Pre-fall, oblačilni report za novo sezono

spagon  

član od: 12.6.2007

sporočila: 1133

28. avg 2009 19:22

Vanja verjetno se da ja, na to niti nisem pomislila :) Rebecca hvala, super stran!

saša

Vanja_v_ZDA  

član od: 14.11.2008

sporočila: 6078

28. avg 2009 19:33

spagon je napisal/a:

Vanja verjetno se da ja, na to niti nisem pomislila :) Rebecca hvala, super stran!

saša

Ti samo šefico vprašaj, Beri: mene Kupi dva para, v dveh številkah in tisto, ki ti ni prav, vrni.

Vanja

tejča  

član od: 25.3.2002

sporočila: 243

30. avg 2009 21:11

pozdravljene, sem gledala Victorias sicret, pa me zanima, če katera ve, kako se pretvarjajo njihove velikosti moderčkov glede na naše. LP Mateja tejča Sporočilo je spremenil(a) tejča dne 30. 2009 21:13

Vanja_v_ZDA  

31. avg 2009 2:34

Razen če so doma naredili kakšne izjemne spremembe zadnja 3 leta, je Evropska (nemška) številka 75 od Victoria's Secret 35, 80 = 36.

Vanja

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

31. avg 2009 12:22

A niso številke od VS narejene po obsegih v inčih? Inč je pa drugače 30,84 cm/12. Ali pa blodim v temi... Vendelina jr.

Vanja_v_ZDA  

31. avg 2009 13:23

Vendelina jr. je napisal/a:
A niso številke od VS narejene po obsegih v inčih? Inč je pa drugače 30,84 cm/12.Ali pa blodim v temi...Vendelina jr.

Ja, pri angležih in američanih so inče, francozi pravilno pretvorijo.  Kaj naredijo natančni Nemci, Švicarji (Hanro) in Italijani pa ne vem. Jaz sem jih vedno kupovala po zgoraj omenjenem sistemu in je edini kos oblačila, ki mi je dosledno enako prav.

Vanja

ežoj  

član od: 24.2.2006

sporočila: 6302

31. avg 2009 14:28

tejča, nč verjet zavajajo. Pretvorba številk je zelo komplicirana, potrebuješ strokovnjaka, da natančno pregleda in premeri celo zadevo. Čisto slučajno jaz enga poznam, pa če te še zanima............

ežoj

Vendelina jr.  

