Kje so ptiči?

kara  

član od: 26.11.2005

sporočila: 725

26. okt 2011 8:53

Mene pa zanima ali je možno, da vrabčki preženejo ostale ptice, npr. senice, če jih je preveč? Pri nas so se naselili v bližini boksa za psa in mu celo leto pridno pomagajo jesti njegovo hrano. Imamo tudi kokošnjak in so tudi tam silno dejavni. Bojim se, da sploh ne bo več pojočih ptic na našem vrtu. Morda pa bom morala pozimi imeti predvsem hrano za pojoče ptice, npr. pogačice iz loja.

kara

lartep  

član od: 19.11.2008

sporočila: 165

26. okt 2011 9:54

Živimo na isti lokaciji med njivami ob robu gozda že 15 let. Od kar smo postavili hišo, smo vedno imeli le vrabce, pridno so gnezdili in se razmnoževali pod streho. Nastavljali smo ptičje hišice in krmilnice, pa nič drugega ni prišlo.

Letos pa čudež, že od pomladi družina siničk, pa polno šmarnic, celo liščki in taščice. Sedaj jeseni sploh ne vidim več nobenega vrabčka. Smo na teraso naštimali hranilnico in tile ptički se nas sploh več ne bojijo, jih gledamo skozi okno na 2 m razdalje.

Seveda pa po kompostu z veseljem skačejo vrane in srake, letos pa se je v našo vas naselila tudi jata golobov. No, pa škorci vsako leto do konca pozobljejo grozdje. Našo jablano občasno obdeluje detel, na njej pa ima opazovalnico tudi kanja. Na bližnjih travnikih si iščejo hrano tudi štorklje iz sosednje vasi.

Tako , da vidimo kar nekaj ptičev direktno iz hiše.

Smo tko veseli.

lartep

kara  

26. okt 2011 10:07

Lartep verjamem, da ste veseli takšne raznolikosti. Saj nimam nič proti vrabčkom, samo želim si še druge ptice, zlasti ptice pevke. Kakšno hrano pa jim nastavljate? Sedaj je verjetno še prezgodaj, pa vendar me zanima, kaj jih privabi.

Smo pa imeli pravo invazijo škorcev na našo magnolijo, ki je letos tvorila veliko storžev s semeni. Prihajali so v jatah in drevo se je kar treslo od številnih obiskovalcev. No, sedaj je pojedina končana in so odšli.

Res so lepe te ptice, ki jih kar pr5emalo poznamo.

kara

Lijana  

član od: 6.12.2002

sporočila: 1603

26. okt 2011 10:43

Kara, bi rekla, da ni pomoči. Enako je bilo pri nas, vrabci so v hišici izpodrinili sinice, edino kakšen drozg ali kalin jih je prepodil. Na verigo s pogačami niso nikoli hodili. Sem iz tega razloga ukinila hišico in jim dam samo še verigo s pogačo. Pa ne pomaga dosti, so se preusmerili na verigo.

Lijana

lartep  

član od: 19.11.2008

sporočila: 165

26. okt 2011 11:11

Sončnična semena. Naredijo ptiči kar svinjak, polno semen je po terasi, jaz jih pometem na nasad zraven in potem imamo polno lepo cvetočih sončnic !

lartep

kara  

26. okt 2011 11:59

Ali torej sončničnih semen vrabci ne jedo? Mi ne zgledajo tako nasilni, da bi prepodili ostale ptice. Tudi jih nisem videla na lojni pogači.

kara

kozamurnik

sporočila: 2311

26. okt 2011 17:07

kara je napisal/a:

Ali torej sončničnih semen vrabci ne jedo? Mi ne zgledajo tako nasilni, da bi prepodili ostale ptice. Tudi jih nisem videla na lojni pogači.

kara
Vrabci se ne morejo obesiti na lojno pogačo, ker imajo kljun in kremplje drugačne kot sinice, zato navadno brskajobolj po tleh in po ravnem. Tudi nasilni niso, prej nasprotno. murnik

Lijana  

član od: 6.12.2002

sporočila: 1603

26. okt 2011 17:49

Kozamurnik, očitno so naši vrabci mutirali, ker se zelo radi obešajo po lojnih pogačah.

Lijana

vikica  

član od: 25.4.2009

sporočila: 560

26. okt 2011 17:54

Včeraj sem jamrala, da naše šmarnice preveč jedo, danes pa lahko povem, da več nimajo kaj .

Ne vem od kod se je vzela jata škorcev, ki so v primerjavi s šmarnicami, res velikani, in pojedli vse jagode na res bogato obloženi viniki.Tako ne bo nič ostalo niti za kose, ki se redno hranijo s tem grozdjem.

Zdi se mi, da škorci niso avtohtoni, da so se na poti na jug ustavili pri naši hiši in pomalicali. Zdaj je kar je, bomo pa več jabolk narezali, da ne bodo kosi preveč žalostni.

vikica

mišzmoke  

član od: 28.8.2010

sporočila: 4551

26. okt 2011 18:20

Že nekaj dni imam zastonj televizijo: skozi okno občudujem fantastične like, ki jih ustvarja velika jata škorcev.

Se mi oko vsaj malo odpočije od golobov, pa golobov in spet golobov, pa še malo golobov...

lp

mzm

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtmalaga
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti