22. maj 2010 11:17
soncek321 je napisal/a: |
Berem vse te prispevke in mnenja... Letos sin končuje Osnovno šolo in mamica enega od sošolcev pripravlja pravi spektakel...
Vsem staršem je poslala poročilo, kako bomo obdarili razredničarko in ravnateljico z umetniškimi slikami, ostale na šoli pa po protokolu... Koliko stane snemanje dogodka na dvd, kakšna bo zabava...
Sem absolutno proti in najhuje je, da sva se samo dve mamici uprli... Zato sem sedaj potolažena, ker vidim, da pa le nisem "čudna"... Vsako šolsko leto smo pobirali denar in nikoli nisem komplicirala, sedaj, na koncu pa se mi zdi vse pretirano! Znesek 20€ na otroka pomeni v razredu s tridesetimi otroki 600€! Prepričana sem, da tudi razredničarki ne bi bilo prav, če bi (bo?) dobila tako drago darilo kot je umetniška slika.
Mimogrede še vprašanje za vse vas, ki ste že bile na valeti svojih otrok: Ali se vam zdi prav, da se po pogramu valete pripravi zabava za starše, učitelje in učence skupaj? Otroci pa si svojo zabavo organizirajo na naslednji dan? Tudi to je namreč predlog...
soncek321 |
Sonček, tudi jaz sem med takimi "čudnimi". Pa so med "čudnimi" tudi učitelji-ce.
V žlahti imam učiteljico, ki se ji je "pripetilo" nekaj podobnega, kar opisuješ ti. Ob koncu šolskega leta ji je njen razred poklonil darilni bom za potovalno agencijo - po hitrem izračunu je šokirana ugotovila, da so otroci (oz. starši) očitno zbirali po 20 € ...
Staršem je poskusila dopovedati, da tako dragega darila preprosto ne more sprejeti, vendar so vztrajali pri svojem. Ko je tisto popoldne prišla k meni na kavo, je rekla, da je prišla v bistvu zato, da bi se z nekom pogovorila o svojih občutkih. Kolikor je bila namreč ganjena in srečna zaradi lepega slovesa svojih učencev, ki so posebej zanjo naštudirali pesem in ji narisali plakat za slovo, toliko je bila hkrati tudi šokirana in mešanih občutkov zaradi prerazkošnega darila.
Rekla je, da ji je cmok v grlu zaradi darila skoraj popolnoma zasenčil lepo gesto učencev, ki so ji skozi svoj nastop pokazali, kako so jo imeli radi ... in zaradi tega je bila precej žalostna.
To zgodbico večkrat povem staršem sošolcev mojih otrok, ko jih preveč "zanese" v debate o zbiranju denarja in vrednosti darila za razredničarki.
Verjamem, da je z vsemi učitelji/vzgojitelji v resnici tako, kot čuti moja sorodnica - neizmerno so veseli osebnega stika, lepe besede in iskrene pohvale, velika materialna darila, pa so prej kot v veselje - v obremenitev. In tega si verjetno ne starši in ne naši otroci v resnici ne želimo.
Zato - bodimo iskreni, ustvarjalni in ob koncu šolskega leta podarjajmo (oziroma vzpodbujajmo otroke v tej smeri) topel stisk rok, zahvalo od srca in morda doma narejen otroški izdelek ali simbolični cvet.
[pribor] Mojca