član od: 17.5.2006

sporočila: 9217

31. avg 2009 16:46

Ežoj....mi pade na misel nekaj balkanskih tipo "sanja svinja kukuruz", "nije žvaka za seljaka"..... Sicer sem pa danes hotela nekaj prostora nameniti poslovni modi. Materialni pogoj za "poslovno modo" so nastopili takrat, ko se je ena znatna količina izobraženih žensk začela zaposlovati na vodstvenih delovnih mestih (sicer jih je večina pristala in obstala nekje v srednjem menedžementu, ampak tudi to se spreminja, punce, moramo biti vztrajne). In so tam tudi ostale. Ta proces se je začel nekje v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja. Imam v mislih kapitalistični svet. Tam, kjer smo prakticirali socializem je bilo drugače zaradi tega, ker so ženske vseh slojev hodile v službo tudi po tem, ko so postale matere, ker se je materialna osnova družine vzpostavljala z dvema plačama. Za razliko od gnilega zahoda, kjer so ženske šle v službo, nekje v procesu upecale moža in potem je bil on do nadaljnjega materialni supporter of the family, one pa so po rojstvu prvega otroka itak ostale doma, nosile trenirke in po še dveh otrokih itak ni bilo več treba kupovati novih oblačil, ker so nekdanje nosečniške bile dobre za vse dni v letu . No, v sedemdesetih letih pa je bilo že dovolj pravnic, ekonomistk, profesoric, ki so same služile denar in se oblačile s svojim denarjem. Na področju modnega oblikovanja je ta trend najbolj opazil Armani, ki je leta 1980 lansiral famozni modri blazer (ta je poleg male črne oblekice eden od kultnih primerov oblačil). Temnomodri blazer s trompetengold gumbi je bil narejen na moški način. V smislu da je imel polsti in ramenske blazine točno tako, kot so jih krojači že vrsto let dajali v moške suknjiče. Kampanja je bila itak kultna: manekenka v tem blazerju je bila predstavljena kot prva predsednica ZDA, ki ravno prisega na Biblijo (okej, na to bomo še malo počakali). Če grem nazaj na kroj: od takrat naprej so ženske blazerje začeli delati po moški maniri in jih še vedno (neodvisno od ženstvenih krojev in neodvisno od tega, da so blazinice za ramena malo varirale z leti). Osemdeseta leta so potem poslovno žensko definirala kot "žensko z blazerjem". Npr, če se spomnite filma Working girl, v katerem Melanie Griffith glumi svojo šefico, ki ima zlomljeno nogo (Sigurney Weaver), imate pred očmi tisto preobrazbo od punce s predolgimi in preveč lasmi, vulgarnim mejkapom (in kako je ne jemljejo resno, čeprav je pametna) v gospo v seksi sivem kostimčku. Poleg teh sporočil, kaj naj bi bila poslovna moda, je v osemdesetih letih oblačilno kodo definirala princesa Diana (blagopokoj njeni duši, danes je ravno obletnica smrti). Diana je dvignila dolžino kri izpod kolena nad koleno in pri tem ohranila damsko in seksi komponento. Devetdeseta leta so potem v formate poslovnih kostimov vnesla nekaj barvne discipline. Namreč, ob začetku devetdesetih smo se še zelo pisano in barvno oblačili, potem je pa Armani predstavil linijo črnih kostimov in temu se več-ali-manj vsi sledili in se je začela doba vladavine črne. Pač nosimo črno, dokler "ne bodo iznašli kaj temnejšega", črno je pomenilo urbano in šik, pisano je pa asociralo na provinco. Za moj okus je skrajni domet črnega in temnega v oblačilni praksi (ne govorim o kolekcijah, temveč to, kar se da narediti), predstavljala kultna serija The Practice (okej, jaz bila vernica te serije) in kositmi, ki jih je tam nosila Lara Flynn Boyle (dokler si ni nabrizgala silikona v ustnice, potem je šlo dolj s serijo in z vsem ostalim). Črni kostimi z v-blago-oblečenimi-gumbi, tajlirani in totalno minimalistični, redukcionizem v accesories, to je bilo največ, kar se je dalo na to temo narediti (recimo tam nekej 2001) in je izgledalo super na številkah 36-38. In na Lari, ki bi dobro izgledala tudi v oblačilu iz plastične vrečke. Ko pa se je tak minimalizem multipliciral na večino žensk, je postalo dolgočasno. Črn kostim v vseh številkah, spodaj bela majčka brez karakterja, zraven črna torbica in črni čevlji.....in to v ogormnih ponavljanjih, halo, to ni oblačenje, to je uniformiranje. Da ne bo nesporazuma - sama stalno ponavljam, da so temni kostimi sestavni del oblačilnih baz za skoraj vse sezone in priložnosti - temni kostimi SO okej. Kar pa ni okej, je, če se zgolj obleče temen kostim in se zraven nič ne potrudi v smislu osebne note. Osebno noto pri poslovni modi se namreč doseže s tem, kaj ŠE imamo poleg temnega kostima. Ali smo se poigrale s kontratom črno-belo? Ali pa smo kombinirale mat-svetleče (tipo svetleča bluzica pod mat kostimom in zraven lakasta torbica)? Ali imamo na reverju kakšno broško (BTW, letos so spet zelo aktualne