju še naprej citirala, da ne bo nastala ena neučinkovita kača iz mojega posta. Najprej, če je zvenelo tako, kot praviš, da je zvenelo, je zvenelo narobe. Poudarek na "zgolj z diplomo iz tehničnega faksa ne dobiš službe" ni bil mišljen kot da je pri družboslovnih kaj drugače, ampak je bil napisan kot odgovor na tiste pogosto slišane izjave tipa: "Pojdi na tehnično fakulteto, boš vsaj imel(a) službo." Si predstavljam, da se danes ne vpiše veliko študentov na družboslovne fakultete zgolj zato, ker bi si od svojega študija obetali zaposlitev, na tehnične pa in to se mi zdi napaka. Kar se tiče "mojih" izkušenj, ja, imaš prav, narobe sem zapisala. Niso moje izkušnje, so izkušnje mojih prijateljev, kolegov ... tistih, ki študirajo in tistih, ki zaposljujejo. Gre pa predvsem za tehnične fakultete, naravoslovnih namenoma nisem omenjala, ker priznam, da niti ne poznam študijev, niti potreb trenutnega trga po npr. biologih, fizikih ... Sama sem malo pokukala na računalništvo, pa mi programiranje na list papirja in podobne ideje o preverjanju znanja (znanja?) niso preveč dišale. Mogoče zdaj še enkrat, ko je bolonja ... Hm ja ... ali obstaja znanje, ki ni uporabno? Bolj kot razmišljam, bolj se mi zdi, da imaš tudi tu prav. Ampak meni še vedno ne gre v glavo, zakaj se npr. na strojni učijo postopkov, ki se že najmanj 15 let ne uporabljajo več, seminarske, v katerih so opisani novejši postopki, pa so zavrnjene. Kot mi ne gre v glavo, zakaj mojega fanta kličejo njegovi bivši sošolci, da jim naredi karkoli že računalniškega, kar bi po vsej logiki morali znati sami. Mogoče pa ne gre za to, da bi bilo njihovo znanje neuporabno ampak ga je samo ... premalo? Ne vem. Vsekakor pa nisem nikoli rekla, da se učenje za kogarkoli po končanem šolanju konča. To, da sem se osredotočila na tehnične poklice, ne pomeni, da mislim, da za druge smeri velja kaj drugega. KalpanaKulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.
Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.
Kaj jutri za kosilo? | johana |
MOJ vrt | malaga |
malo za hec | anjica1998 |
Kaj danes za zajtrk | johana |
Ločevanje živil 90. dni - 5. del | dočka |
Jabolčna torta
Brownie Muffins