broške/rože iz velujra v kombinaciji s perjem, to se pripenja na reverje). Ali smo kaj kombinirale z nogavicami- v smislu kak vzorček, mrežica in kako se to sklada s čevlji? Skratka, pri poslovni modi moramo z dodatki na temeljnem oblačilu naredi učinek "informacije". In pri tem paziti, da ni "too much information". Ker zgolj temen kostim spada po "not enough infomrmation". Tega se naučite samo tako, da poskušate, kako se kaj zloži skupaj ali pa se ne. Če imate občutek, da dajete z oblačilom pust videz - potem je občutek pravi. Če pa imte občutek, da je malo preveč vsega, uporabiti nasvet od Coco: odstranite tisti accessory, ki ste si ga zadnjega nadele (BTW, film o Coco sem si pogledala in se totalno zadevala na oblekah). Ko boste vešče dodajanja in odvzemanja dodatkov pri črni oblekici in kostimu, boste lahko šle na naslednji zahtevnosti nivo v poslovni modi, ta pa je kombiniranje različnih vsebin in stilov v poslovni dress code. Zadnje desetletje oblikovalci poslovne ženske ne silijo na vsak način v format blazer-krilo ali blazer-hlače. Pač pa je veliko prinašanja drugih vsebin v poslovno modo. Že kako desetletje se gumbi menjajo bodisi z zadrgami (kar je vzetlo iz ulične mode), bodisi s kaveljčki in pentljami (kar je pa izrazito girlie). Potem se npr tudi kombinirajo jakne in lažji blazerji z oblekami. Obleka, ki je itak hiperženstvena stvar, je v poslovni modi že kar nekaj časa. Poleg večnamenske male črne oblekice, so v poslovni modi zelo uporabne tudi obleke iz jerseya (obleke na preklop ali pa v A liniji). Potem je tu še hibrid med moškim krojenjem in obleko v klasičnem "blaserkleid" - to je obleka (priporočam vsem poslovnim puncam do vključno številke 42), ki je krojena kot dolg blazer, dvoredno zapenjanje in spodaj imamo punce samo linžerijo. Potem je tudi ta ista verzija brez rokavov (ponavadi črna) z izrazitm reverjem, spodaj pa kombiniramo bele minimalistične bluze. Potem spada v poslovno modo tudi obleka brez rokavov, ki se kobminira z dolčevito (tega ima v visokocenovni izvedbi ogromno Bottega Veneta, v normalni cenovni izvedbi pa Dorothy Perkins, Oui, Sinequanone, Un-deux-trois in podobni brandi). Obleka je ponavadi črna ali pa antracitno siva, in tu se potem lahko igramo z dodatki v stilu vijola čevlji ali torbica oziroma v to smer....Tak kos priporočam vsem puncam, ki so višje od 165, tudi bo dobro izpadlo na puncah XL in XXL (cevast kroj je prijazen do vaših postav). Pa v pozni jeseni je totalno poslovno, če kombinirate twin sete, dvoredne bisere in zraven tvidaste hlače ali krilo. Letošnja poslovna moda se zelo rada igra s kombinacijami svetleče_mat. Imejte to v mislih, ko kombinirate. Npr: lakasta torbica, lakasti čevlji, svetleče bluzice, pasovi z bleščicami.....vse to je uporabno. Namreč, v sezoni, ko bo vedno več dežja, megle in manj tako lepega sonca, kot je danes, bo treba z umetno bleščavo malo popraviti sivkasto vzdušje. Letošnja poslovna moda tudi z veseljem sprejema element ulične mode - ampak to počnite samo, če ste res suverene, okej? Oziroma, če boste silno zainteresirane, se lahko razpišem tudi o tem. Okej, priznam te kombinacije so sicer moj favorit v oblačilih. V vsakem primeru pa. poslovna moda je namenjena temu, da delujemo resno in odgovorno, nikakor pa ne dolgočasno, pusto in uniformirano. Resno in odgovorno namreč ni sopomenka dolgočasnemu. Ni treba, da začnete z ogormnimi koraki, samo odločite se, da boste malo bolj drzno kombinirale, kot ste to počele do sedaj. Punce, ne bodite no samo "oblečene", dajte zadeve en svoj pečat, da se vas nikoli več ne bo zamenjalo s kakšno drugo. In če menite da "to ni zame", se seveda motite. Vendelina jr.

marsovka  

član od: 25.8.2009

sporočila: 18

31. avg 2009 16:59

Super pregled, Vendelina jr.! Stiliranje je vsekakor lažje, če so poznane osnove in izhodišča. Kaj pa praviš na kombinacijo kavbojk (ne zlizanih, seveda), na peto in primernim suknjičem z bluzo v kombinaciji kot ena od možnosti za poslovno žensko na dan brez sestanka? V smislu, da srečuje le sodelavce v podjetju, ne pa poslovnih partnerjev in strank. Je to ok ali je preveč cosy? marsovka

Vanja_v_ZDA  

31. avg 2009 18:01

Jaz sem pa čisto izgubljena.   A bi katera prilima sliko dolčevite ali pa opisala kako drugače?

Vanja

Kulinarična Slovenija ne odgovarja za vsebino foruma! Vse napisano je odgovornost piscev besedil.

Za pošiljanje sporočila v forum, morate biti vpisani v KulSlo. Kliknite na VPIS! Če ste že vpisani in niste prijavljeni se prijavite.

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
MOJ vrtmalaga
malo za hecanjica1998
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti